STK'lar, anayasa değişikliğinin iptali davasına müdahil olma talebinde bulundu

Gümüşhane'de Sivil İnisiyatif Platformu adı altında bir araya gelen yaklaşık 30 sivil toplum kuruluşu temsilcisi, anayasa değişiklik paketinin iptalin

  Gümüşhane ' de Sivil İnisiyatif Platformu adı altında bir araya gelen yaklaşık 30 sivil toplum kuruluşu temsilcisi , anayasa değişiklik paketinin iptaline yönelik Anayasa Mahkemesi ' nde görülen davaya müdahil olma talebinde bulundu . Hazırladıkları dilekçeleri Anayasa Mahkemesi ' ne gönderen STK temsilcileri , ayrıca eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile yaptığı telefon görüşmesi yasal dinlemeye takılan mahkeme üyesi Fulya Kantarcığlu ' nu da istifaya davet etti .

Valilik binası önünde grup adına bir basın açıklaması yapan Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu avukatlarından Akın Demir , Anayasa Mahkemesi ' nde 2010/49 E dosya numarası ile görülen davaya katılmak istemelerinin gerekçeleriyle ilgili bilgi verdi .

Yaptıkları müracaatın amacının davaya müdahil olmak ve mahkeme üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nu istifaya davet etmek olduğunu belirten Demir , " Eski Adalet bakanlarından Seyfi Oktay ile yapılan bir telefon görüşmesinde bu üye , mahkeme kararını açıklamadan kendi görüşünü ifade etmiştir . Bu bir anlamda ihsas-ı reydir . Bu nedenle mahkeme üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nun hukuk ve yargıç kimliği ile davadan çekilmesi gerekmektedir . " dedi .

Davaya katılma taleplerinin gerekçeleri hakkında açıklama yapan Demir , yasalara göre kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri yetkili makamlara ve yetkili yargı mercilerine bildirmek ve görülen davalara katılarak hak ve taleplerini savunmanın en tabii hakları olduğunu söyledi .

Demir , açıklamasını şöyle sürdürdü : " Hukuki dayanakların dikkate alınarak görülmekte olan davaya katılmaya , mahkeme üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nun açıkladığı görüşlerin tarafsız hareket edemeyeceğini gösteren sebepler ve tarafsız hareket etmeyeceği görüntüsü dikkate alınarak davaya bakmaktan çekilmesini , dava konusu 5982 Sayılı Kanun henüz yürürlüğe girmediğinden , yürürlüğe girmeyen kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması bir ' öndenetim ' olup , anayasal sistemde Anayasa Mahkemesi ' nin ön denetim yetkisi bulunmadığından , dava başvurusunun reddine karar verilmesi , ' şekil denetimi ' yönünden ise Anayasa ' nın 148 . maddesi ve 2949 Sayılı Anayasa Mahkemesi ' nin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun ' un 21 . maddelerinde aranan , ' teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususlarıyla sınırlı ' incelemeyle , bu açıdan problemsiz olarak TBMM ' de kabul edilen değişikliğin tespiti ile iptali isteminin reddine karar verilmesini talep ettik . "