Selçuk Üniversitesi'nden, AB'ye Panoteknoloji Projesi
Avrupa Birliği (AB), dünyanın en dinamik ve rekabetçi bilgi teknolojisini üretmek amacıyla ortaya koyduğu 7'inci Çerçeve Programı kapsamında Türkiye'd
PROJE KAYNAĞI EN YÜKSEK PROGRAM
Proje Sorumlusu Selçuk Üniversitesi İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof . Dr . Mustafa Ersöz , uluslararası proje kaynağı en yüksek olan AB 7 ' inci Çerçeve Programı kapsamında Nanoteknoloji alanında ilk kez 6 ülke ile birlikte ortak bir çalışma yürüteceklerini ifade etti .
Projede uluslararası alanda isim yapmış kuruluşların yer alacağını belirten Prof . Dr . Ersöz , " İrlanda ' dan Dünya devi İntel firması , Tyndall Enstitüsü ve Cork Üniversitesi , İspanya ' dan Katalan Nanoteknoloji Enstitüsü , Fransa ' dan Mikroelektronik Teknoloji Araştırma Merkezi , İngiltere ' den New Castle Üniversitesi ve Kanichi Firması , Yunanistan ' dan Ioannia Üniversitesi , Avusturya ' dan Profactor Firması ile Türkiye ' den de Selçuk Üniversitesi proje ortakları arasında yer almaktadır . Proje ile ilgili ilk toplantı , 20 Temmuz ' da İrlanda ' da gerçekleştirilecek . Burada ilk olarak iş bölümü yapılacak ve proje ortağı ülkeler yılda 4–5 kez bir araya gelerek bilgilendirme toplantısı gerçekleştirecek . " dedi .
Prof . Ersöz , 3 yıl sürecek çalışma için AB ' nin toplam 4 , 5 milyon Euro kaynak ayırdığını da söyledi .
ELEKTRONİK CİHAZLARIN BEYNİ KÜÇÜLECEK
Proje ile elektronik cihazların beyni olarak adlandırılan nanotransistör üretimi yapmayı hedeflediklerini belirten Prof . Dr . Ersöz , şunları söyledi : " Nanoteknoloji alanında nano ( mini ) boyutta cihazların tasarlanması , üretimi ve elektronik endüstrisinde kullanımı , nanoaygıtların tasarlanması ile üretimi amaçlanmaktadır . Bir başka deyişle günlük yaşamda kullandığımız elektronik cihazlar ve işlemlerin beyin işlevi gören nanotransistörlerinin fiziksel olarak daha küçük ve daha hızlı çalışanını üretmek hedeflenmektedir . "
Selçuk Üniversitesi ' nin de aralarında bulunduğu konsorsiyumun proje için seçilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu belirten Rektör Prof . Dr . Süleyman Okudan ise " Nanoteknoloji alanında belki de çok önemli gelişmelerin kaydedileceği projede Selçuk Üniversitesi ' nin de bulunması üniversitemiz ve şehrimiz adına gurur verici . Fiziksel anlamda gelişimini neredeyse tamamlayan ve artık dikey büyümeye geçen üniversitemiz bundan sonra teknoloji alanında belki de çığır açacak böylesi önemli projelerde adından başarıyla söz ettirecektir . " diye konuştu .