New York'taki konferansta; Türkiye'ye yatırım yapanların kazançlı çıkacağı vurgulandı

Son bir yıldır yabancı yatırımcıların "Türkiye aşkı" olduğuna dikkat çeken Global Menkul Değerler şirketinin Araştırma ve Yurtdışı Satış Direktörü Emr

Son bir yıldır yabancı yatırımcıların "Türkiye aşkı" olduğuna dikkat çeken Global Menkul Değerler şirketinin Araştırma ve Yurtdışı Satış Direktörü Emre Yiğit, ''Ben yaklaşık 22 senedir Türk piyasasını yurt dışında yabancı yatırımcılara tanıtmaya çalışıyorum. Böyle bir dönem hiç görmedim" dedi. Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye bu kadar yüksek ilgi duymasını Yiğit şöyle özetledi; "Bunun nedenleri ne diye soracak olursanız, öncelikle Türk ekonomisinin içinde bulunduğu iyi durum. Türk ekonomisi 2001-02 krizlerinden aldığı derslerle aynı hataları tekrarlamıyor olması, bütçe dengesi çok daha iyi, bankacılık sektörü çok daha sağlıklı vs. Buradaki ana unsur ise bizim doğru yaptıklarımız değil gelişmiş ülke ekonomilerindeki saçmalık. Dolayısıyla onlar o kadar kötü iken biz göreceli olarak çok daha iyi durumdayız.''

Global Menkul Değerler ile Enclave Capital şirketinin ortaklaşa düzenlediği ''Birinci Geleneksel Türkiye'ye Yatırım Konferans''ı New York'ta New York Society of Security Analysts (NYSSA) çatısı altında gerçekleştirildi. Türkiye'den altı büyük firmanın tanıtıldığı konferansın sunuş konuşmasını yapan Yiğit, Türkiye'nin krizden gelişmiş ülkeler gibi etkilenmeden çıktığına işaret etti. Türk ekonomisinin diğer ülke ekonomileri ile kıyas edildiğinde son derece sağlıklı olduğuna işaret eden Yiğit, ''Türkiye'ye yatırım kesinlikle kazançlı bir yatırımdır'' diye konuştu.

Bu yılın ilk çeyreğinde Türk ekonomisinin yüzde 13 büyüdüğünün öngörüldüğünü aktaran Yiğit, bu yılın genelinde büyüme rakamının yüzde 6,6 olacağını savundu. Türkiye'de genel beklentinin ekonomik büyümenin yüzde 5 civarında olduğunu hatırlatan Yiğit, ''Ancak bizim hesabımız yıl sonunda Türk ekonomisi yüzde 6 ile yüzde 7 arasında büyüyecek'' diye konuştu.

2011'de Türk ekonomisinin büyümesinin yavaşlayacağını tahmin ettiğini bunun da yüzde 5'lerde seyredeceğini anımsatan Yiğit, ''Bu normaldi, zira resesyondan çıkan ekonomiler ilk yıl büyümeleri genelde hızlı olur ve daha sonraki dönemlerde de yavaşlar'' diye konuştu.

Akbank, Bank Asya, Garanti, Anadolu Hayat, Aksa Akrilik ile Selcuk Ecza'nın temsilcilerinin katıldığı ve bu firmaların tanıtıldığı konferansa ilgi yoğun oldu. Ekonomi çevresinden uzman kişilerin katıldığı konferansta, altı Türk firması yetkilisi de birer konuşma yaptı. Global Menkul Kıymetlerin bankacılık sektöründe yaptığı analize göre de Türkiye'de bankacılık yatırımında en iyi bankaların Asya Bank, Garanti, ile Halk bankası olduğu rapor edildi.

AK PARTİ'NİN EKONOMİ POLİTİKASI TÜRKİYE YARARINA

Anketlere göre önümüzdeki genel seçimlerde bir koalisyon ihtimalinin görüldüğünü aktaran Yiğit şöyle konuştu; ''Bu teorik olarak görünüyor, seneye her şey değişebilir. Yeni bir hükümet iktidara gelirse ne olur bilemem. Ben sosyal demokrat bir borsacı olarak AK Parti'nin ekonomik politikasının Türkiye'nin yararına olduğunu düşünüyorum.'' Türkiye'de koalisyon olması durumunda bunun ekonomiye olumsuz etkilerinin olacağını belirten Yiğit, tek partili iktidarın ülke için daha yararlı olduğunu vurguladı.

İsrail ile ilişkilerin bozulmasının Türk ekonomisine zararı ne kadar olur yolundaki bir soruya Yiğit, İsrail ile olan ticareti ilişkinin Türk dış ticaretinin yüzde 2'isine denk geldiğini bunun ise ekonomiyi ciddi olarak etkileyemeyeceğini kaydetti. Türk turizm sektörünün yüzde 3'ünün İsrail'den gelen turistlerin oluşturduğunu hatırlatan Yiğit, ''Bu sıfıra inerse de yarın çok büyük etkisi olmaz. İnmeli mi? Hayır, kayıp kayıptır. Bence İsrail ile yaşanılan krizin etkisi daha çok politik olacaktır, ekonomik değil'' diye konuştu.

Gelişmiş ekonomilerin içinde olduğu durum bakımından Amerika ekonomisinin dinamizmi diğerlerine nazaran daha iyi olduğunu savunan Yiğit, ABD ekonomisinin bugünkü durumunu da ''hasta'' diye tarif etti. ABD ekonomisinin hasta halinin beş yıl kadar süreceğini ileri süren Yiğit, bu sürecin sıkıntılı geçeceğini ve Türkiye'yi olumsuz olarak etkileyeceğini aktardı.

