Vali Yılmaz, Ab'nin Türkiye İçin Tahsis Ettiği Mali Yardımı Değerlendirdi

Vali Şerif Yılmaz, AB'nin Türkiye için tahsis ettiği mali yardımları, diğer aday ülkeler ve yeni üye olan ülkelerle karşılaştırıldığında yeterli olduğunu söyleyebilmenin mümkün olmadığının altını çizdi

Vali Yılmaz, Ab'nin Türkiye İçin Tahsis Ettiği Mali Yardımı Değerlendirdi
Vali Şerif Yılmaz, AB'nin Türkiye için tahsis ettiği mali yardımları, diğer aday ülkeler ve yeni üye olan ülkelerle karşılaştırıldığında yeterli olduğunu söyleyebilmenin mümkün olmadığının altını çizdi.
Avrupa Birliği'nin desteklediği Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) Tokat tanıtım toplantısı Grand Ballıca Oteli'nde Vali Şerif Yılmaz, Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek, Kaymakamlar, Sivil Toplum Örgütü Başkanları ve ilgililerin katılımı ile yapıldı. TKDK Tokat İl Koordinatörü Ferit Yazar açılış konuşmasında çok yönlü kalkınmayı ifade eden kırsal kalkınmanın bugün gelişmiş ülkelerin tamamında tarım politikalarının merkezine yerleşmiş önemli bir kalkınma aracı olduğunu kaydetti. Eskiden kırsal kalkınma kavramı tarımsal kalkınma ile eş anlamlı görünürken, bugün entegre kırsal kalkınmanın ön plana çıktığını belirten Yazar, "Bu bağlamda kırsal kalkınmanın temel amacı önceki yıllarda tarımsal destek verirken artık yatırımlar olarak kabul edilmeye başlanmıştır. 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımlar desteklenecektir. Kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasını teşvik etmek amacıyla ülkemizde uygulama döneminde 1 milyar 165 milyon avro destek sağlanacak. Bu rakama faydalanıcı katkısı ilave edildiğinde uygulama döneminde kırsal alanda 2,5 milyar avroluk bir yatırım gerçekleştirilecektir" dedi.
Vali Şerif Yılmaz ise konuşmasında Köy Bazlı Katılımcı Yatırım Programı kapsamında 2010 yılı sonu itibarı ile toplam 12 milyon 415 bin 302 TL hibe desteği sağlanacağını söyledi. Vali Yılmaz, IPARD kapsamında sağlanan kaynakları belirlenen amaçlar doğrultusunda kullandırmak için 5648 sayılı kanunla Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) kurulduğunu söyledi. Vali Yılmaz, AB'nin Türkiye için tahsis ettiği mali yardımları, diğer aday ülkeler ve yeni üye olan ülkelerle karşılaştırıldığında yeterli olduğunu söyleyebilmenin mümkün olmadığını belirterek, "Ancak, buna yönelik şikayetimizi geçerli kılabilmek için Türkiye'ye her yıl ayrılan mali yardımların, Türkiye'nin AB'ye uyum çalışmaları ve hızı karşısında yetersiz kaldığını göstermeliyiz. Bu kapsamda Avrupa Birliği gerekliliklerine uygun olarak akredite edilmiş bir IPARD Ajansı'nın kurulması Tarım ve Kırsal Kalkınma müzakere başlığının açılması ve Ortak Tarım Politikasına uyum açısından fevkalade önem arz etmektedir" diye konuştu.