Kadın, Genç Ve Özürlü İstihdamı Artırılacak Ankara
-KADIN, GENÇ VE ÖZÜRLÜ İSTİHDAMI ARTIRILACAK ANKARA (A.A) - 08.06.2010 - ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ (UİS) TASLAK METNİNE GÖRE, KADINLAR, GENÇLER VE Ö
-KADIN , GENÇ VE ÖZÜRLÜ İSTİHDAMI ARTIRILACAK
ANKARA ( A . A ) - 08 . 06 . 2010 - Ulusal İstihdam Stratejisi ( UİS ) taslak metnine göre , kadınlar , gençler ve özürlü istihdamı artırılacak .
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan UİS taslağına göre , kadınların işgücüne katılım oranı , 2009 yılındaki yüzde 26 düzeyinden , 2023 yılında yüzde 35 ' e çıkartılacak .
Genç işsizlik oranı , genel işsizlik oranına yaklaştırılacak .
Kamu sektöründe , 34 bin 618 memur , kamu ve özel sektörde 20 bin 420 işçi olmak üzere toplam 55 bin 38 olan açık özürlü kontenjanının tamamı iki yıl içinde doldurulacak .
Uzun süreli işsizlerin toplam işsizlere oranı , 2009 yılındaki yüzde 25 , 3 oranından , 2023 yılına kadar yüzde 20 ' ye indirilmesi hedefleniyor .
-İŞGÜCÜ PİYASASI VE İŞSİZLİĞİN ANALİZİ-
İşgücü piyasasının yüzde 10 ' u yapısal , yüzde 4 ' ü ise konjonktürel işsizlikten oluşuyor .
Türkiye ' deki işsizliğin yapısal özeliklerine göre , çalışma çağındaki nüfusa 800 bin katılım bulunurken , tarımdan , tarım dışı sektöre ortalama 150 bin geçiş , tarım dışı işgücü piyasasına her yıl ortalama 550-600 bin yeni katılım bulunuyor .
UİS tespitlerine göre , tarım dışı istihdamın büyüme esnekliği 2002-2007 döneminde yüzde 0 , 5 , tarım dışı sektörde yüzde 5 ' lik büyüme ise yaklaşık 400 bin kişilik bir tarım dışı istihdam oluşturuyor .
Yine UİS tespitlerine göre , Türkiye ' de kayıt dışı istihdam oranı yüzde 43 , 8 , tarım dışı istihdamda kayıt dışı yüzde 30 , 1 düzeyinde bulunuyor .
Türkiye ' de işgücünün ve işsizlerin yaklaşık yüzde 60 ' ı lise altı eğitime sahip bulunuyor .
Kadınların işgücüne katılım oranı Avrupa Birliği ' nde ( AB ) yüzde 64 , 3 iken Türkiye ' de yüzde 27 , 8 düzeyinde bulunuyor .
Engellilerin işgücüne katılım oranı yüzde 22 düzeyindeyken , 15-24 yaş arası genç işgücü , toplam işgücünün yüzde 20 , 6 ' sını oluşturuyor .
Gençlerdeki işsizlik oranı yüzde 25 düzeyinde bulunuyor .
UİS tespitlerine göre , Türkiye ' de işgücünün eğitimi düzeyi düşük ve işgücünün temel bilgi ve becerileri yeterli değil .
Türkiye ' de eğitime yapılan kamu harcamalarının da yetersiz olduğunu belirtilirken , gerek okullaşma , gerekse mesleki eğitime katılma oranının , AB ve OECD ortalamasının gerisinde olduğu kaydedildi .
-TEMEL POLİTİKA HEDEFLERİ-
UİS temel politika hedeflerine göre , il bazında işgücü piyasası ihtiyaç analizleri 2011 yılı sonuna kadar tamamlanacak . 2013 yılından itibaren , her yıl 400 bin kişiye işgücü yetiştirme kursu sağlanacak .
İstihdam garantili kursların toplam içindeki payı 2013 yılında yüzde 50 ' ye çıkartılacak .
İşgücü yetiştirme kursunu başarı ile bitirenlerin işe yerleştirilme oranı 2015 yılına kadar yüzde 40 ' a çıkartılacak .
Hayatboyu öğrenmeye katılım oranı , 2023 yılında yüzde 8 ' e çıkartılacak .
Avrupa Yeterlilik Çerçevesi ile uyumlu Ulusal Yeterlilik Çerçevesi 2012 yılı sonuna kadar oluşturulacak .
İŞKUR ' un insan kaynakları , 2015 yılında 10 bin kişiye çıkarılacak .
08 . 06 . 2010 13 : 56 : 35