1 Milyonuncu Fiat Doblo Yollarda

Fiat Doblo'nun 1 milyonuncu aracı, üretim bandından Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından indirildi

Fiat Doblo'nun 1 milyonuncu aracı, üretim bandından Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından indirildi. Sanayicinin önündeki engelleri kaldırmak için gerekli adımları attıklarını ifade eden Ergün, reform hareketleri ve anayasa değişikliği sayesinde oluşacak ortamın ekonomik gelişmeleri artıracağını söyledi.
TOFAŞ'ın 42 yıllık tarihinde ürettiği önemli modeller arasına adını yazdıran Fiat Doblo'nun 1 milyonuncu aracı üretim bandından indi. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, TOFAŞ CEO'su Ali Pandır'ın da katıldığı törende 1 milyonuncu Fiat Doblo'nun tanıtımı yapılırken, il elektrikli Doblo'nun da test sürüşü gerçekleştirildi. Bakan Ergün, yeni Yalova Yolu'nda bulunan TOFAŞ Sosyal Tesisleri'ndeki tören alanına Fiat Doblo ile geldi. Saygı duruşu ve İstiklal
Marşı'nın okunmasının ardından söz alan TOFAŞ CEO'su Ali Pandır, FİAT'ın dünya klasında üretim yaptığını ifade ederek, "Dünyanın önemli üretim merkezi haline geldik. 10 yıldır Doblo üretiyoruz. Ürettiğimiz bir milyon otomobilin 1 milyonu Doblo marka araçlardan oluşuyor. Elektrikli Doblo, aslında parçası olduğumuz yeni nesil yakıt teknolojileri alanında önemli bir adım" dedi.
Ardından kürsüye gelen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Türk mühendisleri ve işçilerinin ürünü olan Doblo'nun Türkiye yollarına yayıldığını belirterek, "Türkiye'nin en geniş kapasiteli üretim tesisini oluşturduk. Üretimimizi yıllık 370 binli rakamlara ulaştırdık. Bu Türk işçisinin ve mühendisinin başarısı. Ürettiğimiz araçların yüzde 70'ini ihraç etme başarısının yanı sıra 6,3 milyar dolar da ihracat hedefimiz var" şeklinde konuştu.
Bakan Ergün ise konuşmasında Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu kaydederek, iç piyasadaki otomobil sayısını artırmak istediklerini söyledi. Ergün, "Türkiye çok genç ve dinamik bir nüfusa sahip. Otomobil konusunda önemli bir yere sahip Türkiye, iç pazarda kendini gösterecek. Türkiye'deki yeni markalar ve mevcut marka ile modellerin gelişmesi açısından her alanda düzenlemeler yapıyoruz. Çevre dostu araç teknolojisinde lider olmak istiyoruz. Böyle bir imkanımız var. Bu konuda geride kalan ülkeler
olabilir. Ancak elektrikli otomobil teknolojisi daha yeni bir teknoloji. Bu konuda gelişmiş ülkeler de yolun başında. Elektrikli otomobillerde, gelişmiş ülkelerle beraber sektöre hakim olacağız. Bu konuda dünyada ilk akla gelen şehir niye Bursa olmasın? Bu bizim elimizde" dedi.

"OTOMOBİL STRATEJİ BELGESİ ÖNEMLİ"
Otomotiv sektöründe markalaşma, AR-GE ve tasarım alanına önem verdiklerini ifade eden Ergün, otomotiv strateji belgesi konusunda TBMM'ye konuyu ilettiklerini dile getirdi. Ergün, "İhracat ve katma değer konusunda otomobil sektörünü daha ileri seviyelere taşımalıyız. Otomobil strateji belgesini Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na göndereceğiz. Bu belge sektör için çok önemli bir yol haritası olacaktır. Otomobil sanayimizin sürdürülebilir katma değer gücünü artırmayı hedefliyoruz. Sektörün AR-GE altyapısını
iyileştirmek, fiziki altyapıyı artırmak ve hukuki gelişmeleri düzenlemek hükümet olarak en önemli hedeflerimiz arasında. Orta vadeli ölçüde hedeflerimiz doğrultusunda 2 milyon adet otomobil, bir buçuk milyonu ihracat ve 50 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefliyoruz" diyerek, hükümetin ekonomi alanındaki hedeflerinden bahsetti.

