Meksika Körfezi'nde kritik hamle yapıldı

ABD'nin Meksika Körfezi'nde dev boyutta petrol fışkırtarak çevre felaketine neden olan kuyunun ağzındaki kapağı değiştirme operasyonun ilk aşaması gerçekleşti. Uzmanlar şimdi Pazartesi'ni bekleyecek.

Meksika Körfezi'nde kritik hamle yapıldı
İngiliz British Petrolium (BP) şirketi yetkilileri, robot denizaltıların, denizin bin 600 metre altındaki kuyunun kapağını değiştirme işlemi için hazırlandıklarını bildirdi.

Tankerler tarafından toplanan hampetrol miktarını çoğaltması beklenen operasyonda, yeni kapak yerleştirilene kadar işlerin daha da kötüleşebileceği ancak her şeyin yolunda gitmesi halinde, pazartesi gününe kadar kuyudan fışkıran petrolün ''olduğu gibi'' tankerlere aktarılabileceği belirtiliyor.

Kalıcı çözüm olarak iki yeni kuyu açma çalışmaları sürdürülürken bunun tamamlanmasının haftalar sürebileceği vurgulanıyor.

Lousiana eyaletinin 80 km güneyinde, bin 600 metre derinde deniz tabanında, ABD Başkanı Barack Obama'nın tabiriyle ''bela'' olan petrol kuyusunun ismi ''Macondo'', And Dağları İnka Kızılderilileri'nin ''Kiçua'' dilinde ''Kulakları Sağır Eden Gürültü'' anlamına geliyor.

KUYUNUN AĞZINDAKİ KAPAĞI DEĞİŞTİRME OPERASYONUNUN İLK AŞAMASI TAMAMLANDI

ABD'nin Meksika Körfezi'nde dev boyutta petrol fışkırtarak çevre felaketine neden olan kuyunun ağzındaki kapağı değiştirme operasyonunun ilk aşaması tamamlandı.

Kuyunun ağzındaki kapağın yenisiyle değiştirilmek üzere kaldırıldığı, bu nedenle operasyonun bu aşamasında petrolün en az iki gün boyunca doğrudan denize akacağı belirtildi.

İngiliz British Petrolium (BP) şirketi sözcüsü Mark Proegler, kapağın yerel saatle 12.37'de (TSİ 20.37) çıkarıldığını söyledi.

Yeni kapağın pazartesi gününe kadar yerleştirilmeye çalışılacağını vurgulayan yetkililer, her şeyin planlandığı gibi gitmesini, kuyudan fışkıran petrolün doğrudan tankerlere aktarılabilmesini bekliyor.

İki yeni kuyu açarak dev fışkırmaya kalıcı çözüm sağlamaya yönelik çalışmaların tamamlanmasının haftalarca süreceği vurgulanıyor.

Louisiana Üniversitesi Çevrebilim uzmanı Prof. Dr. Edward Overton, ''Şu aşamada her şey belirsiz, kesin çözüm gözükmüyor'' dedi.

Meksika Körfezi'nde 20 Nisanda metan gazı grizu patlamasıyla büyük petrol kuyusu kazasına neden olan British Petrolium şirketi, ağustos ortasında basınç düşürücü yan kuyuları açarak bin 600 metre derinde deniz tabanındaki kuyunun çok derinine kesin çözüm çimento dolgusunu indirmeyi planlıyor.

Louisianalı istiridye avcısı Goyo Zupanovich, meslektaşlarının duygularına ''Başından beri yalan söyleniyor'' diyerek tercüman oluyor.

ABD'nin ''Ulusal Afet'' yöneticisi ve Sahil Emniyeti Koramirali Thad Allen, ''Kuyu başına büyük önleyici esas kapak en erken pazartesi takılabilir '' dedi.

''Helix Producer'' isimli büyük tanker kuyudan çekilen petrolü yüklemek için günde 3,8 bin tonluk ham petrol çekimine hazırlanıyor.

21 yıl önce Alaska'da sarhoş bir kaptanın kayalıklara oturttuğu Exxon-Valdez tankeri, denize döktüğü onbinlerce varil ham petrolle sayısız kuş ve balık öldürerek büyük doğa afetine neden olmuştu. Meksika Körfezi petrol kuyusu kazası bu kazayı çok büyük oranda aştı.

Meksika Körfezi tabanındaki kuyudan günde akan 100 bin varil ham petrol, sayısız deniz canlısı ve kuş öldürdü.


(iha)