Halk Kart raylı sistemde başladı, 30 Temmuz'da tüm toplu taşımada devreye girecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, toplu ulaşım sistemi Halk Kart'ın ilk uygulaması bugün itibariyle raylı sistemde kullanılmaya başlandı. Vatandaşlar

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin, toplu ulaşım sistemi Halk Kart'ın ilk uygulaması bugün itibariyle raylı sistemde kullanılmaya başlandı. Vatandaşlar, raylı sistem turnikelerine kartlarını okutarak seyahat etme imkanı bulurken, kartı olmayanlar bilet kullandı.

Vatandaşların, mobil bilet uygulaması kapsamında cep telefonuyla da biniş yapabileceği hatırlatıldı. Halk Kart 30 Temmuz'da tüm toplu ulaşım araçlarında devreye girecek.

Büyükşehir Belediyesi Hukuk Danışmanı İlker Gedik, Halk Kart sisteminin 16 Temmuz itibariyle raylı sistem araçlarında kullanılmaya başlandığını ve sorunsuz bir şekilde sistemin işlediğini bildirdi.

Validatörlerin diğer toplu ulaşım araçlarına montajının da devam ettiğini belirten Gedik, Halk Kart'ın tam anlamıyla tüm toplu ulaşım araçlarında 30 Temmuz itibariyle devreye girmesinin planlandığını kaydetti. Raylı sistemde kartlı biniş sistemi yanında mobil biletle ulaşım sisteminin de devreye girdiğini aktaran Gedik, "Türkiye'de ilk, dünyada da benzeri bulunmadığını düşündüğümüz modern bir sistemle vatandaşlarımız karta gerek olmadan cep telefonlarını turnikelere göstererek biniş yapabilecek." dedi. Gedik, mobil bilet uygulamasının şehir içi toplu taşımacılık hizmeti veren minibüs, otobüs ve raylı sistem araçlarında cep telefonu ile biniş imkanı tanıyan güvenli bir uygulama olduğunun altını çizdi.

MOBİL BİLET, MMS ALAN HER TELEFONA UYGUN

İlker Gedik'in verdiği bilgilere göre; MMS mesaj alabilen tüm cep telefonlarında bu sistem kullanılabiliyor. Telefonun faturasına herhangi maliyet yüklenmiyor, vatandaştan bilet bedelinden başka bir ücret tahsil edilmiyor.

Kart almak istemeyen vatandaşlar, A-Kent gişelerine veya www.a-kent.com internet adresine başvurarak 5 lira karşılığında bu sistemi cep telefonlarına yükletebiliyor. Bu sistemde kötü niyetli kişilere dikkat edilmesi gerekiyor. A-Kent firmasından ve raylı sistem gişelerinden başka kişi ve kurumlarda mobil bilet satışı ve dolumu yapılmıyor.

Mobil biletin plastik karttan hiç bir farkı yok, plastik kart yerine cep telefonu içinde mobil bilet taşınıyor. Mobil biletlerin dolumu, alımı ve kullanımı plastik kartla aynı. Vatandaşların ödedikleri 8 liralık kart depozito ücretinin, 1 yıl içinde biniş ücreti olarak kendilerine iade edileceğini kaydeden İlker Gedik, "Ayrıca, vatandaşlarımız kartlarını iade etmek istediklerinde anında verdikleri depozito ücretlerini geri alabilecek." diye konuştu.