Kıbrıs'ta son dönemlerde artan intihar vakalarında 'Bihter' faktörü (Özel)

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde son aylarda 8 kişinin intihar etmesi, intiharın sebepleri üzerindeki tartışmaları artırdı. Psikologlara göre Aşk-ı M

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde son aylarda 8 kişinin intihar etmesi, intiharın sebepleri üzerindeki tartışmaları artırdı. Psikologlara göre Aşk-ı Memnu dizisinde Bihter karakterinin intihar şekli bu vakaları tetikledi. Sosyolojik yapının ve ekonomik etkenlerin intiharları arttırıcı faktörler olduğunu belirtilirken, alkol tüketiminin de bu vakaların artışında önemli etken olduğuna dikkat çekiliyor.

Aynı zamanda Psikiyatrist olan Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çakıcı'ya göre intihar olaylarında toplumun sosyal yapısına önemli rol oynuyor. İntiharların sosyal, siyasi, ekonomik ve ahlaki sebeplerinin olduğunu belirten Çakıcı, Kıbrıs'ın sorunlu bir ada olduğuna dikkat çekti. Çakıcı,"Kıbrıs'ta gelecek belirsizliği var, ekonomik sorunlar var siyasi sorunlar var. Çok sorunlu bir yer olduğu için intihar olayları sık görülüyor." dedi.

İNTİHARLARDA MEDYA ETKİSİ

Medyanın intiharı zaman zaman hoş göstermesini, olayı dramatize etmesini eleştiren Çakıcı, 1998 – 2000 yıllarında askeriyede artan intiharları engellemek için özel bir birim kurulduğunu belirtti. "Askerlerin arasında intihar olaylarının çok görüldüğü dönemde askerler nöbet kulübelerine, 'bu akşam ölürüm beni kimse tutamaz' yazdıkları görülmüştür." diyen Çakıcı 'reklam intiharlar'ın birbirlerini tetiklediği ve intiharlarda dönem dönem patlamaların görüldüğünü dile getirdi.

Mehmet Çakıcı, Türkiye'de yayınlanan Aşk-ı Memnu dizisinde Bihter karakterinin intihar şeklinin intihar olaylarını tetiklediğini düşünüyor. Çakıcı, "İntiharlar dramatize ediliyor. İntiharın dramatize edilmesi kişilerin bunları örnek almasını, sorunlarının en son çaresi olarak intiharı görmelerine sebep olabilir. Bana göre dizilerin bunda ciddi bir etkisi vardır." değerlendirmesinde bulundu.

İNTİHARLAR BULAŞICI

Kıbrıs TAK ajansına açıklamalarda bulunan Psikiyatrist Dr. Mehmet Yağlı da İstanbul Boğazı'nda köprüye çıkarak intihar etmenin bir dönem ne kadar yaygın olduğunu anımsatarak, intiharın "bulaşıcı-moda olma-model oluşturma" özelliğine de dikkat çekti. Dr. Mehmet Yalı, "İstanbul Boğazı'ndan atlayarak intihar etme modası, önlem alınca ip gibi kesildi. Neden? Çünkü uzmanlar değerlendirmeye aldı ve moda özelliği fark edildi. Televizyonlar yayınlamamaya, gazeteler haber yapmamaya başladı. Haber yapsalar bile iç sayfalardan küçük haberler olarak verildi. Şimdi bir bakın, hiç öyle bir moda yok." dedi.

Kıbrıslı vatandaşlar ise medyadan bu konuda daha duyarlı olmalarını istiyor. Güven Çabkın adlı vatandaş, özellikle gençlerin televizyonda gördüklerinden etkilendiği dile getirdi. Sonay Avser ise televizyon yapımcılarının daha hassas olmaları gerektiğini belirtti.

DİN İŞLERİ DAİRESİ BAŞKANI SUİÇMEZ: SEBEP AHLAKİ EROZYON

Psikiyatrist Mehmet Çakıcı Kıbrıs'taki intiharların daha çok sosyal ve ekonomik sorunlardan kaynaklandığını düşünüyor. Dinişleri Dairesi Başkanı Yusuf Suiçmez'e göre ahlaki erozyon da intiharların önemli sebeplerinden. "Din olgusu insanın yaşamasının değerini sağlayan bir kurumdur." diyen Suiçmez, nihilist insanların yani her şeyi değersiz gören insanların intihara çok daha meyilli olacağını belirtti. Suiçmez; gece kulüplerinin, kumarhanelerin ve bahis oynatılan mekanların Kur'an kursları kadar denetlenmesi halinde intihar olayların azalacağını öne sürdü.

İletişim Fakültesi öğrencisi Abdürrahim Topal ise Kıbrıs'ta yaşayan insanların alkol tüketim alışkanlığının yanı sıra ahlaki boşluğuna dikkat çekti. Topal, "Gençler arasında alkol tüketim yaşı her geçen gün düşüyor, bu da gençleri depresyona itiyor. Manevi olarak bir yere tutunamayan gençler ise son çare olarak intiharı seçiyor." yorumunda bulundu.