İslam Üniversitesi'nin denkliği kabul edildi
Hollanda'da Roterdam'da kurulan İslam Üniversitesi, Mayıs 2010 itibariyle resmen tanındı. Denkliği kabul edildi.
Hollanda'nın Roterdam kentinde kurulan İslam Üniversitesi, Mayıs 2010 itibariyle resmen tanındı. Denkliği kabul edildi. Asıl kuruluş yılı olan 1997'den bu yana eğitim öğretim faaliyetlerini devam ettiren üniversitenin şimdi artık önü açık. Rektör Ahmet Akgündüz hocam ise çok değerli bir bilim adamı ve hakikaten bir mücadele insanı. Onlarca yıl sürmesi beklenen bir süreç kısa bir süre önce tamamlandı ve Avrupa’nın ilk resmi İslam Üniversitesi açıldı. Akgündüz hoca bu sürecin hiçte kolay olmadığını anlatıyor, hatta çok ama çok ciddi problemlerle karşılaşmışlar. Önlerine her türlü engeli ve hukuksuzluğu koymuşlar. Onlar ise bir ton belge hazırlamışlar, işlerini takip etmişler ve hamdolsun şimdi güzel bir noktaya gelindi. Artık diploma, tanınma, denklik gibi problemlerle uğraşmayacak öğrenciler. Kapıları herkese açık bu üniversitenin. Buyurun, iyi bir eğitim için sıkı bir alternatif daha; Hollanda Rotterdam İslam Üniversitesi:
ÜNİVERSİTENİN TANINMASI 50 YIL SÜRER DİYORLARDI, 13 YIL SÜRDÜ
Üniversitenin tanınma süreci ile başlayalım isterseniz hocam.
Elbette. 1997'de kurulan Rotterdam İslam Üniversitesi'nin (IUR) mastır eğitimi veren Manevi Rehberlik Bölümü artık resmen tanındı. Hollanda yüksek öğretim kurumu kurmanın en zor olduğu yerlerden biridir. Bu büyük bir olaydır. Çünkü Katolik üniversitesinin tanınması 50 yıl sürmüş. Bize de aynı şeyi söylemişlerdi. Bürokratik engeller çıktı. Ancak yılmadık ve sabırla bekledik. Sonunda resmi olarak üniversitenin kabulü sağlandı.
Nasıl oldu?
Rotterdam İslam Üniversitesi IUR hakkında bir Akademik Değerlendirme Paneli düzenleyen Hollanda - Flaman Akreditasyon Kurumu (NVAO), akredite edilmemize 100 üzerinden 100 puanla karar verdi. IUR, bu kararla Hollanda Yüksek Eğitim Kanunu'na göre diğer resmi Hollanda üniversiteleri gibi hak ve yükümlülükleri olan bir kurum haline geldi. Hollanda'daki işleyişe göre üniversitelerin bir bölümünün tanınması, tüm üniversitenin tanınması anlamına geliyor. Dolayısıyla bizim Manevi Rehberlik Yüksek Lisans bölümümüzün onaylanması da IUR'nin toptan ve resmen tanınması demektir.
Öncesinde nasıldı durum?
Resmi olarak tanınmadığımız için diplomamızın değeri yoktu. Kağıt hükmündeydi. Artık resmi olarak Hollanda Hükümeti tarafından kabul edildik. 17 eğitim, 13 kişilik de idari kadromuz var. 8 bin 500 metrekarelik alanı var. 130'u resmi 640 talebemiz var. Tanınıncaya kadar AB ülkeleri dışından öğrenci alamıyorduk. Ancak şimdi tüm dünyadan alabiliyoruz. Öğrencilerimiz hiçbir yere başvurmadan burs ve bedava toplu taşıma araçlarından yararlanma gibi fırsatlara kavuştu.
TÜRKİYE’DE BARAJ PUANINI AŞMAK YETERLİ
Peki, kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler için yol haritası nasıl olacak?
