Manisa'da Demokrasi Paneli

Manisa'da Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü (DSE) ve Liberal Düşünce Topluluğu iş birliğinde "Demokrasiye Geçişin 60. Yılında Türkiye'de Özgürlük ve Demokrasi" adı altında panel düzenlendi.

Manisa'da Demokrasi Paneli
  Belediye Kültür Sitesi Meclis Salonu ' nda düzenlenen paneli Celal Bayar Üniversitesi ( CBÜ ) İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi aynı zamanda Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof . Dr . Süreyya Sakınç yönetti . Fatih Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof . Dr . Ömer Çaha ve Siyaset Bilimci , Araştırmacı-Yazar Dr . Murat Yılmaz panelist olarak bulunduğu panele ayrıca AK Parti İl Başkanı Abdurrahim Arslan , AK Parti İl Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Aydın , Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Abdulnasır Şimşek ve vatandaşlar katıldı .
Panelin açılış konuşmasını yapan CBÜ İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi aynı zamanda Demokrasi ve Saydamlık Enstitüsü Yönetim Kurulu Başkanı Prof . Dr . Süreyya Sakınç , " Biz Türkiye ' de demokrasiye geçişin 1950 yılı 14 Mayıs itibari ile Cumhuriyet Halk Partisi ' nin dışında bir muhalefet partisi olarak ortaya çıkan ve Türkiye ' de çok partili hayatın başladığı Demokrat Parti ' nin seçimi kazandığı yılı demokrasiye geçiş olarak Türk siyasi hayatında kabul ediyoruz . Türkiye ' de devlet ve sivil toplumun buluşması ve birleşmesi bakımından bütün dünyada olduğu gibi yeni demokrasi anlayışının temellerinin atılmakta olduğunu söyleyebiliriz . Çünkü yeni demokrasi anlayışı aynı zamanda hem ekonomik sistem bakımından , hem de sivil toplum ile devletin kucaklaşması ve yakınlaşması bakımından önem taşımaktadır . " dedi .
Liberal Düşünce Topluluğu ( LDT ) hakkında bilgiler veren Siyaset Bilimcii Araştırmacı-Yazar Murat Yılmaz , Türkiye ' de 14 Mayıs ' ın önemi üzerine değerlendirmelerde bulundu . Osmanlı ' nın yönetim şekline değinen Dr . Murat Yılmaz , bürokrasi sınıfının güçlü olmasının demokrasinin önündeki en büyük engel olarak tanımladı . Osmanlı ve sonrasında da bürokrasinin gücünü bırakmak istemediğine vurgulayan Yılmaz şöyle devam etti : " Türkiye Osmanlı döneminde ve tek partili dönemde bürokratik şekilde yönetildi . 14 Mayıs 1960 ' a kadar . 1960 ' tan sonra yapılan seçimle belirlenen Demokrat Parti ' den sonra Türkiye ' nin şehirleşme oranı yüzde 10 artmış , yol yapımında ve tarımsal alanların ekonomiye dönüştürülmesinde patlamalar yaşanmıştır . "
Prof Dr . Ömer Çaha ise , günümüz demokrasisine işaret ederek , Türkiye ' nin 60 yılda demokraside almış olduğu yolu örneklerle anlattı .