Endonezya Cumhurbaşkanı: Türkiye ile dostluğumuzu geliştirmek istiyoruz

Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, ''Türkiye ile dostluğumuzu geliştirmek istiyoruz. Kendimizin yansımasını Türkiye'de, Türkiye'nin yansımasını Endonezya'da görebi...

 

Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono , ' ' Türkiye ile dostluğumuzu geliştirmek istiyoruz . Kendimizin yansımasını Türkiye ' de , Türkiye ' nin yansımasını Endonezya ' da görebiliyoruz ' ' dedi .

Yudhoyono , Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu ( TUSKON ) ve Endonezya Yatırım Koordinasyon Kurulu tarafından Conrad Oteli ' nde düzenlenen Türkiye-Endonezya Ticaret ve Yatırım Forumu ' nun açılışında yaptığı konuşmada , toplantıya katılımın yüksekliğine dikkati çekerek , ' ' Endonezya ' nın bu kadar dostu olduğunu bilmiyordum ' ' dedi .
Türkiye ' de bulunduğu üç gün içinde evindeymiş gibi hissettiğini dile getiren Yudhoyono , ' ' nefes kesen coğrafyası , inanılmaz tarihi ve sıcak insanı olan Türkiye ' den eşiyle çok etkilendiklerini ' ' söyledi .
Yudhoyono , Endonezya ve Türkiye ' nin mutlaka ilişkilerini geliştirmesi , her zamankinden daha yakın bir işbirliği tesis etmesi gerektiğini kaydetti . Türkiye ve Endonezya ' nın , yükselmekte olan iki pazar , kendi bölgelerinde bölgesel güç , G-20 ile İKT üyesi ve BM ' de de barış ve işbirliğini savunan iki ülke olduklarını ifade etti .
Türkiye ' nin Endonezya ' nın Orta Doğu ' ya , Endonezya ' nın da Türkiye ' nin Güneydoğu Asya ' ya açılan kapısı olabileceğini ifade eden Yudhoyono , ekonomik düzeyde iki ülkenin birbirine yaklaşması gerektiğini dile getirdi .
İki ülkenin 310 milyonluk bir nüfusu bulunduğuna ve gelecek vaad eden bir pazar olduğuna dikkati çeken Yudhoyono , bu nüfusun da yüzde 50 ' sinin 29 yaş altında olduğuna işaret etti .
Yudhoyono , Endonezya ' da orta sınıfın satın alma gücünün arttığı bir döneme girildiğini belirterek , ekonomik krize rağmen yüzde 4 , 5 ' lik bir büyüme kaydettiklerini söyledi .
Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono , Türkiye ekonomisinin de Avrupa bölgesinde en hızlı büyüme kaydeden ülke olduğunu ifade etti .
-1 , 8 TRİLYON DOLAR , ÇOK FAZLA KEBAP ANLAMINA GELİYOR-
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün konuşmasında Türkiye ve Endonezya ' nın gayrı safi milli hasılalarının harcama paritesine göre hesaplandığında 1 , 8 trilyon dolar yaptığını söylemesine atfen Yudhoyono , ' ' Satın alma gücü 1 , 8 trilyon ABD dolarını buluyor . Bu çok fazla kebap anlamına geliyor ' ' şeklinde konuştu .
Endonezya ' nın deniz , tarım , doğal kaynaklar , jeotermal enerjisi , petrol , kauçuk ve kahve gibi kaynaklara sahip olduğunu kaydeden Yudhoyono , Türkiye ' nin de sanayi ve tarım alanları öncelikli olmak üzere güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu belirtti .
Yudhoyono , iki ülkede girişimcilik ruhunun yükseldiğini dile getirerek , ' ' Türkiye ile Endonezya arasındaki ekonomik ve işbirliği ilişkilerini geliştirerek , 5 milyar dolara tekabül edecek bir ticaret hacmine ulaşabiliriz ' ' dedi .