Türkiye’den başvuracakların durumu Türkiye dışından başvuracaklardan farklıdır. Türkiye’nin bu anlamda AB üyesi ülkelerde farkı vardır. Türkiye’de ilk sınavda baraj puanını geçen herkes Avrupa ülkelerindeki üniversitelere başvurabilir. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki kültür işbirliği nedeniyle böyle bir avantajımız var. Bu Türkiye’deki öğrenciler için büyük bir imkân. O ilk sınavdaki barajı aştığına dair belgenin yanı sıra lise diploması ve İngilizce dili yeterlilik sınavı TOFEL belgesi ile bize başvurabilir. Biz TOFEL puanını az tutuyoruz, 450’nin üstü yeterli. Hollandaca eğitim görecekse Hollanda’da hazırlık okuyabilir veya Türkiye’de Hollandaca öğrenip, gelebilir. Bize başvurduğu zaman biz de kabul mektubu yazıyoruz. Eskiden kabul mektubumuzun karşılığında Hollanda elçilikleri oturum izni vermiyordu ancak artık kabul mektuplarımızla oturum da alınabiliyor. Şartların tamamlanması ile oturum alınacak.
Öğrenciler Rotterdam İslam Üniversitesinde ne okuyacaklar?
Bizim üniversitemiz tanındı ancak akredite olan bölümümüz manevi ilimler master bölümü. Buna rağmen İslami İlimler Lisans Bölümüne de öğrenci alacağız. İslami İlimler Master bölümümüz var. Fıkıh, Hadis, Tefsir, İslam Tarihi ve İslam Sosyolojisi gibi derecelerimiz var. Diğer üniversitelerde Master ve Lisans bölümlerinde ne varsa bizde de var.
Başka bölümler var mı?
Şimdi artık tanındıktan sonra diğer bölümleri açmamız kolaylaştı. Dinler ve Medeniyetler Fakültemiz var. Arapça bölümümüz aktif. Açacağımız birçok bölüm var. Diğer fakültemiz Sanat Fakültesi. Bunların hepsinin teker teker tanınmasını sağlıyoruz. Biz şu an için 4 derece teklif ediyoruz; 1: İslami İlimler Lisans derecesi. 2: Manevi İlimler Master derecesi. 3: İslami İlimler Master derecesi. 4: İmam Eğitimi Master derecesi.
5 BİR EURO ÜCRET, BARINMA SORUNU YOK, İŞ İMKANLARI ÇOK İYİ
Hollanda devleti kabul ediyor mu bu İmam Eğitimi derecesini?
Elbette. Sadece Hollanda devleti değil herkes kabul ediyor. Ama bu atanma yolu ile değil. Cemaatin de o imamı kabul etmesi, davet etmesi gerekiyor. Biz Diyanet’in Türkiye’den imam getirmesine asla karşı değiliz. Avrupalılar, Türkiye ve diğer ülkelerden İmam getirilmesini yasaklamak istiyor. Bu oyuna alet olmamak lazım. Dikkatli olmak lazım. Biz Avrupa’daki bütün imamları yetiştiremeyiz. Biz Diyanet’in ve diğer cemaatlerin desteği ile elimizden geleni yaparız. Uygun şartlarda Diyanet’in hocalarına Hollandaca öğretebiliriz belki.
Yurt imkanınız var mı?
130 resmi öğrencimiz var. Diğer öğrencilerimizle beraber 600’e çıkıyor öğrenci sayımız. Üniversitemizin 50 kişilik misafirhanesi var. Kaldı ki sadece üniversite açısından düşünmemek lazım. Hemen yanımızda 50 kişilik Diyanet’in boş bir yurdu var. Diğer cemaatlerin de var. Biz bunlara da yönlendirme yapıyoruz. Milli Görüş’e de yönlendiriyoruz, Hocaefendinin evlerine de yönlendirme yapıyoruz.
Ücretler?
Avrupa Birliği ülkelerinden gelenlerden en fazla 1500 EURO alabiliyoruz. Daha fazlasını isterseniz devlet size bütçe vermiyor. Sistemleri böyle. Sosyal devlet sonuçta Hollanda. Türkiye’den ve diğer ülkelerden gelenlere ise böyle bir kolaylık yapmıyorlar. Bu nedenle biz 5000 EURO alıyoruz. Lisans veya Master fark etmiyor. Hepsi aynı. Peşin veya 4 taksit olabiliyor.
