Uzun süre 3-D görüntü izlemek gözleri yorar

Son dönemde sık sık duymaya başladığımız ve yaşantımıza hızla giren üç boyutlu TV-sinema göz sağlığını etkiliyor.

Uzun süre 3-D görüntü izlemek gözleri yorar
 
Ü ; ç ; boyutlu gö ; rme insan gö ; rmesinin en ö ; nemli ö ; zelliğidir . Hayvanlar â ; leminde birç ; ok canlıda ü ; ç ; boyutlu gö ; rme yoktur . Her iki gö ; zden beyne gö ; nderilen gö ; rü ; ntü ; ler beynimizce tek gö ; rü ; ntü ; haline ç ; evrilerek derinlik hissi ortaya ç ; ıkar . Buna ü ; ç ; boyutlu gö ; rme adı verilir . Bu sayede derinlik ve cisimler arası mesafe algılaması yapılabilir . Bir gö ; zü ; mü ; zü ; kapatarak uzakta iki işaret parmağımızı birbirine değdirmekte zorlanırız . İki gö ; zü ; mü ; z aç ; ıkken bunu kolaylıkla yapabiliriz . Bu ö ; rnek bize ü ; ç ; boyutlu gö ; rmenin farkını aç ; ıklar .

Ü ; ç ; boyutlu gö ; rmenin oluşabilmesi iç ; in aynı gö ; rü ; ntü ; lerin farklı aç ; ılardan her iki gö ; zü ; mü ; zü ; n aynı noktalarına ( gö ; rme merkezi ) dü ; şmesi gerekir . Bu noktalarda alınan gö ; rü ; ntü ; ler beynimize gö ; nderildiğinde beynimiz farklı aç ; ılardan alınmış bu iki gö ; rü ; ntü ; yü ; birleştirerek tek bir gö ; rü ; ntü ; haline getirir . Her iki gö ; z birbirine paralel ( ortoforik ) değilse , bir gö ; zde herhangi bir nedenle az gö ; rme varsa o zaman beynimize iki eşit gö ; rü ; ntü ; gidemeyeceği iç ; in ü ; ç ; boyutlu gö ; rme oluşmaz . Bu durumda ç ; ift gö ; rme gelişebilir . Ç ; ocuklukta meydana gelmiş bir probleme bağlı ise kayan ya da az gö ; ren gö ; zü ; n gö ; rü ; ntü ; sü ; beyin tarafından yok farz edilir . Bu duruma da sü ; presyon ( baskılama ) adı verilir .

Gö ; z kayması olanlar , bir gö ; zü ; nde yü ; ksek dü ; zeyde kırma kusuru olanlar , herhangi bir gö ; z hastalığına bağlı bir gö ; zü ; n gö ; rme yeteneğini kaybetmiş olanlar tam olarak ü ; ç ; boyutlu gö ; remezler .

3-D televizyonlar nasıl ç ; alışıyor? Ü ; ç ; boyutlu TV ' lerde her iki gö ; ze farklı aç ; ılardan aynı gö ; rü ; ntü ; ler ulaştırılıyor . Bunun iç ; in ç ; eşitli gö ; zlü ; kler kullanılıyor . Ç ; ift renkli camlı gö ; zlü ; kler ( kırmızı-yeşil ) ya da polarize gö ; zlü ; kler kullanılıyor .

3-D seyrederken dikkat edilmesi gerekenler

Ü ; ç ; boyutlu gö ; rü ; ntü ; yü ; sağlayabilmek iç ; in gö ; zü ; mü ; zü ; n ve beynimizin ekstra efor sarf etmesi gerekiyor . Bu durumda uzun sü ; re 3-D TV seyretmek , gö ; z yorgunlukları , bulanık gö ; rmeler ve baş ağrılarına neden olabilir .

Gö ; zlerinde herhangi bir hastalık olanlar , gö ; z kuruluğu olanlar ve okurken ve TV seyrederken uyum problemi yaşayanlarda bu şikayetler daha da belirgin olabilir .

Gö ; z ameliyatı geç ; irenler daha dikkatli olmalı . Gö ; z kuruluğu ve gö ; z yorgunluğu daha ç ; ok gö ; rü ; lebilir .

Gö ; zü ; nde şaşılık olanlar , tembellik olanlar ve yü ; ksek numaralı gö ; zlü ; k kullananlar , ü ; ç ; boyutlu gö ; rü ; ntü ; yü ; yakalayamayabilir . Bö ; yle probleme sahip olanların kendilerini kontrol ederek 3-D ' li TV almalarında yarar vardır .

ZAMAN