Kırıkkale Mikro Kredi Ofisi Açıldı

Kırıkkale Mikro Kredi Ofisi, düzenlenen törenle açıldı.

Açılışa Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner, Belediye Başkanı Veli Korkmaz, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ve davetliler katıldı. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, mikro kredi uygulamasının yalnızca yoksul kadınların gelir elde etmesine yönelik olmadığını, dilencilik kültürünün önlenmesine de yardımcı olduğunu söyledi. Akgül, mikro kredinin 175 ülkede uygulandığını, bundan aileleriyle birlikte yaklaşık 600 milyon kişinin
istifade ettiğini açıkladı. Türkiye'de 2003 yılında 6 kişiye 500'er lira vererek başlayan uygulamanın bugün 35 bin 500 kişiye ulaştığını vurgulayan Akgül, "Hedefimiz, yoksulluk sınırı altında yaşayan 13 milyon kişinin her birini girişimci haline getirmek. Başkasına muhtaç olmadan, bu krediden istifade etmesine imkan sağlamak. Bugün itibariyle 47 ildeki 65 şubede hizmet veriyoruz" diye konuştu.
İnsanları yoksulluktan kurtulup, üreten ve bir şekilde kendi yaşam kalitesini yükseltmek için çalışan insanlar konumuna getirmeyi hedeflediklerini ifade eden Akgül, "Hibe yardımları tabi ki yapılacak ama istisnai durumlarda yapılmalı. Bu istisnanın dışında kalan herkesin gelirlerini artırmak için üretim faaliyeti içinde olması gerek" şeklinde konuştu.
Kırıkkale Valisi Hakan Yusuf Güner ise, ilin nüfusunun 280 binin üzerinde olduğunu belirterek, nüfusun yüzde 50'sini kadınların oluşturduğunu ifade etti. Bazı sektörler hariç kamu ve özel sektör alanında istihdam edilen kadın personelin arzu edilen seviyede olmadığını dile getiren Güner, "Kadınlarımız genelde anne olarak aile içerisinde statüsünü korumakta, daha çok kendi ailesinin hizmet alanlarında sorumluluk almaktadır. Yapılan araştırmalarda bir ailenin ekonomik yoksulluk içinde olmasının anne ve
çocukları daha çok etkilediği tespit edilmiştir. Bu sosyal durum göz önüne alınarak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız tarafından 2009 -2010 yılı içerisinde 23 bin aileye ayni ve nakdi yardım yapılmıştır. Vatandaş odaklı bir hizmet anlayışı ile sosyal devlet olarak bu vatandaşlarımıza yardımda bulunmak zorundayız" dedi.
Kırıkkale'de ilk defa başlatılan ev kadınlarına yönelik mikro kredi uygulamasını aile bütçesine katkı sağlaması yönünden önemli bulduğunu dile getiren Vali Güner, ihtiyaç sahibi ve birbirini tanıyan bayanların 5 ila 8 kişilik gruplar halinde bir araya gelerek birliktelik sağlamaları çağrısında bulundu.
Mikro kredilerin ortak sorumluluk anlayışına bağlı olarak her kişiye ayrı ayrı verildiğini ve geri dönüşümünün bir yıl içerisinde taksitler halinde yapılacağını söyleyen Vali Güner, "Bu projenin uygulanmasıyla Kırıkkaleli hanımlar hem bir iş yapmış olacaklar hem de aile bütçelerine katkı sağlamış olacaklardır. Hiçbir şey üretmemektense balık tutmayı öğrenip aile bütçesine destek verilmesi insanlarımızı daha mutlu kılacaktır. Zaten mikro kredinin esası da kişinin balık tutması için gerekli malzemenin
temini ve verilmesine yöneliktir. Fakirliği yenmenin ve ortadan kaldırmanın tek yolunun çalışmak ve üretmek olduğunu herkes anlamış bulunmaktadır. Bu bilincin Kırıkkaleli vatandaşlarımızda fazlasıyla var olduğu inancındayım" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından kredi almaya hak kazanan ev hanımlarına kredileri protokol üyeleri tarafından verildi.