Burs?
Daha önce Hollanda’da üniversite kurmak çok kolaydı. 75 EURO yatıran kendince bir üniversite kurabilirdi. Ancak 1 Eylül’den sonra bu değişti. Artık Üniversite ismi kullanılamayacak. Dolayısı ile biz bu zamana kadar büyük bir gayret göstermiş olsak ve binamızı filan almış olsak da diğer üniversitelerden ayırt edilemediğimiz için burs imkanlarımız yoktu. Ancak şimdi tanındık ve özellikle İslam aleminden bizde okuyacak öğrencilere çok ciddi manada bursların geleceğine inanıyoruz. Biz bu anlamda çalışmalara başlattık, somut karşılıklar alacağız inşallah. Bazı işadamlarımız şimdiden bu işe gönüllü, yakında da Mekke’de bir toplantıya katılacağım ve bunu dile getireceğim.
İş imkanları var mı mezunlarınızın?
Bizim üniversitemizden mezun olanların iş bulamama gibi bir dertlerinin olacağını ben düşünmüyorum. Mezunlarımız rektörlerinden çok maaş alıyorlar. (Gülüyor) Bu sevindirici bir durum. Bizden mezun olan öğrenciler Arapça, Türkçe ve İngilizceyi çok iyi öğrenmiş olacak. Mütercim dahi olabilir. Eğer İmam Eğitimi alıp güzel bir noktaya gelirlerse hiçbir sıkıntıları olmaz. Avrupa’nın ilk Kıraat Enstitüsünü açtık. Şu anda bizden acilen eleman istekleri var. Karşılayamıyoruz. Bunlar tanınmadan önce böyleydi, şimdi tanındık ve çok daha fazla artacaktır. Bütün Avrupa’ya yayılacaktır. Sadece İmam, Müezzin de değil talepler. Hastaneler, hapishaneler manevi yardım ve yönlendirme için bizden eleman istiyorlar. Psikolojik danışman istiyorlar bizden. Hollanda’da Hıristiyanların ve Yahudilerin psikolojik danışmanları çok ve bizden Müslüman psikolojik danışmanlar da istiyorlar.
YÖK TANIYOR
Eğitim dili?
Çok önemli bir soru bu. Hollanda hükümeti üniversiteyi tanırken dilinin Hollandaca olmasına dikkat ediyor. Akredite olmak ayrı, hükümetçe tanınmak ayrı. Akredite olursunuz ancak hükümet sizi tanımazsa öğrencileriniz mağdur olur. Bu nedenle bunların Hollandaca eğitim istemeleri çok normaldir. Şu anda Hollandaca eğitim veriyoruz. Yeterli talep gelirse Arapça ve İngilizce eğitim de vereceğiz İlahiyat Fakültesinde. Hükümetlerin de ittifakı ile İstanbul’da Uluslararası bir İlahiyat Fakültesi açmak da benim rüyalarım arasındadır. Bu arada belirtmem lazım, bizim şu anda Hollanda’dan başka hiçbir yerde herhangi bir şubemiz yoktur. Türkiye’de de henüz hiçbir şekilde herhangi bir kolumuz yoktur. Bizim burada bir şey açabilmemiz için resmi olarak hem Hollanda hükümeti hem de Türk hükümetine bilgi verip, prosedürü takip etmemiz gerekmektedir.
YÖK tanıyor mu?
Avrupa Birliği ile yaptığımız anlaşmalar nedeniyle zaten Avrupa’da açılan bir üniversite zaten Türkiye’de de otomatik olarak tanınmış oluyor. YÖK sadece tanıma yazısı veriyor.
Şehir halkı yükselen İslamofia’yı da göz önünde tutarak öğrencileri rahatsız edebilir mi?
