Hukukçular Birliği Başkanı Kılıçkaya: Yargının, HSYK'nın vesayeti altında olduğu ıspatlanmıştır

Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın, mahkeme kararıyla dinlenen telefon görüşmeleri, yargıdaki gizli ilişkile

  Ergenekon soruşturmasında gözaltına alınan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ' ın , mahkeme kararıyla dinlenen telefon görüşmeleri , yargıdaki gizli ilişkileri ortaya çıkardı .

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya , Oktay ' ın telefon dinlemelerinin , yargının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ' nun ( HSYK ) veasyeti altında olduğunu ıspatladığını söyledi .

Kılıçkaya , Eski Adalet Bakanı Oktay ' ın mahkeme kanalıyla telefonunun dinlenmesi ile Yargıtay üyeliği atamalarında liyakate bakılmadığı ve ' ahbap çavuş ilişkisi ' içerisinde , ideolojik sebeplerle hareket edildiğinin anlaşıldığını vurguladı . Kılıçkaya , bu şekilde ideolojik sebeplerle ve ahbap çavuş ilişkileriyle seçilen yüksek yargı üyelerinin de HSYK üyelerini seçtiğini , böylece bir çeşit ' al gülüm ver gülüm ' ilişkisi kurulduğunu savundu .

Yargının iflas etmiş olduğu ve bunun da HSYK eliyle gerçekleştirildiğini dile getiren Kılıçkaya , şöyle dedi : " Bugün itibariyle yargı HSYK ' nın vesayeti altındadır . Ortaya çıkan ses kaydı da bu durumu ispatlamıştır . Sorun bununla da sınırlı değildir . Anayasa ile güvence altına alınan yargı bağımsızlığı , hakim savcı teminatı HSYK tarafından ihlal edilmiştir . Yakın zamanda HSYK ' nın , kararını beğenmediği hakim ve savcıları teamüllere aykırı olarak yerlerini değiştirmek suretiyle dosyadan el çektirmeye çalıştıklarına şahit olduk . Aynı şekilde iddianamesini beğenmedikleri savcıyı meslekten çıkarılma ile cezalandırdılar . Maalesef HSYK ' nın yapısı keyfiliği de beraberinde getirmektedir . HSYK bu vesayet kalkmasın diye direnmektedir . Kurulun hakim ve savcılardan atanan üyelerinin yargı reformuna ve bu konudaki anayasa değişikliğine , neden bu kadar şiddetle karşı durmaya çalıştıkları , ortaya çıkan telefon kayıtlarındaki konuşmalar ile anlaşılmıştır . "

HSYK ' nın , Anayasa değişikliğini istemediğine ve karşı durduğuna dikkat çeken Kılıçkaya , çünkü bu düzenin . bu kast sisteminin bozulmasını istemediğini belirtti . Kılıçkaya , " Anayasa değişikliği gerçekleşir de HSYK üyeleri tüm hakim ve savcılarca seçilirse yargının demokratikleşeceği , tüm yargı atamalarında liyakat esas alınacağı , keyfi uygulamaların son bulacağı ve böylece yargı üyelerinin üzerindeki vesayetin de ortadan kalkacağı kanaatindeyiz . " diye konuştu .