Dev Proje 'Kuşatak' Açıldı

Kuşadası, Söke, Davutlar ve Güzelçamlı belediyeleri ile çevredeki 10 belediyenin faydalanacağı, Türkiye'nin en büyük ve en önemli katı atık düzenli depolama tesisi hizmete açıldı.

2004 yılında temelleri atılan KUŞATAK Belediyeler Birliği Projesi kapsamında yapılan katı atık düzenli depolama tesisinin resmi açılışına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu canlı yayınla katıldı. Dev tesisin açılış kurdelasını Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın Milletvekilleri Atilla Koç ve Fatih Atay ile Kuşadası Belediye Başkanı ve Kuşatak Belediyeler Birliği Başkanı M. Esat Altungün birlikte kesti.
KUŞATAK Katı Atık Düzenli Çöp Depolama Tesisi'nin açılışına, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Aydın Milletvekilleri Atilla Koç ve Fatih Atay, Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal, Güzelçamlı Belediye Başkanı Özkal Yüksel, 9 Eylül Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necdet Alpaslan, Adnan Menderes Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman Çolakoğlu, Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, Çevre Bakanlığı İPA Birimi Başkanı Ercan Tartop, Aydın, Kuşadası ve Söke protokolünün yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende açılış konuşmasını KUŞATAK Proje Müdürü Dr. Ayşe Şerifoğlu yaptı ve dev proje ile ilgili bilgiler verdi. Konuşmasında KUŞATAK Katı atık depolama ve ayrıştırma tesislerinin yapım sürecini anlatan Dr. Ayşe Şerifoğlu, projenin bugün 185 bin nüfusa hitap ettiğini gelecekte 238 bin kişilik nüfusa göre yapıldığını söyledi. Projede yüklenici firma olarak görev yapan işletmelerin yetkilileri de yaptıkları konuşmalarda projenin tamamlanma süreci hakkında bilgiler verdi. Şerifoğlu KUŞATAK Katı Atık Depolama Alanı'nın 20 yıl bölgeye hitap edebileceğinin planlandığını ifade etti.
Yüklenici firma temsilcisi olarak Jurgen Pritz'in ardından ise sırasıyla Güzelçamlı Belediye Başkanı Özkal Yüksel ile Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal birer teşekkür konuşması yaptı. İlk olarak kürsüye gelen Güzelçamlı Belediye Başkanı Özkal Yüksel, çevre sorununun bugün küresel bir hal aldığına dikkat çekerek; "Bu tesis turizm bölgesi için, turizm kalkınmasında uluslararası pazarda en büyük silahlarımızdan biri olacak. Bu proje gururla anlattığımız bir projedir" dedi. Davutlar Belediye Başkanı Tuncay Uysal projenin tamamlanması ve hayata geçirilmesinden dolayı mutluluğunu ifade etti.
Daha sonra kürsüye çıkan Söke Belediye Başkanı Necdet Özekmekçi, projenin henüz bitmediğini, daha yeni başladığını belirterek, "Katı Atık Depolama anlamlarının faaliyete geçmesinin yanında önümüzdeki süreçte katı atıkların enerjiye dönüştürülmesi işleminin faaliyete geçirilebilmesi ve kompost tesislerin çalışabilir konuma gelmesi de çok önemli bir konu" diye konuştu. Başkan Özekmekçi, vatandaşlarda katı atık ayrıştırma bilincinin bundan sonraki dönemde geliştirilmesi gerektiğini belirterek; "Çocuklarımızdan, ailelerinden başlayıp ayrıştırma artık evlerden başlamalı. Bu bilinci oluşturmak için basına, belediyelere hatta Kaymakamlıklarımıza büyük görevler düşüyor" dedi.