İslam düşmanlığı Avrupa’da hızla artmıyor. Bence tam tersi İslam düşmanları radikalleşiyor. Daha önce İslam düşmanlığı %85’miş. Şimdi %65. Bunlar çok önemli detaylar. Kesinlikle hiçbir İslam Üniversitesi öğrencisi Rotterdam’da yaşama noktasında bir problemle karşılaşmaz. Sadece bu şehirde 100 Bin’in üstünde Müslüman var. Müslüman’ın olmadığı köşe yok. En çok İslam karşıtı radikaller de burada ancak bunların bir zararı yok. Aklı başında olan Hollandalılar durumu çok iyi anlıyorlar.
Üniversitenin bütçesi konusunda bilgi vermek ister misiniz?
Elbette. Bizim bütçemiz yıllık 900 Bin EURO’dur. Bu çok kötü bir bütçedir. Şu ana kadar böyle bir eziyet çektik. Mali yardım bundan sonra gelecek. Ne zaman gelecek tam bilemiyoruz ve bir süre daha bu sıkıntıya devam edecek gibiyiz. Bütçemizin %35’i öğrencilerimizden aldığımız ücretlerdir, üniversitemizin kendi gelirleridir. Geri kalan miktarın %90’ı şu ana kadar Türkiye’den geldi. Mustafa Erdebil, Abdulkadir Erbalcı gibi işadamlarımız; ‘2 kişi bile orada Kur’an okusa, bu işe yardım edeceğiz’ dediler. Bizi bu zamana kadar ayakta tuttular, Rabbim de onları ayakta tutsun.
AVRUPA’NIN İKİ YÜZLÜLÜĞÜ NEDENİYLE HİÇ YARDIM ALAMADIK
İslam dünyası?
Şu ana kadar alamadık. Sebebi de Avrupa’nın ikiyüzlülüğüdür. Çünkü Avrupalılar kendi üniversitelerine İslam dünyasından yardım aldıkları zaman bunun reklamını iyi yaparlar. Fakat biz 10 Bin EURO alsak El Kaide tarafından finanse ediliyormuş gibi sunarlar ve üniversiteyi kapatırlar. Bu nedenle biz yardım almadık, kabul etmedik. Çok zorluk çektik ama Üniversiteyi bir cemaate mal etmedik.
Cemaatler yardım etmedi mi?
Cemaatlerin yardımını da zor hissettik. Maddi yardım yapmadılar. Manevi olarak ama yardımcı oldular. Diyanet yeni yeni yardımcı oluyor. Milli Görüş’ün Kuzey Bölge teşkilatı tamamen bizim yanımızda oldu. Hocaefendi cemaati de yardımcı oldu. Süleyman Efendi cemaati destek oldu. Menzil cemaati yardımcı oldu. Biz her cemiyet ve cemaat üyesinin üniversite olmasını istedik ve istiyoruz.
(Vakit)
ÜNİVERSİTENİN TANINMASI 50 YIL SÜRER DİYORLARDI, 13 YIL SÜRDÜ
Üniversitenin tanınma süreci ile başlayalım isterseniz hocam.
Elbette. 1997'de kurulan Rotterdam İslam Üniversitesi'nin (IUR) mastır eğitimi veren Manevi Rehberlik Bölümü artık resmen tanındı. Hollanda yüksek öğretim kurumu kurmanın en zor olduğu yerlerden biridir. Bu büyük bir olaydır. Çünkü Katolik üniversitesinin tanınması 50 yıl sürmüş. Bize de aynı şeyi söylemişlerdi. Bürokratik engeller çıktı. Ancak yılmadık ve sabırla bekledik. Sonunda resmi olarak üniversitenin kabulü sağlandı.
Nasıl oldu?
Rotterdam İslam Üniversitesi IUR hakkında bir Akademik Değerlendirme Paneli düzenleyen Hollanda - Flaman Akreditasyon Kurumu (NVAO), akredite edilmemize 100 üzerinden 100 puanla karar verdi. IUR, bu kararla Hollanda Yüksek Eğitim Kanunu'na göre diğer resmi Hollanda üniversiteleri gibi hak ve yükümlülükleri olan bir kurum haline geldi. Hollanda'daki işleyişe göre üniversitelerin bir bölümünün tanınması, tüm üniversitenin tanınması anlamına geliyor. Dolayısıyla bizim Manevi Rehberlik Yüksek Lisans bölümümüzün onaylanması da IUR'nin toptan ve resmen tanınması demektir.
