Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Osmancık'ta Tanıtıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum İl Koordinatörlüğü tarafından Osmancık'ta tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi

Tarım Ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Osmancık'ta Tanıtıldı
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum İl Koordinatörlüğü tarafından Osmancık'ta tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Kurumun yapısının ve yapılan yatırımların tanıtıldığı toplantıda kırsal kalkınmayı desteklemeye yönelik Avrupa Birliği (AB) projeleri ve hibe destekleri konusunda da bilgiler verildi.
Osmancık Belediye Şehir Tiyatrosu'nda düzenlenen toplantıya Osmancık Kaymakamı Faruk Bekarlar, Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Başpınar Belediye Başkanı Cengiz Dağ, AK Parti İlçe Başkanı Oğuzhan Kaya, Ziraat Odası Başkanı Vedat Küçükgöz, İlçe Tarım Müdürlülüğü personeli tarım danışmanları ve köy muhtarları ile vatandaşlar katıldı.
Toplantı TKDK'nın kurumsal yapısını ve yatırımları tanıtan sinevizyon gösterisi ile başladı. TKDK'nın tanıtımın ardından İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun kırsal kalkınmayı desteklemeye yönelik AB hibe projeleri ile ilgili bilgiler verdi.
TKDK'nın tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlar yaptığını kaydeden Kurşun, hayvancılık, seracılık, arıcılık, besicilik, kümes hayvancılığı, su ürünleri ve Çorum leblebisi, turşu, ceviz gibi Çorum'a özel yerel ürünlerle her türlü el sanatlarına hibe bazında ciddi destekler sağladıklarını belirtti.
Kamu şirketleri hariç her türlü şirketlerle 65 yaşın altındaki herkesin proje hazırlayarak hibe desteğinden yararlanabildiğini söyleyen Kurşun, açık veya yarı açık ahırların modernizasyonu ve genişletilmesi, süt sağım ve depolama odaları, makine garajları gibi tarımsal binaların inşası, her türlü tarım makine ve ekipmanlarının temini, bilişim teknolojileri ve bilgisayar kontrol yazılımları dahil teknolojik ekipmanların alınması ile mimarlık ve mühendislik gibi danışmanlık harcamalarının yüzde 50'sini
hibe olarak karşıladıklarını ifade etti.
Verilecek destek miktarı ile ilgili olarak da en az 15 bin euro hibe sağladıklarını kaydeden Kurşun, bu miktarın 1 milyon euroya kadar ulaşabildiğini söyledi. Ayrıca 40 yaşın altında olan genç çiftçilere yüzde 5 fazla destek sağlandığını da sözlerine ekleyen Kurşun, dağlık alanda çiftçilik yapanlar için yüzde 60, dağlık alanda çiftçilik yapan 40 yaşın altındaki genç çiftçiler için toplan yüzde 65 oranında hibe sağlandığının altını çizdi.

"PROJE HAZIRLAYIN"
Osmancık Kaymakamı Faruk Bekarlar ise, çiftçilere 'proje hazırlayın' çağrısında bulundu. Osmancık ve çevresinde tarımın geliştirilmesi için milyarlarca euronun çiftçileri beklediğini kaydeden Kaymakam Bekarlar, "Biz Avrupa yolunda bir ülke olarak ülkemizde her çiftçinin Avrupa'daki standartlarda üretim yapabilmesini sağlama çabasındayız. Çünkü AB sürecinde Türkiye'deki çiftçinin desteklenmesi ve üretimin AB standartlarına yükselmesi Türkiye'den beklenmektedir. TKDK'nın amacı budur. Bizim ülke olarak
AB'ye ödediğimiz aidatlar vatandaşımıza destek olarak geri gelmektedir. Ancak proje hazırlayıp çiftçimiz almadığı için o para orada öylece beklemektedir. Oysa Osmancık'taki 54 köydeki çiftçilerimiz Hollanda gibi bir Avrupa tarım ülkesinde tarım yapan çiftçi ile aynı standartlarda ekim yapabilmeli, aynı verimi alabilmelidir. 200 metrekarelik bir seradan bile çiftçilerimizin şu anki kazandığından daha fazlasını kazanması mümkündür. Modern tarım için proje hazırlayın, bu bir fırsattır" diye konuştu.
Osmancık ve çevresinde tarımın bilinçsizce yapıldığına dikkat çeken Kaymakam Bekarlar, tarım danışmanlarından yeterince yararlanılmadığından yakınarak köy muhtarlarına çiftçileri bilinçlendirme uyarısında bulundu.
Köylerde tarım arazisine oranla traktör sayısının gereğinden çok fazla olduğunu ve tarım ekipmanlarının ise yetersiz olduğunu belirten Bekarlar, "Köylülerimiz tarım arzilerini bilinçli bir şekilde değerlendirmiyor. Herkes traktör alıyor fakat tarım maksadı ile kullanılmıyor. 7 traktörün yeterli olduğu bir köyümüzde 60 traktör bulunuyor. Köylerimizle ilgilenen 11 tane tarım danışmanımız var. Ancak günde kaç kişi tarafından kapılarının çalındığı malum. Bunları yaptığımız toplantılarda rapor olarak
alıyoruz. Tarım danışmanlarımızdan daha fazla yararlanılması ve tarım ekipmanlarının verimli kullanılması için biz gereken mücadeleyi vermeye başladık, köy muhtarlarımız da aynı oranda duyarlı olsunlar" dedi.
Vatandaşların soruları ile devam eden Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Tanıtım Toplantısı'nda arıcılık, seracılık ve hayvancılık konularında sorulara yanıt veren İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, Osmancık'ın süs bitkileri ve aromatik tıbbi bitkiler seracılığı ile kanatlı hayvancılık için çok uygun bir ilçe olduğunu sözlerine ekledi.