Tortum Şelalesi Mahkeme Kararıyla Coştu

Erzurum'un Uzundere ilçesinde yargı kararına rağmen suyu kesilen Tortum Şelalesi mahkeme kararı ile yeniden coştu

Tortum Şelalesi Mahkeme Kararıyla Coştu
  Erzurum ' un Uzundere ilçesinde yargı kararına rağmen suyu kesilen Tortum Şelalesi mahkeme kararı ile yeniden coştu . Şelalenin akmasını bir hukuk zaferi olarak nitelendiren Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy , " Birkaç gün önce şelaleye gelen insan yoktu . Ama suyun aktığını duyanlar hemen şelaleye koşuyor . Ben buna hukukun zaferi diyorum . Eskiden sadece bahar aylarında çağlayan bu şelale mahkeme kararından sonra her ay akacak " dedi .
Erzurum- Artvin karayolunun 110 ' uncu kilometresinde Tortum Gölünden sonra 48 metre yükseklikten düşen Tortum Şelalesinin suyu , 1960 ' da kurulan hidroelektrik santralı nedeniyle yılda sadece birkaç ay akıtılıyordu . İlkbaharın ardından kuruyan şelaleden adını alan Çağlayan Köyü Muhtarı Osman Baykal ' ın başvurusu üzerine Erzurum Birinci İdare Mahkemesi 21 Ocak 2010 ' da suyun 12 ay akmasına karar verdi . Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesinden Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof . Dr . Recep Boncokcuoğlu başkanlığında hazırlanan bilirkişi raporunda su kısıtlamasının hem jeomorfolojik yapıya zarar verdiği , hem de ekolojik dengeyi bozduğu vurgulandığını belirtildi . Yargının kararına karşın EÜAŞ ( Elektrik Üretim Anonim Şirketi ) şelalenin suyunu 23 Haziran ' dan itibaren yeniden kesti . Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun birinci derecede doğal SİT alanı olarak tescil ettiği Tortum Şelalesinin suyunun kesilmesi ' cinayet ' ve ' katliam ' olarak nitelendirildi .
Uzundere ilçesinin Belediye Başkanı Halis Özsoy , saklı doğa harikasının yürekleri sızlattığını belirterek " Ben buna hukukun zaferi diyorum . Bir kaç gün öncesine kadar burada insanlar yoktu . Şelalenin aktığını duydukları için insanlar çevre köylerden buraya gelmeye başladılar . Bu bizim için çok büyük bir sevinç kaynağı . Eskiden yalnızca bahar aylarında çağlayan bu şelale yargı kararından sonra çağlamaya başladı . Bu çağlama insanları da buraya davet ediyor . Çağlayanın sesini duyanlar akın akın şelayeye geliyor . Dünyanın en önemli şelalerinden birinin susuz bırakılması yüreklerimizi parçalıyordu . Şelalenin akması için bizlere destekte bulunan sivil toplum kuruluşları ve suyu veren EÜAŞ Genel Müdürlüğüne teşekkür ediyorum " diye konuştu .