Dünyanın En Çok Halı İhracatı Yapan Kenti Gaziantep

Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan, dünya genelinde halı üreten makinelerin yüzde 30'unun Gaziantep'te olduğunu ve buna bağlı olarak en büyük ihracatı Gaziantep'in yaptığını söyledi

Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Salahattin Kaplan, dünya genelinde halı üreten makinelerin yüzde 30'unun Gaziantep'te olduğunu ve buna bağlı olarak en büyük ihracatı Gaziantep'in yaptığını söyledi.
Kaplan, yaptığı açıklamada halı üretimi için Dünya genelinde 2 bin 400 halı makinesi bulunduğunu ve bunun 800 tanesinin Gaziantep'te üretim yaptığını söyledi. Halı ihracatında son yıllarda büyük atılımlar yapıldığını ifade eden Kaplan, "Şuanda dünya genelinde üretilen halının yüzde 30'u Gaziantep'te üretilmektedir. Türkiye ortalaması ise yüzde 90'dır. Bundan 10 yıl öncesine baktığınız zaman Belçika halı üretimde dünyanın lideriydi. Orada yapılan bu sanayiyi yakın takibe alan ihracatçılarımız oradan
makineler alarak burada üretime başlamıştır. Ancak kısa bir süre içinde büyük riskler alarak önemli yatırımlar yapan sanayicilerimiz Gaziantep'e halı üretim merkezi haline getirmiştir. Şuanda teknolojik olarak da üretim kapasitesi olarak da Belçika'yı geçtik" dedi.
Halı sektörünün en durgun ayı olan Haziran ayında bile yüzde 18'lik bir artış görüldüğünü de anlatan Kaplan, "Şuanda üretimler devam ettiği gibi en hareketli sürece giriyoruz. Haziran ayındaki artış bu sektörün gelişimini göstermektedir. Bu ay itibariyle başlayacak ihracatımızı 2010 yılının sonunda 1 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Kaplan, ekonomik krize rağmen halı ihracatında herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını da belirterek, "Kriz döneminde elbette sıkıntılar yaşanmıştır. Ancak ihracata bir etkisi olmamıştır. Biz her dönem ihracatı artırarak devam etmek istiyoruz" şeklinde konuştu.