Yeni Şafak muhabiri, Terör uzmanı Maya Arakon ile bir ropörtaj yaptı

Güvenlik ve Terör Uzmanı Doç. Dr. Maya Arakon, Kürt sorununun çözümsüz kalmasında ekonomik ve siyasi rantın etkili olduğunu söyledi.

  Arakon , ' Kü ; rt sorunu Tü ; rkiye ' nin aşil topuğudur . İsteyen herkes burdan vurabilir . Ama bir gü ; n Teşvikiye Camii ' nden bir cenaze kalkarsa , bir işadamı , bir paşanın oğlu ö ; lü ; rse , bakın terö ; r duruyor mu durmuyor mu gö ; rü ; rü ; z ' dedi .

Yenişafak muhabiri Murat Aksoy , İngiltere ' de İRA , İspanya ' da ETA ve Fransa ' da Korsika sorunlarının yakından bilen bir isimle Yeditepe Ü ; niversitesi ' nden Terö ; r ve Gü ; venlik Stratejileri Uzmanı Doç ; . Dr . Maya Arakon ile PKK saldırılarını ve ç ; ö ; zü ; m ö ; nerilerini konuştu . Arakon birbirinden ç ; arpıcı aç ; ıklamalarda bulundu . İşte O rö ; portaj :


Bu şiddet ortamında nereden başlanır sö ; ze bilmiyorum . . .

30 yıldır Tü ; rkiye olarak terö ; rü ; n iç ; indeyiz . Gö ; zü ; mü ; zü ; olaysız aç ; tığımız olmuyor . Ü ; lkede sadece terö ; r değil , daimi bir kriz hali var . Gazetelere , televizyonlara baktığınızda her gü ; n başka bir olay gö ; rü ; yoruz . Artık toplumun bunu taşıyacak hali kalmadı . Bardak taştı artık . Sadece terö ; r değil , toplumda ö ; yle bir gerginlik var ki , trafikte bile insanlar birbirlerini ö ; ldü ; rü ; yorlar . Kız meselesi bile Tü ; rk-Kü ; rt ç ; atışmasına dö ; nü ; şü ; yor . Geç ; en bir mail geldi şö ; yle ; ' Siirtliyim , sevdiğim kız Tü ; rk , Kü ; rt olduğum iç ; in kızı vermiyorlar ' diye yazıyor . Bu noktaya gelindi artık . Yıllardır bizi kandırdılar , şovenist biç ; imde hazırladılar bugü ; nlere . Militarist politikalar uygulandı , muhalif sesler susturuldu , resmi ideoloji dışında hiç ; kimseye gö ; z aç ; tırılmadı . Nihayetinde ö ; yle fanatik , ö ; yle cahil , bilgisiz bir toplum ortaya ç ; ıktı ki , sahip olduğu fanatizm yü ; zü ; nden son derece cü ; retkâ ; r bir toplum olduk . Bu toplum , hukuksuzluk ü ; zerine inşa edilmiş bir sistem ü ; zerinde ilerliyor . Yargının , ordunun durumunu gö ; rü ; yorsunuz . Gü ; venecek yer kalmadı . Siyasetç ; ilere zerre kadar gü ; ven kalmamış toplumda . Yeter artık insanlar ö ; lmesin diye konuştuğumda , bana ne kadar cesursunuz diye mailler geliyor . Hayır ben cesur değilim . Bunu herkes sö ; yleyebilir , bu biraz vicdan işidir diyorum .

Şiddet toplumu bö ; lü ; yor mu?