Öncesinde nasıldı durum?
Resmi olarak tanınmadığımız için diplomamızın değeri yoktu. Kağıt hükmündeydi. Artık resmi olarak Hollanda Hükümeti tarafından kabul edildik. 17 eğitim, 13 kişilik de idari kadromuz var. 8 bin 500 metrekarelik alanı var. 130'u resmi 640 talebemiz var. Tanınıncaya kadar AB ülkeleri dışından öğrenci alamıyorduk. Ancak şimdi tüm dünyadan alabiliyoruz. Öğrencilerimiz hiçbir yere başvurmadan burs ve bedava toplu taşıma araçlarından yararlanma gibi fırsatlara kavuştu.
TÜRKİYE’DE BARAJ PUANINI AŞMAK YETERLİ
Peki, kayıt yaptırmak isteyen öğrenciler için yol haritası nasıl olacak?
Türkiye’den başvuracakların durumu Türkiye dışından başvuracaklardan farklıdır. Türkiye’nin bu anlamda AB üyesi ülkelerde farkı vardır. Türkiye’de ilk sınavda baraj puanını geçen herkes Avrupa ülkelerindeki üniversitelere başvurabilir. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki kültür işbirliği nedeniyle böyle bir avantajımız var. Bu Türkiye’deki öğrenciler için büyük bir imkân. O ilk sınavdaki barajı aştığına dair belgenin yanı sıra lise diploması ve İngilizce dili yeterlilik sınavı TOFEL belgesi ile bize başvurabilir. Biz TOFEL puanını az tutuyoruz, 450’nin üstü yeterli. Hollandaca eğitim görecekse Hollanda’da hazırlık okuyabilir veya Türkiye’de Hollandaca öğrenip, gelebilir. Bize başvurduğu zaman biz de kabul mektubu yazıyoruz. Eskiden kabul mektubumuzun karşılığında Hollanda elçilikleri oturum izni vermiyordu ancak artık kabul mektuplarımızla oturum da alınabiliyor. Şartların tamamlanması ile oturum alınacak.
Öğrenciler Rotterdam İslam Üniversitesinde ne okuyacaklar?
Bizim üniversitemiz tanındı ancak akredite olan bölümümüz manevi ilimler master bölümü. Buna rağmen İslami İlimler Lisans Bölümüne de öğrenci alacağız. İslami İlimler Master bölümümüz var. Fıkıh, Hadis, Tefsir, İslam Tarihi ve İslam Sosyolojisi gibi derecelerimiz var. Diğer üniversitelerde Master ve Lisans bölümlerinde ne varsa bizde de var.
Başka bölümler var mı?
Şimdi artık tanındıktan sonra diğer bölümleri açmamız kolaylaştı. Dinler ve Medeniyetler Fakültemiz var. Arapça bölümümüz aktif. Açacağımız birçok bölüm var. Diğer fakültemiz Sanat Fakültesi. Bunların hepsinin teker teker tanınmasını sağlıyoruz. Biz şu an için 4 derece teklif ediyoruz; 1: İslami İlimler Lisans derecesi. 2: Manevi İlimler Master derecesi. 3: İslami İlimler Master derecesi. 4: İmam Eğitimi Master derecesi.
5 BİR EURO ÜCRET, BARINMA SORUNU YOK, İŞ İMKANLARI ÇOK İYİ
Hollanda devleti kabul ediyor mu bu İmam Eğitimi derecesini?
