'Türk futbolunun geleceği garanti altında'

Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Mahmut Özgener, ekonomik açıdan Türk futbolunun gelecek beş yılını garantiye aldıklarını söyledi.

Türkiye Futbol Federasyonu başkanı Mahmut Özgener, ekonomik açıdan Türk futbolunun gelecek beş yılını garantiye aldıklarını söyledi. Türkiye Futbol Federasyonu mali genel kurulu Ankara'da yapıldı. Federasyon mali açıdan ibra edildi.

Oylamada Ankaragücü'nün dört ve Sivasspor'un bir delegesi ret oyu verdi.

Genel kurulda konuşan TFF başkanı Mahmut Özgener, sezon sonunda belirli maçlar etrafında bilerek gerilim yaratıldığını, bunlara müdahale etmek zorunda kaldıklarını, bazen de yanlış anlaşıldıklarını söyledi.

Özgener, günlük başarılar için değil, meyveleri yıllar sonra alınabilecek uzun vadeli projeler için çaba gösterdiklerini vurguladı.

Özgener, Ankara'daki federasyon olağan mali genel kurulunda yaptığı konuşmada, 2009-2010 sezonunun hem TFF, hem de tüm futbol ailesi için ilginç ve çarpıcı gelişmelerin yaşandığını, yıllar sonra da hatırlanacak bir sezon olduğunu ifade etti.

"Kötü alışkanlık var"

Türkiye'de futbolun bazı "kötü alışkanlıklarının" olduğunu söyleyen Özgener, "geçtiğimiz sezon sonu yaklaştıkça yine açıklamalar birbirini kovaladı, belirli maçlar etrafında gerilim fırtınaları yaratıldı. Türkiye Futbol Federasyonu olarak belirli anlarda müdahale etmek zorunda kaldık. Bu müdahaleler zaman zaman yanlış yorumlandı. Taraflı olmakla suçlanarak ağır ithamlarla karşı karşıya bırakıldık" dedi.

Özgener, yaşananları, TFF yönetim kurulu sıfatıyla göreve talip olduklarında göze aldıklarını, yaşanacağını tahmin ettikleri şeyler olduğunu ifade etti.

Özgener, "tüm yaşananlara rağmen bize yasalarla verilen görevlerimizi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştık. Birçok radikal kararlarla, sorunsuz ve kamuoyundaki soru işaretlerini silecek icraatlarda bulunduk."

"Profesyonelleşme hakemlerimizi rahatlatacak"

Sezon boyunca en çok konuşulan konunun yine hakemler olduğunu vurgulayan Özgener, Dünya Kupası'na da bakıldığında hakem hatalarının sadece Türkiye'de bir sorun olmadığını artık herkesin gördüğünü düşündüklerini söyledi.

Özgener, giderek hızlanan, daha çok atletik yetenek gerektiren ve küçük-büyük ayrımının yavaş yavaş ortadan kalktığı futbol ortamında hakemliğin de ciddi bir revizyon yaşamak zorunda olduğunu vurguladı.

Türk hakemliğinin gelişim çalışmalarını sadece uluslararası ilerlemelere bağlamadıklarını kaydeden Özgener şöyle devam etti:

"Merkez Hakem Kurulu (MHK) ile ilgili her konuda çalışmalarımız tamamlanıyor. Talimatname, kurulların yapılanması, profesyonelleşme, eğitim gibi konularda önemli yenilikler getirdik. Geçtiğimiz yıl hakemlerimize uluslararası düzeyde eğitim veren Jaap Uilenberg'in yanına bu yıl sadece yardımcı hakemlerimize eğitim verecek çok önemli bir İngiliz eğitmen olan Philip Sharp ile anlaşmış bulunuyoruz. Tüm bu çalışmalar ışığında, hakemliğimizin yapılanmadan kaynaklanan sorunlarını çözmek için büyük bir çaba gösteriyoruz.

"MHK ve Türk hakemliğinde yaptığımız tüm yenilikler hakemlerimizin kafasının rahat olması için gerçekleştiriliyor. MHK Talimatı'ndaki köklü değişikliklerle kurumsal yapıyı olabildiğince sade ve kafa karıştırmayacak şekilde düzenledik. Hakemlerimizi en çok rahatlatacak çalışma ise 'profesyonelleşme' olacak."

"Türk futbolunun geleceği garanti"

Geçen yıl gerçekleştirdikleri yayın ihalesiyle tüm kulüplere önemli bir maddi kaynak yaratıldığını anlatan Özgener, bu maddi kaynağın Türkiye'ye uluslararası düzeyde tanınmış oyuncuları getirmeye başladığını ve kalitenin giderek artacağının şimdiden görülmeye başlandığını ifade etti.

Özgener, ülke sınırlarının dışına taşarak Avrupa kamuoyunun ve diğer federasyonların da tebriklerini alan bu süreçte, Türk futbolu ve Türk ekonomisinin gelecek beş yıl için üç milyar dolar gibi bir ekonomik girdinin sahibi olduğunu vurguladı.

CNN Türk