"TEST MERKEZLERİ GELİYOR"
Otomobil alanında Türkiye'nin önemli bir ülke haline gelmesine rağmen test sürüş yerlerinin olmadığını ifade eden Ergün, Akdeniz Bölgesi'nde test merkezi oluşturma konusunda son aşamaya geldiklerini anlattı. Ergün sözlerini şöyle sürdürdü:
"Test merkezi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Yeni tasarımlar geliştirmenin önündeki büyük engel test merkezlerinin olmayışıdır. Bu eksikliği gidermek istiyoruz. Tasarım, doğrulama ve yol testleri için rüzgar tüneli gibi merkezler kuracağız. İlk olarak test merkezini Akdeniz bölgesinde kurmayı hedefliyoruz. Bu konuda son aşamaya gelindi."
Bakanlık olarak otomobil sektörünü temsilen şube müdürlüğünü daire müdürlüğü yaptıklarını hatırlatan Ergün, ekonomik kriz konusunda Türkiye'nin gelişmesini sürdüğünün altını çizerek, "Birçok ülke hala işsizlik, kamu borçları ve bütçe açıkları ile uğraşıyor. Türkiye bu krize en son giren ve en erken çıkan ülke oldu. Krizin etkileri sınırlı seviyelere geldi. Türkiye büyüme rakamları ile dünyada ve Avrupa'da önemli bir yer edindi. Ekonomideki toparlanma işsizliği de azalttı. Bu sevindirici durum. Bir yol
gibi kısa sürede 1 milyon 800 bin istihdam sağladık. Yaz sezonunda işsizlik rakamlarını yüzde 10 seviyelerine getirmeyi istiyoruz" şeklinde konuştu.

İÇ PAZAR HEDEFİ 500 BİN
2002 yılındaki iç pazarda bulunan otomobil sayısının 91 bin olduğunu kaydeden Bakan Ergün, "2008 krizinin ardından 2009'da hala krizin etkileri görülüyordu. 2009 yılında 370 bin otomobil sayısına ulaştık. Bu sene 50 bini hedefliyoruz. İki kriz dönemindeki otomobil rakamlarını mukayese etmeliyiz. Hatta sektör temsilcileri genç ve dinamik nüfusa sahip Türkiye'de 600 bine varan otomobil rakamlarını telaffuz ediyor. Diplomatik işlemler düzenleniyor. Şu an bir eksen kayması yok. Eksenin yerine oturması söz
konusu. Dünyanın ekseni Türkiye'ye kaymaktadır. 2002'de 36 milyar dolar ihracat yapan Türkiye, 2009 yılında 102 milyar dolar ihracatı nasıl yaptı? Bu rakamlara Ankara'da oturarak ulaşmak mümkün değil. Bu rakamlara ulaşmanın yolu dünya ile iyi ilişkiler kurmaktır" ifadelerini kullandı.
Dünya kalitesinde üretim yapan, değişik pazarlara açılan ve sürekli gelişen bir firmaların Türkiye'ye zenginlik katacağını belirten Ergün, "Bu tür sektörler Türkiye'yi yükseltecek. Bir ülkenin zenginliğinin artması için üretimin de yükselmesi gerekiyor. Türkiye'nin bu gayreti engelleri kaldırmaya yöneliktir. 30 yıl önce 5 milyar dolar olan uluslararası doğrudan yatırımcnem verdiklerini ifade eden Ergünı rakamları 8 yıl içinde 83 miyar dolara çıktı. Bu yatırımların artmasında özel sektörün rolü çok büyük"
şeklinde konuştu.

"DEMOKRATİK AÇILIM VE REFORMLAR EKONOMİYİ RAHATLATACAK"
Özel sektörün ekonomideki rolünün asla inkar edilemez olduğunu söyleyen Ergün, demokratik açılım ve ekonomi reformlarının sanayiciyi rahatlattığını kaydetti. Ergün sözlerine şu şekilde devam etti:
"Yatırımların artmasının sebebi ekonomide yapılan reformlar ve demokratikleşme hareketleridir. Türkiye'nin bu alanda yaptığı değişmeler olmasaydı, yatırımlar bu derece artmazdı. Türkiye demokratikleşme alanında ciddi ve köklü değişimler yaptı. Bunlar sayesinde ekonomik yatırımlar daha artacaktır. Darbe dönemlerinde yapılan anayasanın değişmesi herkesi rahatlatacak. Pranga vazifesi gören mevcut anayasanın değişmesi zaruret halini aldı. Yatırım yapanlar ve ihraç edenler bunun faydasını görecektir. İstikrar
ve güven ortamının olduğu yerde sanayici daha önemli yatırımlar yapacaktır. İnsan hakları, demokratik ve siyasi alandaki değişimler güven unsurunu kalıcı hale getirecektir ve daha güçlü bir ekonomi oluşturacaktır. Bu gelişmeler ışığında Türkiye daha da gelişecektir."
Konuşmaların ardından Ergün ve Koç, 1 milyonuncu otomobile imzalarını attı. Ardından Ergün, protokol üyeleri ile beraber ilk elektrikli otomobilin test sürüşünü yaptı.
(YS-MŞ-CC-E)