Eskiden PKK ' ya karşı ö ; fke vardı , artık ö ; fke Kü ; rt vatandaşlara karşı , bu ç ; ok korkutucu . Ve siyasilerin bunun farkında olmamasını dü ; şü ; nemiyorum . Ama bu ilgisizlikleri beni isyan ettiriyor . Şimdi şu cenazelerden sonra , Kü ; rt vatandaşlar bana diyor ki korkuyoruz hocam , Batı ' daki Kü ; rtler evlerini satıp Doğu ' ya gö ; ç ; meye başlamışlar . Bö ; yle bir Tü ; rkiye mi istiyoruz biz? Bu Tü ; rkiye mi global gü ; ç ; olmaya hevesleniyor? Komşularla sıfır sorun gü ; zel ama kendi iç ; sorununu temizlemediğin sü ; rece her zaman tacize , kullanılmaya aç ; ık bir ü ; lke olacak , her zaman vurulmaya aç ; ık bir ü ; lke olacak . AK Parti ve Tü ; rkiye şunu unutmamalı ; Kü ; rt sorunu ç ; ö ; zü ; lmeden bö ; lgesel , kü ; resel gü ; ç ; olunmaz . Kü ; rt sorunu Tü ; rkiye ' nin aşil topuğudur . İsteyen herkes buradan vurabilir Tü ; rkiye ' yi .

SİYASAL RANT ARACI OLDU

Siyasiler neden ç ; ö ; zü ; m konusunda uzlaşamıyor?

Acı ama siyasi partiler ö ; zellikle muhalefet partileri bunu siyasi rant meselesine dö ; nü ; ştü ; rmü ; ş durumda . Bu , artık CHP , MHP , BDP , AK Parti meselesi değil . Bunların ç ; ok ü ; stü ; nde . Bundan rant toplamaya ç ; alışmak gerç ; ekten bu ü ; lkeyi intihara sü ; rü ; klemektir . Politikacılarımız acilen bir araya gelmeli ve ortak akıl ü ; retmeli . Oturup duygusal tepkiler vermekten ö ; te bir ç ; ö ; zü ; m lazım artık .

Bir araya gelmeleri ç ; ok mu zor?

Partilere ç ; ok ö ; nemli iş dü ; şü ; yor . Kışkırtmak yerine sağduyuya yö ; nlendiren aç ; ıklama ve politikalar yapmaları lazım . Kılıç ; daroğlu ' nun ' Kanı kanla temizleyemezsiniz ' demesinden umutlandım . Mutlaka ve acilen CHP ve AKP yan yana gelip bir şeyler ü ; retmeliler . O zaman ister istemez MHP de buna uymak zorunda kalacaktır . Ç ; ü ; nkü ; uymazsa marjinalize olur .

BDP ne yapmalı?

BDP ' ye ciddi eleştiriler getiriyorum . Sü ; rekli iki ses var . İmralı hö ; t diyor , bir anda geri adım atıyorlar . Ya İmralı vesayetinden ç ; ıkacaksınız , Tü ; rkiye ' nin Kü ; rt partisi olacaksınız ya da İmralı vesayetinde kaldığınız sü ; rece de hep marjinalize , hep dü ; şman olarak bellenen bir partiye dö ; nü ; şeceksiniz ve size adım attırılmayacak . Her yaptığınız negatif algılanacak , her yaptığınız tırpanlanacak , bü ; tü ; n ö ; zgü ; rlü ; klerinizi kaybedeceksiniz . BDP ' nin yapısına baktığımız zaman bir barışç ; ı , gerç ; ekten barışı isteyen bir kesim var . Bir de iç ; inde ç ; ok şahinleri var .

Fikirsel ayrışma varsa bu neden siyasallaşmıyor?

Ç ; ü ; nkü ; yü ; zde 10 barajı var ve baraj onları birleştiriyor . İspanya ' da baraj yü ; zde 3 ' e ç ; ekildi . Ne oldu? Hem ulusalcı nasyonalist Bask partileri yani son derece şahin Bask partileri meclise giriyor ama aynı zamanda barışç ; ı Bask partileri de . Ve sü ; reç ; şahin Bask partilerini marjinalize etti .


Tü ; rkiye ' de bö ; yle olabilir mi baraj inse?

Baraj dü ; ştü ; ğü ; zaman olabilir . Tabiî ; bir de yargısal ideolojik hatalar da yapıldı . Mesela Ahmet Tü ; rk ile Aysel Tuğluk . O hareketin en barışç ; ıl , en ılımlı isimleriydi . Onların sesini kestik . Ahmet Tü ; rk ' ü ; n bugü ; nlerde yapacağı sağduyu ç ; ağrısının ben hâ ; lâ ; ö ; nemli olduğunu dü ; şü ; nü ; yorum . Tü ; rkiye şu an gerç ; ekten ipin ü ; stü ; nde yü ; rü ; yor . Siyasi partilerin bunu gö ; rü ; p , seç ; im rantının ö ; tesinde bir bakış geliştirmeleri şart .

