Abant Platformu 22. toplantısının son oturumunu yaptı

Abant Platformu'nun son oturumunda, 'Gündelik Hayatta Siyasal ve Toplumsal Sorunlar Karşısında Vesayet' konusu tartışıldı.

Oturum başkanlığını, Tar

Abant Platformu'nun son oturumunda, 'Gündelik Hayatta Siyasal ve Toplumsal Sorunlar Karşısında Vesayet' konusu tartışıldı.

Oturum başkanlığını, Taraf gazetesi yazarı Orhan Miroğlu'nun yaptığı toplantıda konuşan Necdet Subaşı 'Alevilik' konusunu ele aldı. Yazar Yıldız Ramazanoğlu 'Başörtüsü' ve avukat Orhan Kemal Cengiz ise 'Azınlıklar' konusunu anlattı.

Yazar Yıldız Ramazanoğlu, Emile Zola'nın 'itham ediyorum' yazısından alıntı yaparak, "Ben yazılarımda çok farklı konuları gündeme getiriyorum. Konum başörtüsü olunca 'son bir yılda neler yazdım?' diye baktığımda bir yılda sadece iki kez başörtüsü konusunu yazdığımı gördüm. Ama etiket meselesi. Bizi en çok itham edenler de muhafazakar erkekler oluyor. Başörtülü kadınlara karşı Güney Afrika'daki Aparthait rejimi uygulanıyor. 1935'te seçme ve seçilme hakkı verildiği söyleniyor. İyi de bu ülkedeki milyonlarca kadın bir kasabadaki belediye meclisine bile seçilemiyor. Bırakın onu eğitim hakkı bile yok." değerlendirmesinde bulundu.

Zirve Yayınevi davasının da avukatlığını yapan Orhan Kemal Cengiz, Türkiye'deki 'azınlıklar' sorununu anlattı. Cengiz, şu görüşleri dile getirdi: "Türkiye'de iç düşman algısı dönem dönem değişiyor. Kimi zaman komünistler, kimi zaman Kürtler, kimi zaman İslamcılar. Ama değişmeyen bir iç düşman var. O da azınlıklar. Ellerinden hiçbir şey kalmamış hala, sayıları bitme noktasına gelmiş hala en büyük tehlike olarak gösteriliyor. Ben Malatya davasının avukatlarındanım. Orada derin devlet halkı öyle bir işlemiş ki tek bir tane kilise ve 10 tane cemaati varken, 50 kilise ve binlerce cemaat olarak sunmuş."

Bu arada, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı bünyesindeki Abant Platformu tarafından bu yıl 22.'si gerçekleştirilen toplantı, yarın yapılacak değerlendirme toplantısı ardından sona erecek.