Hukukçular: Anayasa Mahkemesi üyesi Kantarcıoğlu ihsas-ı rey'de bulunmuştur

Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Avukat Erdem Gençay, hukukun bugünlerde birbirine karıştığını, yüksek yargının, elindeki güçleri devretmek istemediğini

  Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Avukat Erdem Gençay , hukukun bugünlerde birbirine karıştığını , yüksek yargının , elindeki güçleri devretmek istemediğini söyledi .

Gençay , eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ' ın Anayasa paketinin iptali için Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ile telefonda yaptığı görüşmesinde , Kantarcıoğlu ' nun ihsas-ı rey ' de bulunduğunu ifade ederek , " Fulya Kantarcıoğlu , ben bilgi verdim dese de ihsas-ı rey yapmıştır . Eski adalet bakanına Anayasa Mahkemesi ' nin içeriğiyle alakalı olarak ne kadar bilgi ve belge varsa söylemiş görünüyor . Anayasa Mahkemesi ' nin diğer üyelerinin ve kendisinin görüşlerinin neler olduğunu söylüyor . Bunların hepsi ihsası rey ' dir . Bu , yüksek yargının kendi elindeki gücünü bırakmama mücadelesidir . " dedi .

Anayasa Mahkemesi ' nin şekilden bir inceleme yapıp , esasa girip anayasanın değiştirilemez ilkelerini gerekçe göstererek paketi reddedeceğini ileri süren Gençay , Anayasa Mahkemesi ' nin şekilden inceleme yapmasının sebebi olarak da dolaylı yoldan esasa gireceğini gösterdi . Bunu , bir hukuk katliamı olarak nitelendiren Gençay , referandumun iptali söz konusu olduğunda 367 benzeri bir kriz çıkacağını öne sürdü . Anayasa değişikliği için iktidarın ciddi çaba gösterdiğini savunan Gençay , " Ne yaparlarsa yapsınlar demokratikleşme devam edecek , belki kesintiye uğrar ama toplum özverili ve bilinçli . Yeni yapılacak anayasa bu meseleleri çözecek . Toplumda çok ciddi değişim var . Bunun önüne kimse çıkamaz . " diye konuştu .

KESİNLEŞMİŞ BİR TASLAĞIN ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRÜLMESİ HUKUKA AYKIRI

Kamu Hukukçuları Derneği Başkanı Avukat Mehmet Gani ise yargı kurumlarının , ' yargıçlar devleti ' sonucunu doğuracak bir inceleme yapmaması gerektiği öne sürerek yargıyı etkileyen unsurların olabileceğini belirtti . Gani , şunları söyledi :

" Seyfi Oktay Adalet Bakanlığı yapmış birisi , kişilerin kararını etkileyecek şekilde kararlara müdahil olması , yargıçların tarafsız kararlarını etkileyecek şekilde tutuma girmesi hukuka ve hukuk devletine aykırıdır . Bunun önüne geçilmesi için önlemlerin alınması gerekiyor . "

Kesinleşmiş bir taslağın Anayasa Mahkemesi ' ne götürülmesinin hukuka aykırı olduğunu dile getiren Gani , anayasa değişiklik taslağının kanunlaşması için referanduma götürülmesi gerektiğini ifade etti . Kanunlaşmamış bir taslağı Anayasa Mahkemesi ' nin reddetmesi gerektiğini belirten Gani , " Halkın kararı ortaya çıkmadan kesinleşmeden , bunun incelenmesi yanlıştır . " ifadesini kullandı .

" ANAYASA MAHKEMESİ İPTAL BAŞVURUSUNU KABUL EDEREK YETKİSİNİ AŞTI "

Kamu Hukukçuları Derneği Başkan Yardımcısı Avukat Mustafa Özben de Anayasa Mahkemesi ' nin , CHP ' nin anayasa değişiklik paketinin iptali için başvurusunu reddetmesi gerektiğini ve dilekçeyi kabul ederek yetkisini aştığını söyledi . Özben , şöyle devam etti : " Başvuru reddedilmemiş olsa bile referandumdan sonra görüşmeye alınabilirdi . Ama olmadı . Anayasa Mahkemesi yanlışta ısrar ediyor . Halk tarafından onaylanmamış bir taslak için yetkisinde olamayan bir konuda karar verdi .

Anayasa Mahkemesi ' nin hukuka uygun karar vermesi gerekir . Eğer esasa yönelik karar verirse saygınlığını yitirir . Madem görüşülecek , referandumdan sonra görüşülsün . Referandumdan sonra görüşemeyeceğini düşünüyorsa bugün hiç görüşemez . Madem yetkiliyse bu konuda iptal kararını verecekse o zaman versin . Zaten yetkisi yok . Kanun metnine dönüşmüş değil . Alelacele bir karar vermiş olacak . Eğer referandumun iptali kararı çıkarsa , bu , demokrasiye vurulan bir darbe olur . "