Başbakan Erdoğan Srebrenica katliamının 15. yılında konuştu

Başbakan Erdoğan Avrupa'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük katliam olan Srebrenica katliamının 15. yılında konuştu.

  Srebrenica katliamının 15 . yılında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , ' Bu katliamların tekrar edilmemesi iç ; in dü ; nyanın hiç ; bir yerinde etnik temizlik girişimleri olmaması iç ; in burayı hafızamızdan hiç ; ç ; ıkarmayacağız ve silinmesine izin vermeyeceğiz ' dedi .

Srebrenica ' da insanlığın ağır bir yara aldığını sö ; yleyen Erdoğan , Balkan ve Avrupa tarihi kara bir leke almıştır . Uluslararası barış gü ; cü ; tanımı ç ; ok ağır bir darbe almıştır . Evet Serebrica ' yı unutmayacağız unutturmayacağız . Bu katliamların tekrar edilmemesi iç ; in dü ; nyanın hiç ; bir yerinde etnik temizlik girişimleri olmaması iç ; in burayı hafızamızdan hiç ; ç ; ıkarmayacağız ve silinmesine izin vermeyeceğiz şeklinde konuştu .

Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada şunları sö ; yledi ;

Bugü ; n toprağa vereceğimiz kardeşlerimize srebrenica ' da katledilmiş diğer tü ; m kardeşlerimize Allah ' tan rahmet diliyorum . Biz onlara hakkımızı helal ettik . Hakkımız helal olsun . Allah rahmet etsin .

İnşallah onlarda bizlere haklarını helal eder , onlarda bizlerden razı olurlar . Hiç ; şü ; pheniz olmasın , onlar şehittirler . Bizim değerlerimizde ö ; lü ; değil diridirler . Şuanda onlar bizimle beraberler bizi dinliyor ve izliyorlar .

Zira onlar vatanları iç ; in namusları iç ; in şerefleri insanlık iç ; in onurları iç ; in hayatlarını verdiler ve toplu katliama ne yazıkki muhatap oldular . Onlar kanlı acımasız kuralsız ve vahşi bir savaşta katledildiler .

Onlar şehid edildiler . Uluslararası tespiti ile onlar birer soykırıma tabi tutuldular .

Karakay ' da Hotoç ; ari ' de Miliç ; i ' de Tuzla yolunda bü ; tü ; n bu ç ; evremizdeki dağlarda sadece bir kaç ; gü ; n iç ; inde yaklaşık 10 bin ' e yaklaşık insan kundaklarındaki bebeklerine kadar insanlık dışlarına kadar etnik bir ö ; lü ; me tabi tutuldular .

Aradan geç ; en 15 yıla rağmen bugü ; n bile hala akıbetleri bilinmeyen mezarları meç ; hul bir mezar taşı dahi olmayan binlerce kayıp var .

Aradan geç ; en 15 yıla rağmen kocasının oğlununun ö ; zellikle az ö ; nceki tabloda işte o değerlerini kaybeden boşnak bir hanfendinin değerli meslektaşımın elini sıkmak suretiyle ben beyimi ve iki yavrumu kaybettim derken o takındığı metaneti ben takdirle karşılıyorum .

Bu hanım kardeşimin gö ; zlerinde metanet gö ; rdü ; m onu gö ; rdü ; m ama nefret ve kin gö ; rmedim . Ç ; ü ; nkü ; o asaletinin gereğini yere getiriyordu . Onun iç ; in takdir ve tebrik ediyorum .

İşte dü ; nya barışının buna ihtiyacı var bir insanın ö ; lü ; mü ; tü ; m insanlığın ö ; lü ; mü ; gibidir . Onun iç ; in illa barış illa barış illa barış diyoruz .

Ve yavrularının yolunu gö ; zleyen en azından mezarını bilmek istyeyen en azından az ö ; nce mü ; ze haline getiren az ö ; nceki gibi bir parç ; asının kokusunu koklayabilmek iç ; in nice kadınlar nice anneler var .

UNUTMADIK UNUTTURMAYACAĞIZ

Srebrenica ' da insanlık ağır bir yara almıştır . Balkan ve Avrupa tarihi kara bir leke almıştır . Uluslararası barış gü ; cü ; tanımı ç ; ok ağır bir darbe almıştır . Evet Serebrica ' yı unutmayacağız unutturmayacağız . Bu katliamların tekrar edilmemesi iç ; in dü ; nyanın hiç ; bir yerinde etnik temizlik girişimleri olmaması iç ; in burayı hafızamızdan hiç ; ç ; ıkarmayacağız ve silinmesine izin vermeyeceğiz .

Değerli katılımcılar sevgili kardeşlerim Balkanlarda yaşanan her bir trajedinin acısını Tü ; rkiye olarak yü ; reğimizde hissettik . Tü ; rkiye ' nin 81 vilayetinde dua ettik ve gö ; z yaşı dö ; ktü ; k . Saraybosna İstanbul ' un kardeşidir Belgrat Ankara ' nın dostudur . Tunanın Dirinan ' nın Tuzla ' nın tarihi ortaktır birdir .

Evet her savaş kö ; tü ; dü ; r . Her ç ; atışma ve kavga kö ; tü ; dü ; r . Ancak kardeşlerin ve akrabaların kavgası ortak bir dili kü ; ltü ; rü ; kavgası kö ; tü ; nü ; nde ö ; tesinde kö ; tü ; dü ; r .

Sırbistan parlementosunun Serebrenica iç ; in aldığı kararın barış bir gelecek iç ; in tarihi bir karardır . Bugü ; n bir kez daha burada bulunması aydınlık bir gelecek iç ; in tarihi bir adımdır . Barışı kuracağımız dü ; nya iç ; in ö ; nemli bir adımdır . İnsanlık onuru ' nun yeniden yeşerdiği barışın dostluğun kardeşliğin dayanışmanın bir serebren gibi yani gü ; mü ; ş gibi parladığı yer olacaktır .

Tü ; rkiye olarak balkanları refahı barışı ve huzuru iç ; in ç ; alıştık ve ç ; alışıyoruz . Daha da gayretle ç ; alışlmaya devam edeceğiz . İnanıyorum ki Bosna Hersek Hırvatistan ' da Saraybosna ' da Avrupa ' nın da pekişmesi iç ; in gayretle ç ; alışmaya devam edecektir . Bir kez daha rahmetle anıyorum . Allah rahmet etsin diyorum , Mekanları cennet olsun diyorum .