Neden bitmiyor bunca yıldır bu şiddet?

Gö ; z gö ; re gö ; re geliyorum diyen bir sü ; reç ; le karşı karşı karşıyayız . İstanbul saldırı olabileceğini MİT 3 hafta ö ; nce haber vermiş ve gü ; zergahı hergü ; n değiştirin demiş . Bunlar nasıl takip edilmez . Bakın şiddet bitmiyor , ç ; ü ; nkü ; ortada bü ; yü ; k bir rant dö ; nü ; yor . Siyasi irade bunun ü ; zerine gitmeli . Bu rantı ortadan kaldırmadan şiddet bitmez . Ordu da gü ; ven kaybetti , bunu geri kazanmasının tek yolu şeffaflaşma ve aç ; ıklıktır .

Rant olduğu iç ; in mi bitmiyor şiddet?

En ö ; nemli neden . Ö ; yle bir bü ; yü ; k bir rant var ki size milyon dolarlardan bahsediyorum . Bu bilgileri bana hiç ; bir gizli kanal vermiyor . Aç ; ın BM raporlarını , orada yazıyor . Aç ; ın 2005 BM raporlarını . BM raporlarında Paris banliyö ; sü ; ne giden uyuşturucunun % 85 ' i PKK ' dan gidiyor diyor . Bu bir veri . Yılda 5 milyar dolarlık uyuşturucu gelirinden bahsediyoruz . Hiç ; bir devlet gö ; revlisi veya PKK ' lı diyebilir mi ç ; ok bü ; yü ; k rant dö ; nü ; yor , o yü ; zden bitirmiyoruz diye . Hayır . Tabiî ; ki diyemeyeceği iç ; in Kü ; rt sorununu nasıl yansıtıyorlar , işte toprak talebiydi , yok ayrımcılıktı . Bunlar yalan . Kü ; rt meselesini siyaseten ç ; ö ; zersek rant meselesi ö ; yle kabak gibi ortaya ç ; ıkacak ki . . . Tü ; rkiye halkları tek vü ; cut olarak bunu yok edebilir .

EN BÜ ; YÜ ; K PAY Ö ; RGÜ ; TE

Bu ranttan en ç ; ok kim yararlanıyor?

Ö ; rgü ; t ç ; ok yararlanıyor tabiî ; ki . Ö ; rgü ; tü ; n dışında sö ; ylenen o ki rantı paylaşan tek bir merkez , gü ; ç ; yok . Orada ne olduğunu gö ; remediğimiz karanlık bir şeyler dö ; nü ; yor : En azından ne olduğunu gö ; rebildiğimiz demokratik , siyasi ç ; ö ; zü ; mleri bir an ö ; nce uygulamaya koyalım ki , o karanlık rantın ne olduğu oradan billurlaşıp ortaya ç ; ıksın . Tü ; rkiye halkı bunu gö ; rsü ; n . Bö ; ylece orada bambaşka ç ; ıkarların dö ; ndü ; ğü ; ortaya ç ; ıksın .

Şemdinli ' deki olayda taciz atışı yapıp , cevap gelmeyince kaç ; akç ; ı sandıklarını sö ; yledi . Yani kaç ; akç ; ıların sınır geç ; işine asker izin mi veriyor?

Dediğiniz doğru orada kaç ; akç ; ılık varsa sen onu gö ; rmezden mi geliyordun? Ordu bir hukuksuzluğa gö ; z yumduğunu kendi ağzından ifade ediyor . Kimse de bunun ü ; stü ; ne gitmiyor . ' Kaç ; akç ; ılık varsa bu da kö ; tü ; bir şey değil mi? demiyor mu kimse?

Peki nasıl bitecek?