Elbette. Sadece Hollanda devleti değil herkes kabul ediyor. Ama bu atanma yolu ile değil. Cemaatin de o imamı kabul etmesi, davet etmesi gerekiyor. Biz Diyanet’in Türkiye’den imam getirmesine asla karşı değiliz. Avrupalılar, Türkiye ve diğer ülkelerden İmam getirilmesini yasaklamak istiyor. Bu oyuna alet olmamak lazım. Dikkatli olmak lazım. Biz Avrupa’daki bütün imamları yetiştiremeyiz. Biz Diyanet’in ve diğer cemaatlerin desteği ile elimizden geleni yaparız. Uygun şartlarda Diyanet’in hocalarına Hollandaca öğretebiliriz belki.
Yurt imkanınız var mı?
130 resmi öğrencimiz var. Diğer öğrencilerimizle beraber 600’e çıkıyor öğrenci sayımız. Üniversitemizin 50 kişilik misafirhanesi var. Kaldı ki sadece üniversite açısından düşünmemek lazım. Hemen yanımızda 50 kişilik Diyanet’in boş bir yurdu var. Diğer cemaatlerin de var. Biz bunlara da yönlendirme yapıyoruz. Milli Görüş’e de yönlendiriyoruz, Hocaefendinin evlerine de yönlendirme yapıyoruz.
Ücretler?
Avrupa Birliği ülkelerinden gelenlerden en fazla 1500 EURO alabiliyoruz. Daha fazlasını isterseniz devlet size bütçe vermiyor. Sistemleri böyle. Sosyal devlet sonuçta Hollanda. Türkiye’den ve diğer ülkelerden gelenlere ise böyle bir kolaylık yapmıyorlar. Bu nedenle biz 5000 EURO alıyoruz. Lisans veya Master fark etmiyor. Hepsi aynı. Peşin veya 4 taksit olabiliyor.
Burs?
Daha önce Hollanda’da üniversite kurmak çok kolaydı. 75 EURO yatıran kendince bir üniversite kurabilirdi. Ancak 1 Eylül’den sonra bu değişti. Artık Üniversite ismi kullanılamayacak. Dolayısı ile biz bu zamana kadar büyük bir gayret göstermiş olsak ve binamızı filan almış olsak da diğer üniversitelerden ayırt edilemediğimiz için burs imkanlarımız yoktu. Ancak şimdi tanındık ve özellikle İslam aleminden bizde okuyacak öğrencilere çok ciddi manada bursların geleceğine inanıyoruz. Biz bu anlamda çalışmalara başlattık, somut karşılıklar alacağız inşallah. Bazı işadamlarımız şimdiden bu işe gönüllü, yakında da Mekke’de bir toplantıya katılacağım ve bunu dile getireceğim.
İş imkanları var mı mezunlarınızın?
Bizim üniversitemizden mezun olanların iş bulamama gibi bir dertlerinin olacağını ben düşünmüyorum. Mezunlarımız rektörlerinden çok maaş alıyorlar. (Gülüyor) Bu sevindirici bir durum. Bizden mezun olan öğrenciler Arapça, Türkçe ve İngilizceyi çok iyi öğrenmiş olacak. Mütercim dahi olabilir. Eğer İmam Eğitimi alıp güzel bir noktaya gelirlerse hiçbir sıkıntıları olmaz. Avrupa’nın ilk Kıraat Enstitüsünü açtık. Şu anda bizden acilen eleman istekleri var. Karşılayamıyoruz. Bunlar tanınmadan önce böyleydi, şimdi tanındık ve çok daha fazla artacaktır. Bütün Avrupa’ya yayılacaktır. Sadece İmam, Müezzin de değil talepler. Hastaneler, hapishaneler manevi yardım ve yönlendirme için bizden eleman istiyorlar. Psikolojik danışman istiyorlar bizden. Hollanda’da Hıristiyanların ve Yahudilerin psikolojik danışmanları çok ve bizden Müslüman psikolojik danışmanlar da istiyorlar.
YÖK TANIYOR
Eğitim dili?
