Türkiye'nin patentli üç biberinden Kale, tütüne alternatif oldu
Denizli'nin Kale Kaymakamı Serap Özmen, ilçelerinin adıyla meşhur olan ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından da ülke genelinde patentlenen üç bibe
Açılış konuşmasını yapan Tarım İlçe Müdürü Sözgen, söz konusu biberin mikroklima özelliği gösteren Kale ilçesinin Alanyurt, Demirciler, Gökçeören, Habibler ve Özlüce köylerinde yetiştirildiğini söyledi. Çok verimli bir çeşit olduğunu belirten Sözgen "Takriben 500 dekar alanda yetiştiriciliği yapılan biber, ilçe ekonomisine 2 milyon 500 bin lira katkı sağlıyor. Ortalama 1 dekar tarladan, 4 ton ürün alınabiliyor. Bakımı iyi yapıldığında ise 8-10 tona kadar çıkabiliyor." dedi. Kale biberinin iri yapılı, kalın etli ve üç damarlı olduğunu anlatan Yüksel Sözgen, "Ortalama 125-150 gr. ağırlığında, 50-60 mm. çapında, 15-20 cm. uzunluğunda, saman sarısı hafif yeşilimsi renkte, kurutmaya elverişli ve tatlımsı bir acılığı var." şeklinde konuştu.
Başkan Yarımca ise festivalin bu yıl 23-25 Temmuz arasında yapılacağını, etkinliklerin geçen yılki gibi Kale Yüksekokul Yaptırma ve Yaşatma Derneği yararına düzenleneceğini açıkladı. Etkinlikler çerçevesinde Osmanlı döneminin Kaledavazı ve Tabae kazılarından oluşan sergi ile Kaledavaz Otantik El Dokuma Atölyesi'nin açılacağını aktaran Yarımca, "Bu yıl terör sebebiyle şehitlerimiz oldu. Bu sebeple festivalde eğlence ve konser bölümlerini kaldırdık, biraz maneviyata ağırlık verdik. Cevherpaşa Camisi'nde şehitlerimiz için Mevlit okutacağız. Programa dünya Kur'ân okuma birincisi Hafız Ahmet Karalı ve Türkiye ezan okuma birincisi Ahmet Sarıkaya da katılacak. Ayrıca Reha Yeprem ile Taha, Çarşı Meydanı'nda program yapacak." dedi.
Kaymakam Özmen de yılda 2 bin 500 ton yetiştirilen Kale biberinin türüne alternatif olması için çalışmalarını hızlandırdıklarını anlattı. Özmen, "İlçemizin geçim kaynağı tütüne alternatif ürün olarak zeytin ve Kale biberi yetiştirilmeye çalışılıyor. Her yıl düzenlenen festivaller sayesinde de biberimiz Aydın, Burdur, Isparta ve İzmir gibi civar illerde pazarlanıyor. Şimdiki üretim iç pazara hitap ediyor. Biberin ihraç edilmesi için üretim miktarını arttırmamız gerekiyor. Ayrıca soğuk hava deposuna da ihtiyaç duyuluyor." ifadelerini kullandı.