Uzaydaki yaşam için söylentiler bitmek bilmiyor

Satürn'ün var olan uydularından Titan'da yaşamın oluşabileceği bir ortam mevcut.

Uzaydaki yaşam için söylentiler bitmek bilmiyor
  Satü ; rn ' ü ; n uydusu Titan ' daki atmosfer koşullarını laboratuarda oluşturan bilimciler , bu ortamda yaşamın oluşabildiğini gö ; sterdi .

Arizona Ü ; niversitesi ' nden araştırmacılar , bir laboratuvar deneyiyle Satü ; rn ' ü ; n dev uydusu Titan ' ın atmosferindeki yoğun nitrojenin ( azot ) yaşamın yapıtaşları olan organik makromolekü ; llere dö ; nü ; şebildiğini gö ; sterdiler .

Ç ; alışmada , Titan ' ın atmosferini oluşturan nitrojen ağırlıklı gaz karışımı , bir silindir iç ; inde şiddetli morö ; tesi ( ü ; ltraviyole &ndash ; UV ) ışınlara maruz bırakıldığında katı organik bileşiklerin kabın dibine ç ; ö ; keldiği gö ; rü ; ldü ; .

Daha ö ; nce Satü ; rn ve uydusu Titan ç ; evresinde araştırmalar yapmak ü ; zere gö ; nderilen Cassini uzay aracının gö ; nderdiği bilgilerden , Titan atmosferinin en ü ; st katmanının Gü ; neş ' ten gelen şiddetli UV ışınlarıyla bombardıman edildiği ö ; ğrenilmişti .

Bilimciler , Titan ' ın yoğun atmosferinin kızıl rengini , dev uydunun organik molekü ; llerden oluşan bir &ldquo ; sis&rdquo ; ile ç ; evrilmiş olmasına bağlıyorlar .

Nitrojen ağırlıklı atmosferlere sahip olduğu bilinen gezegen bü ; yü ; klü ; ğü ; ndeki cisimler yalnızca Dü ; nyamız ve Titan . Dolayısıyla yü ; zeyi halen bizim tanıdığımız tü ; rden ( oksijen ve sıvı su gerektiren ) yaşam barındıramayacak kadar soğuk olan ( -179 santigrat derece ) Titan ' ın atmosferi , yaşam ö ; ncesi Dü ; nya atmosferi iç ; in bir model olarak gö ; rü ; lü ; yor . Deneyin ileride Titan yü ; zeyinde keşfedilecek organik molekü ; llerin cinsi ve ö ; zellikleri konusunda bilgi sağlaması da bekleniyor .

Cassini uydusu 14 Ocak 2005 tarihinde Titan ü ; zerine Huygens adlı bir sonda indirmiş ve sonda atmosferden geç ; işi sırasında ve yü ; zeyde 90 dakika sü ; reyle değerli veriler sağlamıştı .

Bu verilerden ve Cassini uzay aracının daha sonraki yakın geç ; işlerinde gö ; nderdiği gö ; rü ; ntü ; lerden , Titan ' da Dü ; nya ' daki su dö ; ngü ; sü ; ne benzeyen , ancak nitrojen ve metan temelli bir dö ; ngü ; nü ; n yü ; zeyi şekillendirdiği , vadiler ve ırmak yatakları oluşturduğu , yü ; zeyde metan ve etan gibi hidrokarbonlarla dolu bü ; yü ; k gö ; ller bulunduğu anlaşılmıştı .

Geç ; tiğimiz ay Titan atmosferi ve yü ; zey kimyasıyla ilgili ilginç ; bulgular , bu gizemli uydu ü ; zerinde ilkel ve egzotik yaşam formlarının ya da yaşam ö ; ncü ; llerinin var olabileceği yolunda spekü ; lasyonlara yol aç ; mıştı .

Cassini ' nin gö ; nderdiği verileri inceleyen bir araştırmacı grubu , UV ışınlarının ü ; st atmosferde asetilen ve metan molekü ; llerini parç ; alamasıyla aç ; ığa ç ; ıkan hidrojenin bir kısmı uzaya kaç ; arken saniyede 10 katrilyon kere trilyon sayıda hidrojen molekü ; lü ; nü ; n de atmosferden yü ; zeye yağdığını belirledi . Ancak , ç ; alışmalarını Icarus adlı dergide yayımlayan astrobiyologlara gö ; re en şaşırtıcı bulgu , yağan bu hidrojenin yü ; zeyde gö ; rü ; lmemesi .

Yü ; zeydeki hidrokarbon ç ; eşit ve yoğunluklarının haritasını ç ; ıkartan bir başka grubu şaşırtansa , yerde asetilen bulunmaması . Bu bulgulardan yola ç ; ıkan araştırmacılar , ö ; zellikle asetilenin alternatif yaşam iç ; in ö ; nemli bir enerji kaynağı olma potansiyeline işaret ederek , Titan yü ; zeyinde metan temelli , hidrojen ve asetilen tü ; keten organizmaların var olmasını ihtimal dışı saymıyorlar .

Veteknoloji