Size ç ; ok acı bir gerç ; eği sö ; yleyeyim . Hiç ; olmasın , Allah korusun , ama eğer bir gü ; n Teşvikiye Camii ' nden bir cenaze kalkarsa , bir işadamının oğlu , akrabası , bir paşanın oğlu akrabası ç ; atışmalarda ö ; lü ; rse , bakın o zaman bu terö ; r duruyor mu , durmuyor mu? Hep fakirin fukaranın , emekç ; inin , kö ; ylü ; nü ; n ç ; ocuğu gidiyor . Ben artık buna dayanamıyorum . Bir kadın olarak dayanamıyorum . Bu analar şehit cenazesine sarılıp ağlarken kahroluyorum ama bilin ki aynı anda bir Kü ; rt anası da kimselere gö ; steremeden ç ; ocuğunun cenazesine sarılıp ağlıyor . Ve terö ; rist anası olarak damgalandığı iç ; in ç ; ocuğuna acısını gö ; stermeye bile hakkı yok artık . Bugü ; n 3 sene ö ; nce ö ; len ç ; ocuklarımızın adını ailesi dışında hatırlayan var mı? Bu olayı artık ö ; lü ; m edebiyatından ç ; ıkarıp rasyonel bir ç ; ö ; zü ; m ü ; retmemiz lazım . Bu ö ; lenlerin hepsi bizim evladımız .

Paranoyaları kaldırmak ç ; ö ; zü ; m iç ; in gerekli

Demokratik Aç ; ılım sü ; reci başarısız mı oldu?

Aç ; ılım beni heyecanlandıran bir şey oldu . Ama yapılmayan şeyler bu heyecanı azalttı . Bence Demokratik Aç ; ılım topluma yeterince anlatılamadı . Aç ; ılım dediğinizde toplum ne olduğunu bilmiyor . Kü ; rdistan mı kurulacak , PKK ile masaya mı oturacağız soruları soruluyor . Herkes diyor ki Kü ; rtler ayrılmak istiyor . Yok ö ; yle bir şey . Bilerek yaratılmış bilgi kirliği bu . Ö ; calan bunu geç ; en sene sö ; yledi ; ' bu sorun Tü ; rkiye ' nin sınırları iç ; inde ç ; ö ; zü ; lecek ' diye . Hadi Ö ; calan kandırıyor diyelim . Uluslararası konjonktü ; r buna izin verir mi? Kü ; rtlerdeki ' Tü ; rkler barış istemiyor ' algısını kırmamız lazım . Tü ; rklerin de ' Kü ; rtler bizi bö ; lmek istiyor ' paranoyasından kurtulması lazım . Bu sadece halkı belirli ideolojilere sü ; rekli inandırmak iç ; in ü ; retilmiş ve yeniden yeniden ü ; retilmekte olan bir paranoyadır . Bu aşamada ö ; ncelikle halkın gü ; venini kazanmak ve sakinleşmesini sağlamaktır . Gerekirse ü ; lkeyi adım adım gezip , Demokratik Aç ; ılım ' ın ne olduğunu anlatacaksınız . TRT Şeş , evet iyi bir adım ama onun dışında somut bir şey yok . Mesela ' taş atan ç ; ocuklar ' a ilişkin yasa bir an ö ; nce ç ; ıkmalı .



Başka . . .

Tabiî ; ki siyasi yasaklıların , yani seç ; ilmişlerin hapse atılması konusu hemen ç ; ö ; zü ; lmeli . Bu insanlar aday olabildiklerine gö ; re sen devlet olarak seç ; ilmelerine izin vermişsin demektir . Ama hapse attığında , o zaman adam ' benim hiç ; bir şeyime izin vermiyorsun ben dağa ç ; ıkıyorum ' diyor . Bu yü ; zden PKK ' nın Kü ; rt halkının gö ; zü ; ndeki meşruiyetini yok edecek her tü ; rlü ; siyasi ve demokratik ö ; nlemin acilen alınması lazım . Ekonomik olarak , sosyal ve kü ; ltü ; rel olarak bö ; lgeye acil yatırım yapılmalı . Siyasi ç ; ö ; zü ; m , şu aşamada biraz paradoksal gö ; zü ; kü ; yor ama en kolayı . Asıl bu toplumsal kırılmayı nasıl gidereceğiz , asıl sorun budur .

Sizce bu meselede en kritik dü ; zenleme nedir?

