Selçuk Üniversitesi'nden, AB'ye Panoteknoloji Projesi

Avrupa Birliği (AB), dünyanın en dinamik ve rekabetçi bilgi teknolojisini üretmek amacıyla ortaya koyduğu 7'inci Çerçeve Programı kapsamında Türkiye'd

  Avrupa Birliği ( AB ) , dünyanın en dinamik ve rekabetçi bilgi teknolojisini üretmek amacıyla ortaya koyduğu 7 ' inci Çerçeve Programı kapsamında Türkiye ' den sadece Selçuk Üniversitesi ' nin yer aldığı çok uluslu Nanoteknoloji Projesi için 4 , 5 milyon Euro destek verme kararı aldı . İngiltere , İspanya , Fransa , Yunanistan , Avusturya ve Türkiye ' nin 3 yıl süreyle ortaklaşa yürüteceği proje kapsamında elektronik endüstrisi için nano malzemelerin tasarımı ve üretiminin yanı sıra elektronik cihazlar ve işlemlerin beyni olarak adlandırılan nanotransistör üretilmesi hedefleniyor .

PROJE KAYNAĞI EN YÜKSEK PROGRAM

Proje Sorumlusu Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof . Dr . Mustafa Ersöz , uluslararası proje kaynağı en yüksek olan AB 7 ' inci Çerçeve Programı kapsamında Nanoteknoloji alanında ilk kez 6 ülke ile birlikte ortak bir çalışma yürüteceklerini ifade etti .

Projede uluslararası alanda isim yapmış kuruluşların yer alacağını belirten Prof . Dr . Ersöz , " İrlanda ' dan Dünya devi İntel firması , Tyndall Enstitüsü ve Cork Üniversitesi , İspanya ' dan Katalan Nanoteknoloji Enstitüsü , Fransa ' dan Mikroelektronik Teknoloji Araştırma Merkezi , İngiltere ' den New Castle Üniversitesi ve Kanichi Firması , Yunanistan ' dan Ioannia Üniversitesi , Avusturya ' dan Profactor Firması ile Türkiye ' den de Selçuk Üniversitesi proje ortakları arasında yer almaktadır . Proje ile ilgili ilk toplantı , 20 Temmuz ' da İrlanda ' da gerçekleştirilecek . Burada ilk olarak iş bölümü yapılacak ve proje ortağı ülkeler yılda 4–5 kez bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek . " dedi .

Prof . Ersöz , 3 yıl sürecek çalışma için AB ' nin toplam 4 , 5 milyon Euro kaynak ayırdığını da söyledi .

ELEKTRONİK CİHAZLARIN BEYNİ KÜÇÜLECEK

Proje ile elektronik cihazların beyni olarak adlandırılan nanotransistör üretimi yapmayı hedeflediklerini belirten Prof . Dr . Ersöz , şunları söyledi : " Nanoteknoloji alanında nano ( mini ) boyutta cihazların tasarlanması , üretimi ve elektronik endüstrisinde kullanımı , nanoaygıtların tasarlanması ile üretimi amaçlanmaktadır . Bir başka deyişle günlük yaşamda kullandığımız elektronik cihazlar ve işlemlerin beyin işlevi gören nanotransistörlerinin fiziksel olarak daha küçük ve daha hızlı çalışanını üretmek hedeflenmektedir . "

Selçuk Üniversitesi ' nin de aralarında bulunduğu konsorsiyumun proje için seçilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Rektör Prof . Dr . Süleyman Okudan ise " Nanoteknoloji alanında belki de çok önemli gelişmelerin kaydedileceği projede Selçuk Üniversitesi ' nin de bulunması üniversitemiz ve şehrimiz adına gurur verici . Fiziksel anlamda gelişimini neredeyse tamamlayan ve artık dikey büyümeye geçen üniversitemiz bundan sonra teknoloji alanında belki de çığır açacak böylesi önemli projelerde adından başarıyla söz ettirecektir . " diye konuştu .