Hipnozla ifadesi alınan Astsubay Balta, GATA''da tedavi görecek (2)

Kayseri''de görev yaptığı sırada "resmi belgede sahtecilik yaptığı" iddiasıyla Astsubay Ali Balta hakkında açılan davanın görülmesine Ankara''da Hava

Kayseri''de görev yaptığı sırada "resmi belgede sahtecilik yaptığı" iddiasıyla Astsubay Ali Balta hakkında açılan davanın görülmesine Ankara''da Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi''nde devam edildi. Duruşmaya Astsubay Balta ile babası ve avukatları katıldı.

Milli Savunma Bakanlığı adına avukat Ayşe Erdoğan Göde''nin de katıldığı duruşmada mahkeme, Balta''nın USB cihazı bulundurmak suretiyle emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği iddiasının kanuni değişiklikten dolayı disiplin suçu haline gelmesi sebebiyle görevsizlik kararı vererek, dosyanın Kayseri İkinci Hava İkmal Bakım Komutanlığı Disiplin Mahkemesi''ne gönderilmesine karar verdi. Ayrıca askeri mahkeme Balta''nın duruşma ehliyetinin bulunup bulunmadığının tespiti için GATA Psikiyatri Kliniği''nde adli müşahade altına altına alınmasını da kararlaştırdı.

Astsubay Ali Balta hakkında açılan davanın görülmesine Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi''nde devam edildi. Hazine avukatı olarak Milli Savunma Bakanlığı''nı temsilen yetkili olduğunu dile getiren avukat Göde, bakanlığın olaydan zarar gördüğünü ileri sürerek sanıktan şikayetçi olduklarını ve duruşmaya kabullerini istedi. Askeri savcı da aynı yönde talepte bulundu. Mahkeme, oy birliğiyle Göde''nin bakanlığın katılan vekili sıfatıyla davaya kabulüne karar verdi.

Mahkeme Başkanı Hava Hakim Binbaşı Erdem Orduoğlu, Astsubay Ali Balta''ya savunma yapıp yapamayacağını sordu. "Ben şu anda savunma yapabilecek durumda değilim." diyen Balta, psikiyatri durumunun iyi olmadığını belirterek, sağlıklı düşünemediğini ifade etti.

Bugüne kadar Balta''nın psikolojik rahatsızlıklarını beyan ederek duruşmalara katılmadığını hatırlatan askeri savcı ise sanığın duruşma ehliyetine haiz olup olmadığının belirlenebilmesi için ehil bir psikiyatri uzmanına muayene ettirilmesi ve muayene sonucuna göre psikiyatri uzmanının gerekli görmesi halinde müşahede altına alınmasına karar verilmesini talep etti.

MAHKEME SALONUNDA BALTA MUAYENE EDİLDİ

Katılan vekil avukat Göde de askeri savcının görüşlerine katıldı. Balta''nın avukatı Mustafa Dokumacı, İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı''nca düzenlenen raporun incelendikten sonra karar verilmesini istedi. İşkence gördükten sonra müvekkilinin sağlık durumunun daha da kötüye gittiğini vurgulayan Dokumacı, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi''nde yargılanan emekli Yarbay Gürol Doğan''ın işkence suçundan cezalandırılmasına karar verilmesiyle Balta''nın işkence gördüğünün sübuta erdiğini belirtti.

Duruşmaya ara veren Mahkeme Başkanı Orduoğlu, Balta''nın "Duruşmada veya duruşma dışında, yapılan muhakemeye ilişkin açıklamaları algılama, gerekli açıklamaları yapma, makul ve anlaşılır bir şekilde savunmayı yürütebilme ve kendi çıkarlarını gözetebilme yeteneğinin" duruşma ehliyetinin tespiti bakımından bir psikiyatri uzmanı bilirkişiye muayenesinin yaptırılmasına oybirliğiyle karar verildiğini açıkladı.

Daha sonra Etimesgut Askeri Hastanesi''nde çalışan bilirkişi adayı psikiyatri uzmanı Hava Tabip Yüzbaşı Hüseyin Günay, yemin etti ve salonun boşaltılmasının ardından Balta''yı muayene etti. Dava dosyasını inceleyip sanığı muayene ettiğini dile getiren Yüzbaşı Günay, Balta''nın duruşma ehliyetinin tespiti bakımından adli müşahade altına alınması gerektiği tıbbi kanaatinde olduğunu söyledi.

Askeri savcı, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi''nde yargılanan emekli Yarbay Gürol Doğan''ın işkence suçundan cezalandırılmasına ilişkin karar örneğinin istenmesini talep etti.

ÜÇOK''UN GENELKURMAY''A YAZDIĞI MEKTUP İSTENECEK

Astsubay Ali Balta''nın avukatı Çağatay Sakaoğlu ise basından öğrendikleri kadarıyla mahkemede şu anda müvekkilleriyle ilgili görülen davanın eski savcısı Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok''un geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı''na soruşturmada yaptığı işlemlerle ve bu işlemleri ne için yaptığıyla ilgili bir mektup yazdığını belirtti. Sakaoğlu, askeri savcılığa müzekkere yazılarak bu mektubun istenmesini talep etti.

Duruşmaya kısa bir ara veren Mahkeme Başkanı Orduoğlu, Balta''nın duruşma ehliyetinin bulunup bulunmadığının tespiti bakımından halen akıl hastası olup olmadığının, akıl hastası ise hangi kapsamda değerlendirileceğinin ve iyileşme ihtimalinin bulunup bulunmadığının bir sağlık kurulu raporuyla ortaya konarak mahkemeye bildirilmesi için 3 haftayı geçmemek üzere GATA Psikiyatri Kliniği''nde adli müşahade altına alınmasına, İstanbul Adli Tıp Kurumunca düzenlenen raporun gelmesinin beklenmesine, emekli Yarbay Gürol Doğan''ın işkence suçundan cezalandırılmasına ilişkin karar örneğinin istenmesine, Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı''na müzekkere yazılarak Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok''un gönderdiği bir mektup mevcut ise onaylı suretinin mahkemeye gönderilmesine oy birliğiyle karar verildiğini açıkladı. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

"YÜREĞİMİZE SU SERPİLDİ"

Astsubay Ali Balta''nın babası Mesut Balta, Kayseri''de Hava İkmal Bakım Merkezi''nde görev yapan 3 astsubaya, askeri belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınmaları sürecinde, hipnoz yapıp işkence uyguladığı iddiasıyla tutuklanan emekli Yarbay Gürol Doğan''a verilen toplam 7 yıl 6 ay hapis cezayı değerlendirdi.

"Yüreğimize su serpildi." diyen baba Mesut Balta, cezanın en alt sınırdan verildiğini belirterek "En azından yaptıkları yanına kar kalmadı." dedi.