Rize'deki HES toplantısında kavga çıktı

Rize'nin Ambarlık köyünde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısında, HES'lere karşı olanlarla, HES

Rize'nin Ambarlık köyünde yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali (HES) ile ilgili halkı bilgilendirme toplantısında, HES'lere karşı olanlarla, HES'lerin yapılmasını onaylayanlar arasında tartışma çıktı.

İl Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir'in de katıldığı bilgilendirme toplantısında Salarha Deresi üzerinde yapılması planlanan Ambarlık 1 ve Paşaçur Deresi üzerinde yapılması planlanan Ambarlık 2 Regülâtörü ve HES Projesi konusunda vatandaşları bilgilendirilme toplantısı yapıldı. Ambarlık köyünde yapılan ''ÇED Sürecine Halkın Katılımı ve Bilgilendirilmesi'' toplantısında katılımcılara uzmanlar tarafından bölgede yapılması planlanan HES'lerle ilgili bilgiler verildi.

Bölgede HES yapılmasını isteyen vatandaşlar ile HES'lere karşı olan vatandaşlar arasında tartışma çıktı. HES'lerin yapılmasında bir sakınca olmadığını söyleyen Mustafa Nazıroğlu adlı vatandaş, ''Firma köy tüzel kişiliğine 25 bin dolar para verecek. Bu iş bitmiştir. Biz HES'leri destekliyoruz. Köyün tapusu burada. Kimse bizim verip vermemize karışamaz. Köylerle ilgili sadece muhtar konuşur.'' diyerek köyün tapularının içerisinde olduğunu söylediği zarfı masanın üzerine attı.

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan ise "Daha önce bölgede faaliyet gösteren Redaş firmasının mahkeme süreci devam ederken ilgili firma adını değiştirerek bölgede çalışma yürütüyor. Bu yasal değildir. Yeni kurulan firmanın ise sadece yüzde 2'si Türk iş adamlarına aittir. Yüzde 98'i İspanyollara ait bir firmaya köyün suyunun 49 yıllığına kullanımına verilmesi doğru değildir." diye konuştu.

Kendi köprüsünün HES firması tarafından kapatıldığını iddia eden Raşit Türüt adlı vatandaş da firma yetkilileri ile tartıştı. Tartışma diğer vatandaşların araya girmesi ile kavgaya dönüştü. Tartışmaların büyümesinin ardından Çevre Orman İl Müdürü Kandemir, toplantıyı sonlandırdı.

Kendi arazisine köprü yaptığını kaydeden Raşit Türüt, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Arazime giden köprü yolu regülatöre engel olduğu için yetkililerce kesildi. Bana sormadan köprümü kim kapatabilir. 50 bin lira masraf ettim. Şimdi kendi yaptırdığım köprüyü kullanamıyorum. Şimdi firma yetkilileri beni tehdit ediyor. 70 yaşında kadın köprü olmadığı için sırtında çay taşıyor.'' diye konuştu.