TZD Başkanı Yetkin: Özel sektör tarafından yapılacak et ithalatının sağlıklı olup olmayacağı şüpheli

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, özel sektör tarafından yapılacak et ithalatının sağlıklı olup olmayacağının şüpheli ol

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, özel sektör tarafından yapılacak et ithalatının sağlıklı olup olmayacağının şüpheli olduğunu iddia etti. Ett fiyatlarının düşürülmesi için de damızlık hayvan ithal edilmesini önerdi.

TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, İçkale Otel'de düzenlediği basın toplantısıyla et fiyatları ve kasaplık canlı hayvan ithalatı tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Cumhuriyet tarihinde ilk defa özel sektörün kasaplık canlı hayvan ithal etmesinin önünün açılığına işaret eden Yetkin, bu şekilde ithal edilecek etlerin sağlıklı olup olmayacağının şüpheli olduğunu ileri sürdü.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı ve Et Balık Kurumu (EBK) dışındaki hayvancılık konusunda yatırımı olan kişi ve kuruluşlara da ithalat olanağı sağlanmasını getiren tebliğle ilgili olarak Yetkin, "Cumhuriyet tarihinde ilk defa özel sektörün kasaplık canlı hayvan ithal etmesinin önü açıldı. Tebliğin damızlık hayvan ithaliyle sınır kalması gerekirdi. Özel sektör hangi denetim ve ölçülerle et ithal edecek bu belli değil. Gelecek etlerin sağlıklı olup olmayacağı şüpheli. Türkiye'deki et fiyatlarının düşmesi için damızlık hayvan ithal edilmeli." dedi.

İbrahim Yetkin, Bakanlığın yayımladığı tebliğ ile özel sektörün canlı kasaplık hayvan ithalinin önünün açıldığını belirterek, tebliğin hayvan üreticisinin sorunlarına uzun vadede çözüm olacak damızlık hayvan ithaliyle sınırlı kalması gerektiğini söyledi.

Türkiye Ziraatçılar Derneği'nin başkanı, "Kasaplık canlı hayvan ithalinin et fiyatlarını düşürmeyecek." uyarısına rağmen EBK'nın et ithali için ihaleye çıktığının altını çizdi. Aleyhte görüşlerinden ötürü et lobiciliği yapmakla suçlandıklarını belirten İbrahim Yetkin, "et ithaline karşı çıktığımızda bizi lobicilikle suçladılar. Özel sektörün et ithal etmesi et lobisi oluşturmayacak mı?" diye sordu.

Yetkin, özel sektörün ithal edeceği kasaplık canlı hayvanların hangi denetim ve ölçülerle ülkeye geleceğinin belli olmadığını, gelecek etlerin sağlıklı olup olmayacağının şüpheli olduğunu savundu. Et fiyatlarının düşmesi için Et ve Balık Kurumu'nun devreye girmesi gerektiğini yineleyen Yetkin, Et Balık Kurumu'nun fiyatları düşürmek için yurt genelinde 48 satış mağazası kurma düşüncesinden, kasapların baskısıyla vazgeçtiğini iddia etti.

TZD Başkanı Yetkin, Türkiye'de belediyelerin halk ekmek fırınlarıyla ekmek fiyatlarının regüle ettiğini ve bu sayede fiyatların belli bir aralıkta kaldığını, aynı şekilde EBK'nın da piyasadaki fiyatları dengede tutabileceğini iddia etti. Yetkin, "Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarının spekülatörler tarafından yükseldiğini belirtmesinin ardından, şimdi de kaçak et kesimi yüzünden fiyatların düştüğünü söyledi.

Et fiyatlarının et tekelleri olduğu öne sürülen kesimler tarafından yükseltildiği yolundaki görüşlerinin yanlış olduğunu ileri süren Yetkin, Türkiye'de 5 bin baş kapasiteli 50 tane et işletmesi bulunduğunu ve bunların et fiyatlarını düşürmede etkisinin olmayacağını savundu.

Türkiye'deki et fiyatlarının yükselmesinin Türkiye'deki büyük ve küçük baş hayvan sayısının düşmesi yani üretimin düşmesinden kaynaklandığını belirten İbrahim Yetkin, ayrıca Türkiye'nin sınırlarını 16 boyunca hayvan ihracatına açmasının ve İran'a oldukça yüksek sayıda hayvan satmasının da et fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu dile getirdi. Damızlık hayvan ithal edilerek uygun koşullarda üreticilere verilmesi gerektiği tekrarlayan Yetkin, tüketici derneklerinin et alınmaması için boykot yapılması çağrısını 'fantezi' bulduğunu belirterek, "Halk zaten et yiyemiyor ki boykot yapsın." şeklinde konuştu.