Çok önemli bir soru bu. Hollanda hükümeti üniversiteyi tanırken dilinin Hollandaca olmasına dikkat ediyor. Akredite olmak ayrı, hükümetçe tanınmak ayrı. Akredite olursunuz ancak hükümet sizi tanımazsa öğrencileriniz mağdur olur. Bu nedenle bunların Hollandaca eğitim istemeleri çok normaldir. Şu anda Hollandaca eğitim veriyoruz. Yeterli talep gelirse Arapça ve İngilizce eğitim de vereceğiz İlahiyat Fakültesinde. Hükümetlerin de ittifakı ile İstanbul’da Uluslararası bir İlahiyat Fakültesi açmak da benim rüyalarım arasındadır. Bu arada belirtmem lazım, bizim şu anda Hollanda’dan başka hiçbir yerde herhangi bir şubemiz yoktur. Türkiye’de de henüz hiçbir şekilde herhangi bir kolumuz yoktur. Bizim burada bir şey açabilmemiz için resmi olarak hem Hollanda hükümeti hem de Türk hükümetine bilgi verip, prosedürü takip etmemiz gerekmektedir.
YÖK tanıyor mu?
Avrupa Birliği ile yaptığımız anlaşmalar nedeniyle zaten Avrupa’da açılan bir üniversite zaten Türkiye’de de otomatik olarak tanınmış oluyor. YÖK sadece tanıma yazısı veriyor.
Şehir halkı yükselen İslamofia’yı da göz önünde tutarak öğrencileri rahatsız edebilir mi?
İslam düşmanlığı Avrupa’da hızla artmıyor. Bence tam tersi İslam düşmanları radikalleşiyor. Daha önce İslam düşmanlığı %85’miş. Şimdi %65. Bunlar çok önemli detaylar. Kesinlikle hiçbir İslam Üniversitesi öğrencisi Rotterdam’da yaşama noktasında bir problemle karşılaşmaz. Sadece bu şehirde 100 Bin’in üstünde Müslüman var. Müslüman’ın olmadığı köşe yok. En çok İslam karşıtı radikaller de burada ancak bunların bir zararı yok. Aklı başında olan Hollandalılar durumu çok iyi anlıyorlar.
Üniversitenin bütçesi konusunda bilgi vermek ister misiniz?
Elbette. Bizim bütçemiz yıllık 900 Bin EURO’dur. Bu çok kötü bir bütçedir. Şu ana kadar böyle bir eziyet çektik. Mali yardım bundan sonra gelecek. Ne zaman gelecek tam bilemiyoruz ve bir süre daha bu sıkıntıya devam edecek gibiyiz. Bütçemizin %35’i öğrencilerimizden aldığımız ücretlerdir, üniversitemizin kendi gelirleridir. Geri kalan miktarın %90’ı şu ana kadar Türkiye’den geldi. Mustafa Erdebil, Abdulkadir Erbalcı gibi işadamlarımız; ‘2 kişi bile orada Kur’an okusa, bu işe yardım edeceğiz’ dediler. Bizi bu zamana kadar ayakta tuttular, Rabbim de onları ayakta tutsun.
AVRUPA’NIN İKİ YÜZLÜLÜĞÜ NEDENİYLE HİÇ YARDIM ALAMADIK
İslam dünyası?
Şu ana kadar alamadık. Sebebi de Avrupa’nın ikiyüzlülüğüdür. Çünkü Avrupalılar kendi üniversitelerine İslam dünyasından yardım aldıkları zaman bunun reklamını iyi yaparlar. Fakat biz 10 Bin EURO alsak El Kaide tarafından finanse ediliyormuş gibi sunarlar ve üniversiteyi kapatırlar. Bu nedenle biz yardım almadık, kabul etmedik. Çok zorluk çektik ama Üniversiteyi bir cemaate mal etmedik.
Cemaatler yardım etmedi mi?
Cemaatlerin yardımını da zor hissettik. Maddi yardım yapmadılar. Manevi olarak ama yardımcı oldular. Diyanet yeni yeni yardımcı oluyor. Milli Görüş’ün Kuzey Bölge teşkilatı tamamen bizim yanımızda oldu. Hocaefendi cemaati de yardımcı oldu. Süleyman Efendi cemaati destek oldu. Menzil cemaati yardımcı oldu. Biz her cemiyet ve cemaat üyesinin üniversite olmasını istedik ve istiyoruz.
(Vakit)