Altın fiyatlarındaki artış düğün hazırlıkları yapan çiftleri düşündürüyor.

Geleneklere göre geline takılan 22 ayar bir setin maliyeti son 2 ayda 3 bin 200 liradan 4 bin liraya çıktı.

  Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman , AA muhabirine yaptığı aç ; ıklamada , takının , Anadolu ' da dü ; ğü ; n geleneğinin vazgeç ; ilmezleri arasında yer aldığını sö ; yledi .

Dü ; nya evine girme hazırlığı yapan ç ; iftler , Anadolu ' da ' ' olmazsa olmaz ' ' adetlerden biri olan altının fiyatının son aylarda artmasıyla , belirledikleri dü ; ğü ; n bü ; tç ; elerini tutturamadıklarını belirten Başman , ' ' Altın fiyatlarındaki artış dü ; ğü ; n hazırlıkları yapan ç ; iftleri kara kara dü ; şü ; ndü ; rü ; yor . Ö ; zellikle , damat adayları , son dö ; nemde artan altın fiyatları karşısında hayal kırıklığı yaşadı ' ' dedi .
Altının dü ; ğü ; nlerin en ö ; nemli girdi kalemlerinden birini oluşturduğunu anlatan Başman :

' ' Anadolu ' daki geleneklere gö ; re geline takılan ve 60 gram gerdanlık ile bir ç ; ift kü ; peden oluşan 22 ayar bir setin maliyeti son 2 ayda 3 bin 200 liradan 4 bin liraya ç ; ıktı . Sö ; zden dü ; ğü ; ne kadar adetlere gö ; re takılması gereken setin yanı sıra bir ç ; ift alyans , tek taş altın yü ; zü ; k , her biri 25 gram ağırlığında en az bir ç ; ift kü ; pe takılmalı . Bu durumda adetlerin yerine getirilmesi durumunda alınması gereken takıların toplam maliyeti 10 bin liraya ulaştı . ' '

Başman , bu durum karşısında genç ; lerin , kendilerini oldukç ; a ç ; ok zorlayan bu gelenekten bir ç ; ıkış yolu aradıklarını ifade ederek , ' ' Ancak bü ; yü ; klerinin ısrarları karşısında gelenekleri yerine getirmekten başka yolları kalmıyor ' ' dedi .

Başman , ö ; zellikle kız tarafının fazla miktarda altın alınmasını istediğini ifade ederek , ' ' Bu durum karşısında damat adayları ç ; ok zor durumda kalıyor . Ç ; iftler , gelenekleri yerine getirebilmek iç ; in gramdan fedakarlık yapıyorlar ' ' dedi .

Başman , devletin dü ; nya evine girmek isteyenlere sahip ç ; ıkarak evlilik kredisi vermesi gerektiğini sö ; zlerine ekledi .