Türk yatırımcıların ABD'deki krizi fırsat bilerek burada özellikle bankacılık sektörüne yatırım yapmalı mı şeklindeki soruya Yiğit, ''Ya krizin tam ortasında yatırım yapacaksınız ya da tam geçtikten sonra. Amerika'da ekonomik kriz bitti ancak dediğim gibi ekonomik krizden aldığı yaraları iyileştirme çabasında şimdi. O nedenle bugünlerde Amerika'da yatırım yapılmasını akıllıca bulmuyorum'' diye cevapladı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) ihtiyacı olmadığını savunan Yiğit, AB'nin gelecek 5 yıl boyunca içindeki sorunlar nedeniyle genişleme içinde olamayacağını ileri sürdü. AB bütçesinin kötü şekillendiğini belirten Direktör Yiğit, Birliğin istese dahi önümüzdeki 10–15 yıl içinde Türkiye'yi üyeliğe kabul edebilmesinin mümkün olmadığını aktardı. Türkiye ile AB arasında görüşmelerin son 50–60 yıldır devam süregeldiğini belirten Emre Yiğit, bu diyalogun Türkiye'yi Birliğe daha da yakınlaştırdığına vurguda bulundu.

Gün boyu devam eden konferansta Yiğit, ''Eninde sonunda Birliğe üye oluruz, olmaz isek de dünyanın sonunda olmaz'' dedi. Yiğit, Türkiye'nin Gayri Safi Yurt İçi Hâsılası'nın (GSYH) yüzde 11'inin Avrupa koşullarına bağlı olduğunu aktarırken, Doğu Avrupa ülkeleri ile kıyas edildiğinde bu rakamın çok düşük kaldığını dile getirdi. Yiğit, ''Türkiye'nin Doğu Avrupa ülkelerinin ihtiyacı olduğu kadar Birliğe ihtiyacı sözkonusu değil'' dedi.

TÜRKİYE YABANCI YATIRIMCILARIN RADARINA TAKILDI

Global Menkul Değerlerle birlikte konferansın düzenlenmesini sağlayan Amerikan aracı yatırım firması olan Enclave Capital şirketinin üst düzey yöneticisi Gaye Göker, amaçlarının konferansı düzenleyerek Türk borsası ile yabancı yatırımcıları buluşturmak olduğunu ifade etti. İstanbul Menkul Değerler borsasında bulunan altı Türk şirketin konferansa katıldığına dikkat çeken Göker, etkinlik ile Amerikalı yatırımcılar ile konferansa katılan Türk firma yetkililerini teke tek görüştürdüklerini aktardı.

Etkinliği Türkiye'ye fayda getireceği inancı ile yaptıklarını belirten Göker, son yaşanılan küresel krizin Türkiye'ye olan ilgiyi arttırdığını kaydetti. Türkiye'nin son ekonomik krizden çok az etkiyle kurtulduğunu bunun da dünya genelinde yabancı yatırımcıların dikkatini çektiğini anımsatan Göker şöyle konuştu; "Biz gelişmiş ülkeler kadar krizden yara almadık. Kriz dönemini iyi yöneten Türkiye, dünyanın dikkatini üzerine çekti. Türkiye'nin sağlam ekonomisi yabancı yatırımcılara güven verdi."

Türkiye'ye önümüzdeki yıllarda daha fazla yabancı yatırımcının gideceğini ileri süren Göker, bugün gitmemelerine neden ise bulundukları ülkelerin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik koşullar olduğunu aktardı. Göker şöyle konuştu; "Türkiye'ye yatırım konusu yabancı sermayeli şirketlerin kesinlikle radarına takılmış durumda. Ancak buradaki (ABD) krizin yavaş yavaş etkisini yitirmesi durumda Türkiye'ye daha fazla yatırımın da gideceğini rahatlıkla söyleyebilirim."

TÜRKİYE 2050'de DÜNYANIN 9. EN BÜYÜK EKONOMİSİ OLACAK

"Neden Türkiye'ye Yatırım" başlıklı bir sunum yapan TC Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı New York Temsilcisi Alev Günay, Goldman Sachs yatırım bankasının raporuna dikkat çekti. Goldman Sachs raporuna göre Türkiye İngiltere'nin ardından dünyanın en büyük 9. ekonomisi olacak. Japonya, Almanya, Fransa gibi ekonomi devlerini geçecek olan Türkiye'nin önünde Meksika, Brezilya, Rusya, Hindistan, ABD ve Çin gibi ülkelere yetişmeye çalışacak.

Günay, Türk ekonomisindeki genel durumu istatistik bilgiler ve Avrupa'daki ülkelerle kıyaslayarak verirken sunumunda dikkat çeken öğelerden birisinin de işçi maliyeti oldu. Türkiye'de işçi maliyetinin Avrupa'daki diğer ülkelere nazaran çok daha düşük olduğunu belirten Günay, bu rakamın neredeyse Çin ile rekabet eder olduğunu kaydetti. GSMH'nın geçen yıl Avrupa ve Amerika'nın tersine Türkiye'de yüzde 6 oranında büyüdüğüne işaret eden Günay, buna neden olarak da sosyal sigorta, finans, vergi gibi birçok alanlarda Türkiye'nin yapmış olduğu reformları neden gösterdi.

Oturumun kapanış konuşmasını yapan Emre Yiğit, 1950'lerin Japonları, 80'lerin Güney Korelilerin 2010'un ise Türkiye'nin kalkınma yılı olduğunu dile getirdi. Gün boyu NYSSA binasında süren etkinliğe birçok Amerikalı yatırımcılar katılırken özellikle Akbank, Bank Asya, Garanti temsilcileri ABD'li işadamları ile ikili görüşmelerde bulundu.