Kürt siyasetçi Güçlü: BDP'yi demokrasi konsepti içinde görmek yanlış (Özel)

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) anayasa değişikliğiyle ilgili referandumda 'boykot' çağrısı yapacağını ilan etmesi, tepkileri de beraberinde geti

  Barış ve Demokrasi Partisi ' nin ( BDP ) anayasa değişikliğiyle ilgili referandumda ' boykot ' çağrısı yapacağını ilan etmesi , tepkileri de beraberinde getirdi . Kürt siyasetçi İbrahim Güçlü , BDP ' yi demokrasi konsepti içinde görmenin yanlış olduğunu söyledi . Kimsenin iradesinin ambargo altına alınamayacağını vurgulayan Güçlü , boykot çağrısının etkili olacağı kanaatinde olmadığını belirtti .

Cihan Haber Ajansı muhabirine konuşan İbrahim Güçlü , anayasa değişikliğinin amacının Türkiye ' de demokratikleşmeyi sağlamak olduğuna dikkat çekti . Paketin yeterli olmadığını ama yeni açılımlara kaynaklık edebilecek durumda olduğunu dile getiren Güçlü , " 12 Eylül ' den zarar görenlerin bu pakete destek vermesi gerekiyor . En azından karşı durmaması lazım . BDP ' nin tutumu böyle değil , açıkça karşı bir tutum . BDP kendi başına ele alınabilir bir parti değildir . BDP ' yi PKK ' dan soyutlayarak ele almamız olanaklı değildir . Öyle yaparsak yanılırız . PKK ile ele alınması gereken bir tutum . " ifadesini kullandı .

' BDP neden boykot ediyor? ' sorusunu , ' PKK neden boykot ediyor? ' diye anladığını anlatan Güçlü , demokrasiyi isteyenlerin demokratlığının , demokrat olanların işi olduğunu kaydetti . Demokrasiyi istemeyen örgütler , partiler , kişiler , kurumlar , rejimler ya da ideolojilerin demokrat ve demokrasiyi benimseyemeyeceğini vurgulayan Güçlü , şöyle devam etti : " Bunun için de bir çaba içinde olamazlar . PKK demokrasiyi benimseyen , savunan , demokrat olan parti değildir . Dolayısıyla onun dümen suyunda olan ya da en azından onun yönlendiriciliği altında bulunan BDP ' yi doğrusu demokrasi konsepti içinde görmek yanlıştır . Bir Kürt olarak ben demokrasi konsepti içinde görmüyorum . Fiili olarak böyle görünebilir . Bu belli tarihsel dönemlerin yanıltıcılığından ileri gelmektedir . Her muhalifin demokrat olduğu anlamına gelmez . MHP şu anda muhaliftir , ama onun demokrat olduğu anlamına gelmez . PKK ' nın demokrasiyi istemesi , aslında kendi varlığına yönelmesi anlamına gelir . BDP ' nin içinde herkes böyle midir ; tabii ki öyle değildir . Ben resmi politikasında ele alıyorum , bireyleri ele almıyorum . Belki içinde bir takım gruplar farklı düşünüyorlar . "

" PKK 12 EYLÜL HUKUKUNA KARŞI DEĞİL "

PKK ' nın 12 Eylül hukukunun ortaya çıkardığı bir yapı olduğuna dikkat çeken Güçlü , Kürt milletine büyük zarar geldiğini , ancak bunun PKK elitine zarar verdiği anlamına gelmeyeceğini söyledi .

Güçlü , " Benim kanaatime göre eğer içinden konuşuyorsa PKK şöyle diyordur : ' Ben müteşekkir olmalıyım , 12 Eylül olmasaydı ben Kürt bölgesinde hiçbir zaman diğer Kürt hareketlerine alternatif bir örgüt olamazdım . ' 12 Eylül hukukunun sonucunda Abdullah Öcalan hayatında düşünemeyeceği bir statüye getirildi . Bunu Abdullah Öcalan derinden derine önemsiyor . O bakımdan nesnel itibariyle 12 Eylül hukukuna karşı olması kendi tabiatına aykırı bir olaydır . " diye konuştu .

Boykot çağrısının bölge insanı üzerindeki etkisiyle ilgili olarak ise Güçlü , şu değerlendirmeyi yaptı : " Genel seçimlere göre etkili olacağı kanaatinde değilim . Seçimlerdeki oylarına tekabül eden bir etki göstereceğini zannetmiyorum . Eğer bölgede üç oy almışsa , bunun doğrudan referanduma tekabül edeceğini düşünmüyorum . Üçte bir oranında düşeceğini düşünüyorum . Hatta belki daha da düşebilir . Çünkü ben BDP ' nin , CHP gibi çok cesaretle bir kampanya yürütebileceği düşüncesinde de değilim . Tabi bunun karşısında Kürtler ' sen ne talep ediyorsun ' sorusunu soracaklar . Bu soruya da verebilecekleri çok ciddi yanıt yok . Demokrasi ve anayasa projesi ortada yok . Bunun için halka ne diyecekler? "

Kimsenin iradesinin ambargo altına alınamayacağını vurgulayan Güçlü , özgürce herkesin sandığa gidip kendi tutumunu belirlemesini istedi . Bu konuda kimseye engel çıkarılmaması gerektiğinin altını çizen Güçlü , " Konu , hak ve özgürlüklere bakış açısıyla ilgilidir . Müdahale edersek , demokrasinin gelecekle ilgili önünü kapatmış oluruz . " dedi .