Et Fiyatı Yeniden Ucuzlayacak İzmir

Damızlık hayvan ithalatı ve ithal etin piyasaya sürülmesi sonrasında gerileyen et fiyatları yeniden yükselişe geçerken, hükümetin piyasayı regüle etmek için 100 bin ton damızlık olmayan kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatıyla ilgili Et ve Balık Kurumu'na (EBK) tarife kontenjanı tanıyan kararıyla önümüzdeki günlerde etin tekrar ucuzlayacağı bildirildi.

  Damızlık hayvan ithalatı ve ithal etin piyasaya sürülmesi sonrasında gerileyen et fiyatları yeniden yükselişe geçerken , hükümetin piyasayı regüle etmek için 100 bin ton damızlık olmayan kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatıyla ilgili Et ve Balık Kurumu ' na ( EBK ) tarife kontenjanı tanıyan kararıyla önümüzdeki günlerde etin tekrar ucuzlayacağı bildirildi .
İzmir Kasaplar Odası Başkanı Aydın Mestanlı , EBK ' nın yeni ithal etleri piyasaya arz etmesiyle fiyatlarda düşüş beklediklerini belirterek , ' Karkas alımı 13 liraya düşmüştü , 16 lirayı buldu . Önümüzdeki günlerde yeniden 13 liraya düşer ' dedi .
Et fiyatlarının yeniden yükselmeye başlamasını birkaç büyük firmanın ' spekülasyon yapmasına ' bağlayan Mestanlı , şunları kaydetti :
' Canlı hayvan ithalatında bir yavaşlama gören birkaç büyük firma , et ithalatını hükümetin bir nevi blöfü olarak gördü ve tekrar et fiyatlarını suni olarak yükseltmeye başladı . Halbuki piyasada böyle bir sıkıntı yok . Tarım ve Köyişleri Bakanımız ile Salı günü görüştük . Önümüzdeki günlerde 100 bin ton canlı hayvanın ithalatının gerçekleştirileceğini bildirdi . Tamamen kesimlik olacak bunlar . Ayrıca kısa zaman içinde 43 bin baş da damızlık hayvan ithalatı yapılacak . Böylece canlı hayvan sektöründe spekülasyon yapmaya çalışan 8-10 büyük firma , hükümetin blöf yapmadığını görecek ve fiyatlar ucuzlayacak . '
Et piyasasında spekülasyonun nasıl yapıldığının sorulması üzerine Mestanlı , spekülasyon yapan firmaların elemanlarının hayvan pazarlarına gidip fiyatları yükseltmeye çalıştıklarını belirterek , ' Bizim küçük besicimiz , esnafımız bunlara inanmasın . Suni artış bunlar ' dedi .
Mestanlı , et fiyatlarının kasap ve marketlerde birkaç ay öncesinde 28-30 lira seviyelerindeyken alınan önlemlerle 24-25 liraya gerilediğini , önümüzdeki dönemde daha fazla ithal etin yurda girmesiyle etin ucuzlayacağını dile getirdi .
Her sene Ramazan ayı ve Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarının zam gördüğünün hatırlatılması üzerine Mestanlı , ' Ramazan ve bayram öncesinde bir kısım hayvan besi için stoğa çekiliyor , fiyatlar da bayrama doğru artıyor . Bu yıl öyle olacağını zannetmiyoruz . Çünkü bakanımız yaptığımız toplantıda bunların da önleminin alınacağını söyledi ' karşılığını verdi .
Mestanlı , ' vatandaş ne zaman ucuz et yiyecek? ' sorusunu ise ' EBK ' nın yeni ithalatı gerçekleştirdiği anda düşüş bekliyoruz . Karkas alımı 13 liraya düşmüştü , 16 lirayı buldu . Önümüzdeki günlerde yeniden 13 liraya düşer ' yanıtını verdi .

01 . 07 . 2010 10 : 44 : 46