Her ile büro kurulacak, 'yapı denetimi'nin maliyeti düşecek
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, yapı denetimindeki yeni dönemle depreme dayanıksız bina kavramının ortadan kalkacağını söyledi. Bakan Demir
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İller Bankası tesislerinde yapı denetimi ile ilgili düzenlediği basın toplantısında yeni döneme ilişkin bilgiler verdi. Binaların yapı denetiminin 19 ilde yapı denetimi büroları aracılığıyla sürdürüldüğüne dikkat çeken Demir, bunların 10 yılı aşkın tecrübeyle yapı denetimlerini yürüttüğünü ifade etti. 4'lü Teknik Uygulama Sorumlusu (TUS) sisteminde gerekli hedeflere ulaşamadıkları için yeni bir sisteme geçildiğini aktaran Demir, "1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yapı denetimi yapı denetimi bürolarıyla 81 ilde yapılmasına karar verilmiştir. Hızla yapı denetimi büroları kuruluşları tamamlanacak." diye konuştu.
Yapı denetimi yönetmeliğinde değişikliğin tamamlandığını söyleyen Bayındırlık Bakanı, bin metrekarelik inşaatın denetimi 4'lü TUS sisteminde 16 bin ile 24 bin lira bedel gerektiğin ifade etti. Yapı denetimi bürolarının devreye girmesiyle bu rakamın maksimum 15 bin lira olacağını söyleyen Demir, "Maliyet olarak dörtlü TUS'a göre daha az maliyet olacak. Yapı denetimi 81 ile yaygınlaştığında Türkiye'de depreme dayanıksız yapılma kavramından tamamen uzaklaşacağız." şeklinde konuştu.
Yeni sistemin denetim faaliyetlerini kurumsallaştıracağına işaret eden Mustafa Demir, anlık veri aktarımı sağlanacağını sektörde kayıt dışılıktan kayıtlı döneme geçileceğini dile getirdi. İşçi sağlığı ve güvenliği denetimlerinin de bu sistem yardımıyla gerçekleştireceğini aktaran Demir, yapı sahiplerine ilave maliyet yansımayacağını enerji performans yönetmeliğinin de ciddi anlamda sağlanacağını vurguladı.
Yapı denetiminin uygulandığı illerde yapı denetimi elemanlarının inşaatlara gitmediği, denetlenmediği yönündeki şikayetleri en aza indirmek için tedbirler aldıklarını söyleyen Demir, yeni uygulamanın kamu yapılarını kapsamadığını ifade etti.
İSTANBUL'DAKİ BİNA YIKIMLARI
Konuşmasının ardından depreme dayanıksız yapıların yıkımları ile ilgili soruyu cevaplayan Demir, şöyle konuştu:
"İstanbul ve Marmara bölge yerlerde yıkımlar gerçekleştirildi. Ciddi güçlendirmeler yapıldı. Özel yapılarda destekler verildi. Güçlendirilmeyi bekleyen, yıkılmayı bekleyen yapı stoğumuz mevcut. Yapı sahipleri ve yerel yönetimlerin sorumluluğu var. 1999 öncesinde yapılan yapı stoğunun yüzde 50'sinin yakında ciddi sorunlar var. Bunların tamamı yıkılacak demiyorum ama yenilenmeli. Çalışmalara devam ediyoruz. Ümit ediyorum özellikle depreme dayanıksız yapı yapma kavramını tamamen ortadan kaldırıyoruz."