Kosova'dan, BUGİAD'lı işadamlarına yatırım çağrısı

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD)'ni ziyaret eden Kosovalı işadamları, yatırım çağrısı yaptı. Belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu te

Bursa Girişimci İş Adamları Derneği (BUGİAD)'ni ziyaret eden Kosovalı işadamları, yatırım çağrısı yaptı. Belediye başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamlarından oluşan 17 kişilik grup, ülkelerinin cazibe merkezi olduğunu dile getirdi.

Heyette yer alan Mamuşa Belediye Başkanı Arif Bütuç, Kosova'da cazip yatırım olanakları bulunduğunu dile getirdi. Bütuç, 500 hektarlık alanı, Türkiye'den gelecek yatırımcılara 99 yıllığına, hiç bir ücret talep etmeksizin tahsis etmeye hazır olduklarını söyledi.

Kosova'nın ekonomik kalkınmada Türkiye'yi örnek aldığını dile getiren Bütuç, "Gelişmiş ekonomisiyle Türkiye, örnek aldığımız bir ülke. Tarihin derinliklerinden gelen kültürel ve sosyal bağlarımızı, ekonomik işbirliği ile daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Mamuşa Belediyesi olarak, Türkiye'den gelecek yatırımcılara her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduğumuzu önemle belirtirim." diye konuştu.

Bursa'daki gelişmiş sanayi olgusuna dikkat çeken Bütuç, okulların tatil dönemlerinde Kosova'da mesleki eğitim gören öğrencileri, teknik eğitim almak üzere Bursa'ya göndermek istediklerini vurguladı.

Kosova İşadamları Derneği Başkanı Nuhi Mazrek ise 100'e yakın KOBİ'nin bir araya gelmesiyle 5 ay önce kurulduklarını söyledi. 5 bin üyeleri bulunduğunu ifade eden Mazrek, "En önde gelen amacımız, dış yatırımın Kosova'ya gelmesini sağlayabilmek. Yakın geçmişte bağımsızlığını ilan eden Kosova, ekonomik anlamda da dünyaya açılmayı hedefliyor. Ülkemizde 350 kadar Türk yatırımcı bulunuyor. Türkiye'den çok daha fazla yatırımcının Kosova'da iş sahası açması, ekonomik bağlarımızın güçlenmesini sağlayacak." dedi.

Viştru Belediye Başkanı Bayram Mulaku da Bursa'nın büyük bir sanayi şehri olduğunu belirterek, Bursa'nın tecrübelerinden yararlanmak istediklerini söyledi.

Kosova Tüketiciler Derneği Başkanı Selatin Kaçanıku ise Kosova'da hidroelektrik santrallere ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Türkiye'deki inşaat ve enerji firmalarını Kosova'da hidroelektrik santrali kurmaya davet eden Kaçanıku, enerji ihtiyacının karşılanabilmesinin, hidroelektrik santrallerinin varlığına bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

BUGİAD Başkan Vekili Ali Fuat Er de konuk heyeti BUGİAD'da ağırlıyor olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, Kosovalı işadamlarıyla işbirliğine hazır olduklarını vurguladı.