'Kazı-doldur' Göleti Türkiye'de İlk Defa Bursa'da Yapıldı

Türkiye'de ilk defa Bursa'da yapılan "kazı doldur" göleti törenle açıldı.

Göletin açılış törenine katılan Devlet Bakanı Faruk Çelik, Türkiye çapında çıkardıkları envarterle artık köylülerin ne ekerlerse ne kadar verim alacaklarını bileceklerini söyledi. Bu uygulamayla hangi bölgede hangi ürünün verimli şekilde yetişeceğinin tespit edilebileceğini belirten Çelik, çiftçilerin daha çok kazanacağının altını çizdi.
Çelik, hükümet olarak tarımı geliştirmek için yoğun bir çalışma içinde olduklarını ifade ederek, ''Her yerde her ürünü ekerseniz para kazanmanız mümkün değil. Yaptığımız bu çalışmayla artık çiftçi hangi ürünü yetiştirirse ne kadar kazanacağını bilecek. Üretimini de buna göre yapacak'' dedi. Çelik, bilimsel olan bu çalışma sayesinde çiftçinin kazancını artacağını anlattı.
Bursa İl Özel İdare Genel Sekreteri Kemal Demirel de Babasultan köyüne yapılan çiftlik tipi sulama göleti projesinin Türkiyede ilk defa Bursa'da uygulandığına dikkat çekti. Demirel, "kazı doldur" göleti denilen bu göletin taşıma suyla da doldurulabileceğini söyledi. Suyu olmayan bütün köylere yeni gölet sistemiyle ulaşılabileceğini kaydeden Demirel, ''Bu gölet sistemiyle gölet yapımındaki kısıtlayacı faktörleri ortadan kaldırarak istenen her yere gölet yapabiliriz'' dedi.
Konuşmalar sonrasında Bakan Çelik göletin kurdelesini köylü çocuklarla birlikte kesti. Standart göletlerin dışında olan gölet, herhangi bir dere yatağı üzerinde bulunmuyor. Kar ve yağmurla doldurulan gölet, gerektiğinde taşıma suyla da doldurulabiliyor. Sulama maksatlı kurulan göletle 200 dekar alan sulanabilecek. Bu rakam gerektiğinde 600 dekara kadar çıkabilecek. 2009 yılında yapımına başlanan gölet 600 bin TL'ye mal oldu.
(OS-MŞ-EA-Y)