Gümüşhane'deki Sivil Toplum Örgütleri Kantarcıoğlu'nu İstifaya Çağırdı

Gümüşhane'de faaliyet gösteren 30 sivil toplum örgütü temsilcisi, Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği dilekçe ile geçtiğimiz aylarda TBMM tarafından kabul edilen Anayasa Değişikliği Paketi görüşmelerinde davaya müdahil olma talebinde bulundu

Gümüşhane'deki Sivil Toplum Örgütleri Kantarcıoğlu'nu İstifaya Çağırdı
  Gümüşhane ' de faaliyet gösteren 30 sivil toplum örgütü temsilcisi , Anayasa Mahkemesi ' ne gönderdiği dilekçe ile geçtiğimiz aylarda TBMM tarafından kabul edilen Anayasa Değişikliği Paketi görüşmelerinde davaya müdahil olma talebinde bulundu .
Davaya müdahil olma talebinin yanı sıra eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ile yaptığı telefon görüşmesi kamuoyuna yansıyan mahkeme üyesi Fulya Kantarcığlu ' nu da istifaya davet eden Gümüşhane Sivil İnisiyatif Platformu üyeleri , Valilik binası önünde basın açıklaması yaptı . Anayasa Mahkemesi ' ne Valilik kanalı ile gönderdikleri dilekçe hakkında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu Avukatı ve Anadolu Gençlik Derneği Başkanı Avukat Akın Demir , Anayasa Mahkemesi Başkanlığı ' nda 2010/49 E dosya numarası ile görülen davaya katılma gerekçeleri ile ilgili bilgi verdi . Yaptıkları müracaatın amacının davaya müdahil olmak ve mahkeme üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nu istifaya davet etmek olduğunu belirten Demir , " Bildiğiniz gibi eski Adalet Bakanlarından Seyfi Oktay ile yapılan bir telefon görüşmesinde bu üyemiz görüşünü ifade etmiştir . Bu bir anlamda ihsası reydir . Mahkeme kararını açıklamadan kendi görüşünü ifade etmiştir . Bu nedenle ihsası rey durumuna düşen Fulya Kantarcıoğlu ' nun hukuk kimliği ile ve yargıç kimliği ile davan çekilmesi gerekmektedir " dedi .
Davaya katılma taleplerinin hukuki gerekçeleri ile ilgili de bilgi veren Demir , yasalara göre kamu ile ilgili dilek ve şikayetleri yetkili makamlara ve yetkili yargı mercilerine bildirmek ve görülen davalara katılarak hak ve taleplerini savunmanın en tabii hakları olduğunu belirtti . Demir , hukuki dayanakların dikkate alınarak görülmekte olan davaya katılmaya , mahkeme üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nun , açıkladığı görüşlerin tarafsız hareket edemeyeceğini gösteren sebepler ve tarafsız hareket etmeyeceği görüntüsü dikkate alınarak davaya bakmaktan çekilmesini , dava konusu 5982 sayılı kanun henüz yürürlüğe girmediğinden , yürürlüğe girmeyen kanunun iptali ve yürürlüğünün durdurulması bir " Öndenetim " olup , anayasal sistemde Anayasa Mahkemesi ' nin ön denetim yetkisi bulunmadığından , dava başvurusunun reddine karar verilmesi , " Şekil denetimi " yönünden ise Anayasa ' nın 148 . Maddesi ve 2949 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanunun 21 . Maddelerinde aranan , " teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususlarıyla sınırlı " incelemeyle , bu açıdan problemsiz olarak TBMM ' de kabul edilen değişikliğin tespiti ile iptali isteminin reddine karar verilmesini talep ettiklerini söyledi .