Kılıçdaroğlu'ndan Başbakan'a terörle mücadelede destek sözü

Başbakan Erdoğan, dün CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu Meclis'teki makamında ziyaret etti. Görüşmenin ardından CHP lideri, terörle mücadele konusunda Başbakan'la ...



Başbakan Erdoğan, dün CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu Meclis'teki makamında ziyaret etti.

Görüşmenin ardından CHP lideri, terörle mücadele konusunda Başbakan'la paralel düşündüklerini söyledi. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a, seçim barajının indirilmesi, Güneydoğu'da istihdamın artırılması gibi hususları içeren 5 maddelik öneri sundu.
Başbakan Erdoğan, dün saat 11.00'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu TBMM'deki makamında ziyaret etti. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Kamu Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ile beraber gelen Başbakan'ı, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu kapıda karşıladı. Başbakan'ı merdivende bekleyen Kılıçdaroğlu ve basın mensupları buna göre hazırlık yapmıştı; Erdoğan'ın asansörden gelmesi herkesi şaşırttı. Kameraların arkasında kalan Başbakan içeri girmek için bir süre beklerken, Kılıçdaroğlu ile tokalaştı. İkili basın mensuplarının ricası üzerine içeride ikinci kez tokalaştı. Görüşme için Meclis'e erkenden gelen Kılıçdaroğlu'na görüşmede CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay ile CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol eşlik etti.
CHP, Başbakan'a 5 öneri sundu
Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından Başbakan herhangi bir açıklama yapmadı. Kılıçdaroğlu ise basın mensuplarının görüşmeyle ilgili sorularını cevapladı. Erdoğan'ın terör konusunda bilgi verdiğini, alacakları önlemleri aktardığını kaydeden Kılıçdaroğlu, kendilerinin ise daha çok ekonomik ve sosyal boyutuyla ilgili düşüncelerini aktardıklarını ifade etti. Kılıçdaroğlu önerilerini şöyle sıraladı: "Demokrasinin güçlenmesi ve halk iradesinin parlamentoya yansıması için barajın indirilmesi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılması. Bölgede işsizliğin önlenmesi için devletin doğrudan gidip istihdam oluşturması. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için Et ve Balık Kurumu'nun yeniden hayata geçirilmesi. Mayınlı arazilerin temizlenerek topraksız köylülere dağıtılması."
Erdoğan'ın terörle mücadele için oluşturulacak özel güvenlik birimi konusunda kendilerine de bilgi verdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Ancak bunun ordu içinde mi dışında mı, emniyetin içinde mi olacağı konusunda henüz karar alınmadığını ifade etti." dedi. Bu konudaki hazırlıkları tam olarak görmeden özel güvenlik birimi konusunda kendilerinin bir değerlendirme yapmayacaklarını kaydeden Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın kendilerine konuyla ilgili olarak bugün geniş bir açıklama yapacağını da aktardığını anlattı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan'dan bazı özel bilgiler de aldıklarını ancak bunları kamuoyuyla paylaşmasının uygun olmayacağını kaydetti.
Kılıçdaroğlu'nun verdiği bilgiye göre, Erdoğan ekonomik önlemler kapsamında bölgeye hastane, yol gibi hizmetler için 25 milyar liralık yatırım yapıldığını aktardı. Kılıçdaroğlu ise bu çalışmaların işsizliği önlemeyeceğini belirtti ve "Biz devletin üretime yönelik fabrika kurarak yatırım yapmasını öneriyoruz." diye konuştu. Kılıçdaroğlu, 'seçim barajının düşmesi' yönündeki düşüncelerine de Başbakan'ın, "Biz siyasi istikrar açısından bu konuya şimdilik sıcak bakmıyoruz. Daha önce koalisyonlar döneminde istikrarsızlıklar yaşandı." sözleriyle karşılık verdiğini aktardı. Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde daha önce gündeme getireceğini açıklamasına karşın Baykal'ın kaset skandalı konusuna değinmedi.
Kılıçdaroğlu 26 kez 'Sayın Başbakan' dedi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçildiği kongre toplantısından başlayarak Başbakan Erdoğan hakkında "Recep Bey" tabirini kullanıyordu. Bu tabir nedeniyle AK Partili yetkililer ile zaman zaman sözlü tartışmaya giren Kılıçdaroğlu yapılan ikili görüşmenin ardından ise ciddi bir üslup takındı. Meclis'teki görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu'nun Erdoğan'dan "Sayın Başbakan" olarak bahsetmesi dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, toplantıda konuştukları ile ilgili bilgi verdiği ve toplam 11 dakika süren açıklamaları sırasında 26 kez "Sayın Başbakan" dedi. Böylece dakikada 2,3 kez "Sayın Başbakan" demiş oldu.


Zaman