Et fiyatları yeniden yükselişe geçti

Et ve Balık Kurumu (EBK)'nun et fiyatlarını düşürmek için yaptığı ihale çerçevesinde yurtdışından getirilen canlı hayvanların kesimi sürüyor. İthal et

  Et ve Balık Kurumu ( EBK ) ' nun et fiyatlarını düşürmek için yaptığı ihale çerçevesinde yurtdışından getirilen canlı hayvanların kesimi sürüyor . İthal etin piyasaya arzıyla gerileyen et fiyatları , tüketicinin ithal ete rağbet göstermemesi sebebiyle yeniden yükselişe geçti .

EBK ' nın 13 ülkeden getirdiği ithal hayvanların kesimi sürüyor . EBK Sakarya Et Kombinası Müdürü Muharrem Uçar , Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada , kombinalarına gelen 2 bin ithal hayvandan bin 600 ' ünün kesiminin yapıldığını söyledi . Piyasaya 100 ton civarında et satışının yapıldığını kaydeden Uçar ; " Kombinamıza toplamda 9 bin ithal hayvan gelecek . Bunlardan 2 bini geldi . 450 hayvan kesimi bekliyor . " diye konuştu .

İthal hayvanların dışında piyasadan canlı hayvan almadıklarını söyleyen Uçar , satış yaptıkları market ve kasaplarda kıyma fiyatlarının 15 liraya kadar gerilediğini ifade etti .

Kesimi yapılan hayvanların etlerini market ve kasapların dışında kimseye vermediklerini anlatan Uçar , şöyle konuştu : " Kesimi yapılan hayvanların etlerini market ve kasapların dışında kimseye vermiyoruz . Bunun da tek amacı tüketiciye ulaşmak . Araya aracı koymadan direk tüketiciye ulaştırmayı amaçlıyoruz . Halkımız ithal hayvanların etini güvenle tüketebilirler . Kesim yapıldıktan sonra etler BSE hastalığı yönünden kontrolleri yapılarak satışı yapılıyor . "

Yurt dışından getirilen hayvanların besi için özel yetiştirildiklerini belirten Uçar , Türkiye ' de bulunmayan bu hayvanların buzağılarını da getirerek besicilere dağıtılacağını vurguladı . 20 bin ithal buzağının besicilere dağıtılacağını dile getiren Uçar , " Bu hayvanlar yüksek kalitede hayvanlar . Birim maliyetinde en fazla kar elde edilebilecek hayvanlar . Bunların kemik oranı yüzde 14 civarında . Bizim ülkemizdeki hayvanlarda bu yüzde 14 ' ü tutturmak için 2 ya da 3 yıl beslemeniz gerekiyor . Yoğun besiye tabi tutmanız gerekiyor . Fakat getirilen bu hayvanların çoğu 1 yaşında . Hemen kısa sürede ekonomiye kazandırılıyor . Kurum olarak buzağılarını da getirip besicilere vereceğiz . Böylece besiciler kısa sürede yüksek karlar elde edecek . " dedi .

Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal ise ithal etin piyasaya arz edilmesiyle birlikte et fiyatlarının gerilediğini söyledi . Hükümetin aldığı tedbirin çok yerinde olduğunu ifade eden Kobal , şunları söyledi : " İthal etin piyasaya arzıyla birlikte et fiyatları düştü . Eğer tedbir alınmasıydı bugün kıymanın kilosu 30 lirayı geçecekti . Biz ithal et satmıyoruz . Buna rağmen fiyatlarımız 7–8 lira geriledi . "

Vatandaşların ithal ete rağbet göstermediğini savunan Kobal , " Müşteri alış veriş yapmadan önce etin ithal olup olmadığını soruyor . Ona göre alıyor . Herkes ithal et satamıyor . Bu nedenle et fiyatları yeniden yükselişe geçti . Karkas etin fiyatı 1–2 lira yükseldi . Vatandaşlarımız ithal eti güvenle tüketebilirler . EBK yurt dışından et ithal etmiyor . Canlı hayvan ithal ediyor . Burada İslami usullere göre kesiliyor hayvanlar . Bu nedenle halkımız ithal hayvanların etini güvenle tüketebilirler . " şeklinde konuştu .