Tarihi kent '1. Uluslararası İznik Festivali'ne ev sahipliği yapacak
Bursa 1. Uluslararası İznik Festivali, yaklaşık 200 ülkeden halk dansları toplulukları ve grupların katılımı ile 17-25 Temmuz tarihleri arasında gerçe
Geleneksel hale getirilmesi planlanan '1. Uluslararası İznik Festivali', aynı zamanda yeni Letonya Bursa Fahri Konsolosu olan Yavuz İskenderoğlu'nun katkıları ile gerçekleştirilecek.
Festivalin tanıtımı, İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz ve Letonya Bursa Fahri Konsolosu Yavuz İskenderoğlu tarafından düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı. Botanik Park İskender Efendi Konağı'nda gerçekleştirilen toplantıya İznik Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, İznik Ticaret Odası Başkanı Fahrettin Keskin de iştirak etti.
İznik Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, 2010 yılını 'İznik Tanıtım Yılı' olarak belirlediklerini söylerken, "Amacımız, İznik'teki turizm sirkülasyonunu artırabilmek. İznik olarak ekonomik sorunlar yaşıyoruz, özellikle ziraatta yaşanan küçülmeden ne fazla nasibini alanlardan biri de İznik. Bu nedenle ilçenin ekonomik olarak refaha ulaşması için alternatifler düşünmemiz gerekiyor. Bu konuda da elimizde olan İznik markası var." dedi.
Eryılmaz, 2009 yılında Bursa'ya 175 bin turist geldiğini ifade ederek, "İznik bu turistin 60 binini ağırladı. Değişik yerlerde açtığımız stantlar ve tanıtım atakları ile geçen senenin iki katı yerli ve yabancı turist sayısı yakaladık. Bu yeterli mi? Değil, çünkü İznik 4 medeniyete başkentlik yapmış, Anadolu'daki ender kentlerden biri. Bithynia, Roma ve Anadolu Selçuklunun ilk başkenti. Osmanlı'nın da ilk başkentlerinden bir tanesi." şeklinde konuştu.
İznik'in Hıristiyanlık açısından da önemine vurgu yapan Başkan Eryılmaz, şöyle konuştu: "Senato sarayında 80 dolayında olan İncil sayısının 4'e indirildiği yer olduğu için Hıristiyanlık için burası çok önemli. Bu kapsamda İznik'in tanıtımını bütün merkezlerimiz ve kurumlarımız ile amaçlıyoruz. Bu kapsamda, yaklaşık 9 günlük bir festival düzenleyeceğiz. Bu festival bir araçtır, amaç ise İznik'in tanıtımıdır."
"FESTİVAL İÇİN GELEN KONUKLAR ÖĞRENCİ YURTLARINDA MİSAFİR EDİLECEK"
Belediye Başkanı Kadri Eryılmaz, İznik'te konaklama sıkıntısı olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi: "Turizm kentinden bahsediyoruz ama yeteri kadar otelimiz yok. Bir an önce İznik'in turizm merkezi ilan edilmesi gerekiyor ki yatırımcı gelsin. Şu anda festival için gelenleri öğrenci yurtlarında misafir edeceğiz. Kışın bu organizasyonu yapsak onları misafir edemezdik. Şu anda öğrenciler tatilde olduğu için onların yurtlarını düzenledik ve misafirleri burada ağırlayacağız."
19 TEMMUZ'DA LETONYA FAHRİ KONSOLODSLUĞU AÇILACAK
Letonya Bursa Fahri Konsolosu Yavuz İskenderoğlu da Bursa'nın sosyal, tarih ve kültürel olarak çok zengin bir kent olduğunu dile getirdi. İskenderoğlu, kentin tarihsel ve kültürel zenginliklerinin taşınması konusunda üzerine düşeni yapmaya çalıştığını aktardı.
Yavuz İskenderoğlu, 19 Temmuz'da Letonya fahri konsolosluğu açılışının Botanik Park içinde yapılacağını aktardı. İskenderoğlu, konsolosluğun faydalarını şöyle anlattı: "Letonya, AB'de 'Şengen vize' mensubu bir ülke, Şengen vize alma konusunda kendine göre bütün mensup ülkelerde aynı. Bu konuda olur almada diğer ülkelerde gösterilen zorluğa karşın, bizim olurumuzun rahat olabileceği konusunda görüş alışverişimiz oldu." dedi.
İznik'te düzenlenen festivale Letonya grubunun da katılacağını anlatan İskenderoğlu, "Letonya, artık uğruna çalışacağımız ikinci ülkelerden biri olacak. Bu nedenle bu festivali Letonya cumhurbaşkanı ve başbakanına da söyledim. Çok memnun kaldılar ve en kısa zamanda buraya geleceklerini söylediler." şeklinde konuştu.
İznik kaymakamı Nurettin Kakillioğlu da İznik'i bir bütün olarak düşündüklerini belirterek, bütün merkez ve köyleri ile bu festivali kabullendiklerini ve bu festival ile İznik'in en iyi şekilde tanıtılması için çalışacaklarını söyledi.