Sivil Toplum örgütleri Kantarcıoğlu'nun görevi bırakmasını istedi

Bursa'da Sivil Dayanışma Platformu (SDP) öncülüğünde harekete geçen sivil toplum kuruluşları, Anayasa Mahkemesi'nde görülecek Anayasa değişikliği dava

  Bursa ' da Sivil Dayanışma Platformu ( SDP ) öncülüğünde harekete geçen sivil toplum kuruluşları , Anayasa Mahkemesi ' nde görülecek Anayasa değişikliği davasına müdahil olmak için dilekçe verdi .

Platform , üye Fulya Kantarcıoğlu ' nun da davadan çekilmesini istedi .

Sivil toplum örgütü temsilcileri , Anayasa Mahkemesi ' ne gönderilmek üzere dilekçelerini Bursa Valiliği ' ne teslim etti . 20 ' den fazla sivil toplum temsilcisi , kendileri ve vatandaşlar adına geldikleri Bursa Valiliği önünde basın toplantısı düzenledi . Temsilciler , açıklamanın ardından da dilekçelerini valiliğe teslim etti .

Sivil toplum kuruluşları adına açıklamayı okuyan Sivil Dayanışma Platformu üyesi Arif Çelenk , milletin yetkisini alan yasama organının anayasa değişikliğini yaparak sözü halka bıraktığını hatırlatarak , " Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının bazı maddelerinde değişiklikler yapılmasına dair 5982 sayılı kanun 7 Mayıs 2010 ' da kabul edildi . Yüksek Seçim Kurulu , halk oylaması takvimini başlattı . Ancak çoğunluğu CHP ' li milletvekilleri , anayasada yapılacak değişikliklerin yürütmesinin durdurulması için Anayasa Mahkemesi ' ne başvurdu . " dedi .

Ülkede yeni bir sıkıntı yaşanmaması ve sürecin sağlıklı yürümesi için davaya müdahil olma talebinde bulunduklarını anlatan Arif Çelenk , " Anayasa hükümlerine , evrensel hukuk ilkelerine ve yasalara göre kamu ile ilgili dilek ve şikayetlerimizi yetkili makamlara ve yetkili yargı mercilerine bildirmek ve görülen davalara katılmak , hak ve taleplerimizi savunmak en tabii hakkımızdır . " şeklinde konuştu .

Ayrıca , Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile aralarında geçen ve basına sızan konuşmaları nedeniyle Fulya Kantarcıoğlu ' nun davadan çekilmesi yönünde talepte bulunduklarını anlatan Çelenk , " Fulya Kantarcıoğlu ' nun eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile aralarında geçen görüşme kayıtları ihsası rey anlamına gelmektedir . Çekilme konusu kamuoyu gündemine getirildiği halde üye Kantarcıoğlu davadan çekilmediği için 2949 sayılı Anayasa Mahkemesinin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkında kanunun 47 . maddesi çerçevesinde gerekmektedir . " diye konuştu .

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ TALEPLERİ

-Görülmekte olan davaya katılma talebimizin kabulünü istiyoruz .

- Mahkeme üyesi üye Fulya Kantarcıoğlu ' nun açıkladığı görüşler , tarafsız hareket edemeyeceğini gösteren sebepler ve tarafsız hareket etmeyeceği görüntüsü dikkate alınarak , davaya bakmaktan çekilmesini .

- Dava konusu 5982 sayılı kanun henüz yürürlüğe girmediği için yürürlüğe girmeyen kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması bir ' öndenetim ' olup , sistemde Anayasa Mahkemesinin Öndenetim yetkisinin bulunmadığı için davanın reddine karar verilmesi .

- Şekli denetimi yönünden ise Anayasanın148 . maddesi ve 2949 sayılı Anayasa Mahkemesinin kuruluş ve görevleri hakkındaki kanunun 21 . maddelerinde aranan ' Teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususlarıyla sınırlı ' inceleme ile bu açıdan problemsiz olarak TBMM ' de kabul edilen değişikliğin tespiti ile iptali isteminin reddine karar verilmesini talep ediyoruz .

Yapılan basın açıklamasının ardından , ' Davaya katılma talebi ve üye Fulya Kantarcıoğlu ' nu istifaya davet ' başlığıyla yazılan dilekçeler Anayasa Mahkemesi ' ne gönderilmek üzere Bursa Valiliği ' ne teslim edildi .

" OKTAY ' LA GÖRÜŞMESİ DİNLEMEYE TAKILMIŞTI "

Sivil toplum kuruluşlarının , iptal davasından çekilmesini istediği Anayasa Mahkemesi Üyesi Fulya Kantarcıoğlu , Ergenekon soruşturması kapsamında yasal telefon dinlemelerine takılmıştı .

Kantarcıoğlu ' nun , eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ' a , mahkeme ve iptal davası ile ilgili bilgiler verdiği ortaya çıkmıştı . Oktay ' ın da bu bilgileri davayı açan CHP ' nin o dönemki lideri Deniz Baykal ' a aktardığı belirlenmişti .