Anadilde eğitimdir . Ama anadilde eğitimin acilen geç ; irilmesi lazım . Anadilde eğitim hepimizin hakkıdır . Tü ; rkç ; e resmi dildir . Bu yasal gü ; venceye alındıktan sonra anadilde eğitim sorun olmaz . İstanbul Ankara İzmir , Adana , Antalya ' da İngilizce eğitim veren okullar yok mu , Fransızca , Almanca yok mu? Amerikan liseleri yok mu? Niç ; in Kü ; rtç ; e olmasın? Bunun nasıl bir zararı olabilir? Bu ö ; nyargıların , halktaki paranoyaların ö ; nü ; ne geç ; ecek gü ; ven tazeleyen politikalar lazım .

TERÖ ; RLE MÜ ; CADELE BAŞARISIZ

Şiddet karşısında yeniden terö ; rle mü ; cadele konuşulmaya başlandı . Askeri yö ; ntemler ç ; ö ; zü ; m mü ; ?

Hayır . Ben artık buna tahammü ; l edemiyorum . Bugü ; ne kadar siyasi yö ; ntemler denendi de ç ; ö ; zü ; lemediği iç ; in mi askeri yö ; ntemlere başvurulacak? 30 senedir askeri yö ; ntemler kullanıyoruz . Sadece bombalıyoruz Kuzey Irak ' ı , kendi vatanımızı , kendi vatandaşlarımızı . Herhangi bir terö ; r ö ; rgü ; tü ; nü ; sırf askeri yö ; ntemlerle bitiremezsiniz . Dağ bombalayarak , Kuzey Irak ' ı bombalayarak olmaz bu iş . Bu işi diplomasi kanallarıyla , sosyal siyasi ekonomik kanallarla ç ; ö ; zeceğiz biz .

Kılıç ; daroğlu ' nun vicdanına gü ; veniyorum

CHP , AK Parti ile bir araya gelmeli dediniz , olabilir mi bu?

AK Parti ' nin Demokratik Aç ; ılım dediği SHP ' nin 1989 raporundan farklı değil hatta o raporun gerisinde . Ama bunları AK Parti sö ; yleyince CHP reddetti . İnanılmaz yanlış bir muhalefet tarzı bu . İktidar partisi ne yaparsa , hayır demek ü ; zerine odaklanmış , sadece tabanından gelen ç ; arpık , irrasyonel dahi olsa o taleplere cevap vermek ü ; zerine odaklanmış bir siyaset anlayışı var Tü ; rkiye ' de . Hâ ; lbuki siz siyasetç ; i iseniz tabanınızı o noktaya ç ; ekeceksiniz . Baykal dö ; nemi iç ; in sö ; ylü ; yorum tabiî ; ki , ' Başbakan doğru sö ; ylü ; yor ' desin tabanına da gitsin bunu anlatsın . ' Bakın kardeşim ç ; ocuklarımız ö ; lü ; yor yeter artık bu kan ' diyebilsin ama ne oldu? Kendi yazdıkları raporu AK Parti sahiplendi diye karşı ç ; ıktılar .

Kılıç ; daroğlu bunu değiştirebilir mi?

Kılıç ; daroğlu ' nun kendi vicdanıyla , parti iç ; inden gelen baskı arasında sıkıştığını dü ; şü ; nü ; yorum . Ç ; ü ; nkü ; Kılıç ; daroğlu gö ; rebildiğim kadarıyla vicdanlı ve biraz daha halka yakın bir kişilik . Kendi vicdanı diyor ki evet kan kanla temizlenmez ama bunu sö ; ylediği zaman aşağıdan ö ; yle bir şahin baskısı oluyor ki iki arada kalıyor . Şimdi Kılıç ; daroğlu ' nun tabiî ; ki yılların kurt politikacısı Baykal kadar politika deneyimi yok . Ben ü ; mit ediyorum ki Kılıç ; daroğlu vicdanını dinleyerek o Antep ' te sö ; ylediklerinin arkasında duracaktır . İnanmak istiyorum ki AK Parti ' ye şu sorunu ç ; ö ; zmek konusunda destek ç ; ıkacaktır . Aksi halde CHP ' nin gö ; rmesi lazım Tü ; rkiye elden gidiyor .