' ' Endonezya ' da bir fırsatlar denizi olduğunu keşfetmenizi dilerim ' ' şeklinde konuşan Yudhoyono , ülkede 14 Türk şirketinin 100 milyar dolarlık yatırım yapmakta olduğunu söyledi .
Bu rakamın değişeceğini ifade eden Yudhoyono , yapılan araştırmalarda Endonezya için yüzde 5 , 8 ' lik bir büyüme beklentisi oluştuğunu , ülkede 2014 yılına kadar yüzde 7 oranında bir büyüme beklediklerini anlattı .
Yudhoyono , GSMH ' ye oranla borçlarının en alt seviyede olduğunu , bu ekonomik büyümenin , ülkedeki sağlam , demokratik devletle gerçekleştiğini belirterek , ' ' Endonezya ' ya güvenebilirsiniz ' ' dedi .
Hükümetinin büyüme ve istihdam yanlısı olduğunu dile getiren Yudhoyono , iş adamları için ithalat ve ihracatı kolaylaştıracak prosedürler ile yeni ekonomik ve sanayi bölgeleri oluşturulduğunu kaydetti .
Susilo Bambang Yudhoyono , gelecek yıllarda ülkede daha fazla altyapı projesinin hayata geçirileceğini belirterek , ' ' Limanlara , demir yollarına , kara yollarına ihtiyacımız var . Türkiye ' de son derece profesyonel ve tecrübeli inşaat firmaları var . Bütün bu firmaları Endonezya ' da iş yapmaya davet ediyoruz ' ' diye konuştu .
Endonezya ' daki bölgesel özerkliğin ön planda olduğunu söyleyen Yudhoyono , yatırım ortamını daha cazip hale getirmeye çalıştıklarını , kayıt ruhsat gibi işlemleri ile gümrük işlemlerini daha çok hafiflettiklerini , bürokrasiyi en aza indirdiklerini ve hafiflettiklerini kaydetti .
Yudhoyono , Endonezya ' da bazı sorunların da bulunduğunu ifade ederek , ülkenin istikrarlı reformlarını sürdürdüğünü söyledi .
Bazı bölgelerde altyapı eksikliği olduğunu anlatan Yudhoyono , bunu gelecek 5 yılda telafi edeceklerini vurguladı .
Ülkede tsunami gibi doğal afetler , mali kriz , terörizm , ayrılıkçılık , etnik ayrımcılık ve çaresizliğe karşı mücadele ettiklerine işaret eden Yudhoyono , ' ' Türkiye ile dostluğumuzu geliştirmek istiyoruz . Kendimizin yansımasını Türkiye ' de , Türkiye ' nin yansımasını Endonezya ' da görebiliyoruz ' ' şeklinde konuştu .
Türkiye-Endonezya İş Konseyinin derhal çalışmalarına başlayacağını belirten Yudhoyono , ' ' İki ülke arasındaki ilişkiler , kalplerin ve zihinlerin kurmuş olduğu bir ilişki . Aramızda çok derin bağlar var . Bu bağlardan vazgeçmemeliyiz ' ' dedi .
Endonezya ' daki tsunami felaketinde Türkiye ' nin yaptığı önemli yardımlara değinen Yudhoyono , ülkedeki Türk okulların her birinde eğitim gören öğrencilerin 300 ' ü aştığını , bu okullardan mezun olan öğrencilerin uluslararası bilim olimpiyatlarında çok başarılı olduklarını söyledi .
-CUMHURBAŞKANI GÜL ' Ü DAVET ETTİ-
' ' Bütün bunlar paha biçilmez değerler ilişkilerimizin gelişmesinde iyimser olalım ' ' diye konuşan Yudhoyono , dün davet ettikleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ' ün , bu daveti kabul ettiğini aktardı .
Yudhoyono , ' ' Umuyorum ki iş dünyasının liderleri de Cumhurbaşkanı Gül ' e katılacak . O esnada sizin kadar lezzetli kebap yapmayı öğrenmeyi düşünüyoruz ' ' dedi .

Zaman