Sivil toplum, anayasa değişikliği davasına müdahil oluyor

CHP tarafından Anayasa Mahkemesi'ne götürülen anayasa değişikliği paketi davasına, sivil toplum örgütleri de müdahil oluyor. Sivil Dayanışma Platformu üyeleri bugü...

 

CHP tarafından Anayasa Mahkemesi ' ne götürülen anayasa değişikliği paketi davasına , sivil toplum örgütleri de müdahil oluyor .

Sivil Dayanışma Platformu üyeleri bugün saat 11 . 00 ' de Anayasa Mahkemesi ' nin önünde basın açıklaması yapıp müdahillik dilekçesini sunacak . Mahkeme ' ye müdahil dilekçesini sunacak platform üyeleri , eşzamanlı olarak Türkiye ' nin 81 ilinde aynı dilekçeyi Anayasa Mahkemesi ' ne gönderilmek üzere valiliklere verecek .
Anayasa Mahkemesi ' nin paketi ' şekil ' yönüyle inceleyeceğine dikkat çeken platform üyeleri , Yüksek Mahkeme ' nin davayı esastan incelemeye kalkması halinde anayasa ihlali yapacağını vurguluyor . Sivil Dayanışma Platformu adına davaya müdahil olmak isteyen isimlerden emekli Başsavcı Reşat Petek , " Türk anayasal sisteminde ön denetim yok . " diyerek Anayasa Mahkemesi ' nin ancak kanun yürürlüğe girdikten sonra şekil denetimi yapabileceğini belirtiyor . Petek , Anayasa Mahkemesi ' nin şekil denetimi yapacağını açıkladığı bazı davalarda esastan inceleme yaparak iptal kararları verdiğini hatırlatarak , " Hiçbir kurum Anayasa ' nın vermediği bir yetkiyi kullanamaz . " uyarısında bulunuyor . Emekli Başsavcı , Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nun da ihsas-ı rey niteliğindeki açıklaması nedeniyle davadan çekilmesini talep ettiklerini aktarıyor .
Dava için başka sivil toplum örgütleri de kampanya başlatacak . 70 Milyon Adım Koalisyonu bunlardan biri . Sözcü Şenol Karakaş , yarından itibaren ' Anayasa değişikliğine evet ' adı altında imza kampanyası başlatacaklarını bildiriyor . Bu çerçevede , sokaklarda stant açıp pankart ve dövizlerle Anayasa Mahkemesi ' ne taleplerini iletecekleri bilgisini veriyor .

Zaman