Doğuş Grubunun patronu Ferit Şahenk, 'Türkiye Global KOBİ'ler Platformu' toplantısında konuştu

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk, Türkiye'de büyümenin bu yıl yüzde 6'ya ulaşacağına inandığını belirterek, "Türkiye'nin içindeki dinamiklere bakınca büyüme ivmesinin süreceğini zannediyorum" dedi.

  Ferit Şahenk : ' Dü ; nya bö ; yle bir krizin iç ; inde titrerken , bu kadar riskle başbaşayken , girerken ceketimizin dü ; ğmesini iliklediğimiz ç ; ok bü ; yü ; k şirketler zor durumdayken , biz 2000 ' lerin krizinden ç ; ok değişik bir ortamda bir aradayız . 8 senedir ç ; ok gü ; zel bir sınav verdik . Tü ; rkiye , ekonomisinden politikasına kadar bambaşka bir yere geldi , bunun değerini bilelim .

Dü ; nya ekonomisi iki senedir ç ; ok ö ; nemli sorunlarla boğuşuyor . 2 . Dü ; nya Savaşı ' ndan sonra kurulmuş olan gü ; ç ; dengeleri mü ; thiş bir ç ; alkantı iç ; nide değişiyor . Bir zamanlar Tü ; rkiye ekonomisini kritik edenlerin artık başka devletlere uğradığını gö ; rü ; yoruz . ' Batmaz ' diyeceğimiz bankalar , şirketler son iki yıl iç ; inde battı .

Dü ; nya buradan nasıl ç ; ıkacak? Bunun cevabını bilmek ç ; ok zor . Bir problem tek bir insanın problemiyse ü ; zü ; lmek lazım , o dü ; nyanın problemiyse rahat olun ki bu ç ; ö ; zü ; lme yolunda gidiyor . Dü ; nyayı yü ; zdü ; rmek , yeniden bü ; yü ; meye geç ; mek iç ; in her tü ; rlü ; ö ; nlem alınıyor . Yeni bir dü ; nya ekonomik sistemi yaratılıyor . Bu sistemin ç ; ok zorlukları olacak . Biz Tü ; rkiye olarak ne bankalarımıza fon aktardık , ne de bazı şirketleri yü ; zdü ; rmek iç ; in devlet yardımı verdik . Tü ; rkiye fon ihtiyacı olan sermaye akışı olan bir memlekettir , ihracatç ; ı bir memlekettir . Nasıl bankalar mü ; şterileri kadar iyiyse , ihracatç ; ılar da mü ; şterileri kadar iyi oluyorlar .

Sermaye piyasaları fon almak iç ; in gö ; rü ; lmemesi gereken yerlerdir . Rü ; yamızda şirketimizle ilgili ne varsa sermaye piyasaları bize ç ; ok katkıda bulunur . Aile şirketlerinin ö ; mrü ; ü ; ç ; ü ; ncü ; nesli bulursa ne iyi diye bakıyoruz . Artık markalaştırdığımız kurumlar bizlerin değil , bizle beraber ç ; alışanların , bu şirketler Tü ; rkiye Cumhuriyeti ' nin .

Tü ; rkiye ' nin bü ; yü ; me rakamlarının bu yıl yü ; zde 6 ' ya ulaşacağına inanıyorum . Tü ; rkiye iç ; indeki dinamiklere bakınca bu bü ; yü ; me ivmesinin sü ; receğini zannediyorum . Tü ; rkiye , yü ; zde 8 ' lerin altında bü ; yü ; me gerç ; ekleştirdiğinde istihdam sorununu aşamayacaktır . Tü ; rkiye beş sene ortalama yü ; zde 7 . 5 bü ; yü ; dü ; . Bu bile istihdam problemini yok edemedi .

Tü ; rkiye neden yü ; zde 10-15 bü ; yü ; yemesin? Tü ; rkiye ' nin bö ; lgedeki fırsatlara iyi bakması , ihtiyaca iyi bakması , ihracata dö ; nü ; k neler yapabilir onlara bakması lazım . Yaşlanan bir Avrupa var yanımızda . Yabancı şirketleri Tü ; rkiye ' ye ç ; ekecek ne gibi kurallar sağlayabiliriz onlara bakmak lazım . Sanayileşmiş bir tarıma ihtiyaç ; var . Bu işi artık ekonominin gerç ; eğiyle dü ; şü ; nmemiz lazım . Tü ; rkiye ' de tarımın geleceğine ç ; ok inanıyorum .

Kurumlarımızın olabildiğince şeffaf olması lazım . Değişen dü ; nyadaki oluşacak kuralların kurumlar ü ; zerinde ne gibi limitler getireceği ç ; ok ö ; nemli . Burada en ö ; nemli şey artık bilanç ; oların şeffaf olması . Artık Tü ; rkiye ' deki bankalar da 2000 ' den ö ; nceki gibi ç ; alışmıyor . '

ntvmsnbc