Kuşatak Belediyeler Birliği Başkanı olarak konuşan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ise Çevre Haftasının başlangıcında gurur veren bir tesisinin açıldığını söyledi. Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmanın önemini vurgulayan Başkan Altungün, "Su arıtma sistemi ve biyogaz elde etme sisteminin de devreye girmesi büyük önem taşıyor. Tesis, sürdürülebilir turizm açısından da hayati değere sahip. 3 Belediye olarak yola çıkmıştık, 10 belediyeye ulaştık. Proje maliyeti yüzde 68'i Avrupa Birliği hibelerinden, kalan kısmı ise öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik. Ama bu tesis açıldı diye bölgemizin ve ilçemizin sorunları çözülmedi. Mesela Kuşadası'nın sıvı atık sorunu hala çözülemedi. Bölgemizin çevre ve altyapı sorunları var. Turistik bir bölgeyiz. Kuşadası'nın nüfusu kışın 60, yazın 600 bin kişi. 60 bin kişiye göre aldığımız ödeneklerle 600 bin kişiye hizmet vermeye çalışıyoruz. Sorunlarımızın çözümü için Devletin bu konuyu dikkatle ele alması gerekiyor" diye konuştu.
Projeyi 1993 yılında başlatan eski Kuşadası Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu'ya özel teşekkür etmek gerektiğini kaydeden M. Esat Altungün, "İnanıyorum ki; önümüzdeki süreçte çağdaş ve sorunları çözülmüş bir turizm merkezi olacağız" diyerek konuşmasını bitirdi.
Projenin tamamlanma sürecindeki finans ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Hazine Müsteşarlığı Merkezi Finans ve İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun'un ardında da Aydın Milletvekilleri Atilla Koç ve Fatih Atay kısa birer konuşma yaptı. Son olarak kürsüye gelen Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ise Çevre Bakanlığı ve Belediye Başkanları başta olmak üzere projede emeği geçen herkese teşekkür ederek, "Ülkemize ve insanlarımıza yakışan katı atık yönetim sistemi tesisinin açılışı hepimizi gururlandırmış ve sevindirmiştir. Ülkemize ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Sekreteri Önder Sav'ın yolladığı telgraflar başta olmak üzere, törene katılamayan diğer kişilerin telgraf mesajları da okundu.
Plaket töreninin ardından ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Konya'dan katıldığı canlı yayınla KUŞATAK Katı atık Düzenli Çöp Depolama Tesisi'nin açılış kurdelası kesildi. Canlı bağlantı sağlanırken; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Konya'dan seslenerek, tüm Aydın Halkı'na projenin hayırlı olmasını diledi. Sonrasında KUŞATAK Belediyeler Birliği Katı Atık Depolama Tesislerinin açılış kurdelesi; Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekili Atilla Koç, CHP Aydın Milletvekili Fatih Atay ile birlikte proje sahibi belediyelerin başkanları tarafından kesildi. Konfeti ve balonlar açılışta renkli görüntüler oluşturdu.
KUŞATAK KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA TESİSİ
Ayrıştırma ve geri kazanım işlemlerini de bünyesinde barındıran bölgesel katı atık yönetim sistemi projesinin toplam proje bedelinin yüzde 68,1'i Avrupa Birliği'nden hibe olarak alındı. Kalan yüzde 31,9'luk kısmının ise KUŞATAK Belediyeler Birliği'nin öz kaynaklarından karşılanan KUŞATAK Projesi; çevreye olduğu gibi bölgedeki katı atıkların ayrıştırılması, tekrar doğaya ve ekonomiye kazandırılması açısından da büyük önem taşıyor.
KUŞATAK kapsamında yeni toplama merkezinin 14 Aralık 2009 tarihinde faaliyete geçmesiyle birlikte; KUŞATAK içinde yer alan tüm Belediyelere hizmet veren Söke vahşi atık toplama ve depolama alanında başlayan rehabilitasyon çalışmaları daha önceden tamamlanmıştı.
Kuşadası'na bağlı Kirazlı Köyü yolu üzerine kurulan KUŞATAK düzenli depolama alanı toplam 360 bin m²'lik bir alana kuruldu. Alanda 3 hücre halinde çöp toplayacak katı atık depolama sahasının ömrü yaklaşık 20 yıllık olarak planlandı. Depolama alanı yanında sahada sızıntı suyu depolama havuzu da oluşturuldu. Sızıntı suyu dengeleme havuzunun hacmi ise 5 bin m³ olarak belirlendi. Sızıntı suyu, kurulan arıtma teknolojisi ise doğaya geri kazandırılacak.