Üç ayda dil öğrenen Türk işadamları Endonezya'dan Çin'e ihracat yapıyor
İhracatı çeşitlendirmek için dünyanın dört bir yanında pazar arayan işadamları, Jakarta'da düzenlediği fuarda ürünlerini Endonezyalıların beğenisine sundu. Burada üretim yapan ...
İhracatı çeşitlendirmek için dünyanın dört bir yanında pazar arayan işadamları, Jakarta'da düzenlediği fuarda ürünlerini Endonezyalıların beğenisine sundu. Burada üretim yapan Türk işadamları, ülkenin dilini kısa sürede öğrenip başta Çin olmak üzere Pasifik ülkelerine mal satıyor. İşadamları, Endonezya'nın 250 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye için büyük potansiyel barındırdığını belirtiyor.
Öğrendiği 38 dille en çok dil bilme unvanını elinde bulunduran dil meraklısına sormuşlar: "En kolay hangisini öğrendiniz?" Cevabı, "Endonezce" olmuş. Bu ülkede yaşayan Türkler de bu iddiayı doğruluyor. Zaman kavramı olmayan bu dili öğrenmenin sadece kelime ezberinden ibaret olduğunu, 6 ayda hatta biraz yoğun gayretle 3 ayda öğrenileceğini belirtiyorlar. Bu ülkede faaliyette bulunan işadamları, İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin düzenlediği Jakarta Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda Türkiye'den gelen işadamlarıyla bir araya gelme imkânı buldu. İşadamları, sürekli 30 derece ve yağmurlu olan bu ülkede gördükleri ilgiden oldukça memnun. Kimisi kömür madeni satın alarak işletiyor; kimisi adalardan aldığı yosunun ticaretini yapıyor. Kimisi de tavuk bacağı toplayarak satıyor. Birçoğunun ortak noktası ise ticaretlerinin tamamını Çin'e yapıyor olmaları.
Hint Okyanusu'nun ortasındaki adalar devleti Endonezya'nın yüzölçümü de nüfusu da Türkiye'nin birkaç katı. 250 milyona yakın insanın yüzde 89'u Müslüman. Yüzde 6 oranındaki Çinli azınlık ise ülke ekonomisinin yüzde 70'ini döndürüyor. Türkiye, herkesin memnun kaldığı bu ülkede henüz varlığını hissettirememiş. İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete, Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın son 3 yıldır girmek istediği bu büyük pazarda fuar düzenleyebilmek için çalışmalar yaptığı bilgisini veriyor. Bu yıl ise geçen hafta ilk Jakarta Türk İhraç Ürünleri Fuarı düzenlendi. Mete, "Fuarın tanıtımı için Türk Büyükelçiliği 3 kişilik bir ekip kurdu. Çalışmaların başarıya ulaşacağına inanıyoruz." diyor. Fuara katılan 43 Türk firması, 2 bin 70 metrekarelik salonda 1.200 metrekarelik stant kurarak ürünlerini görücüye çıkardı. Ülkenin devlet başkanından sonra en etkili siyasetçisi konumundaki yatırımlardan sorumlu Devlet Bakanı Dipo Alam, Türkiye sevgisini, ailesiyle fuarın açılışa katılarak gösterdi. Bir dönem G-8 genel sekreterliğini de yapmış olan bakan, sonraki günlerde fuarı takip ederek Türk heyetiyle hususi toplantılar gerçekleştirdi. Bu görüşmelerde karşılıklı belirlenecek ürünler için ülkenin Carrefour gibi büyük market zincirlerinde Türk ürünleri haftası düzenleme kararı alındı. Fuarda Türkiye'den de Dış Ticaret Müsteşar Yardımcısı Ziya Altınyıldız'ın bulunduğunu dile getiren Halim Mete, Endonezya'ya ihracat potansiyelinin milyar dolarlar seviyesinde olduğunun altını çiziyor.
Un üreticilerinin gözü 250 milyonluk nüfusta
Türkiye'nin yeni yeni girdiği Endonezya pazarında işadamları, fakirlerin yiyeceği erişte yapımında kullanılan alt kalite un satarak kapıları aralamış. 2005'ten beri de ülkenin iki değirmeni olan en büyük un üreticisi Bogasari ile rekabet halinde. Bogasari, Avustralya'dan aldığı yüksek kalite buğdaydan ekmeklik un üretimi yapıyor. Bugün itibarıyla hacim olarak 500 bin tonu bulan un ihracatı, bu ülkeye yapılan toplam yıllık ihracatın yarısı olan 125 milyon dolara ulaşıyor. Endonezya'ya en fazla un ihracatı yapan 5 Türk şirketiyle devlet arasında antidamping tartışmaları sürüyor. Endonezya'ya ihracatın yüzde 20'sini elinde bulunduran Eriş Un'un ihracat müdürü Abdullah Suner, "Antidamping mahkemesinden bir şey çıkacağını zannetmiyorum." diyor. Ülkenin en varlıklı işadamlarıyla çalışan Eriş Un, gözünü yüksek kaliteli un pazarına dikmiş. Türk fuarında en büyük stantlarda yer alan antidamping davasının taraflarından diğer un üreticileri Kavukçu ve Ulusoy Un da mahkemede Türklerin aleyhine sonuç çıkmayacağı inancında. Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono'nun Türkiye'ye yapacağı ziyarette anlaşmazlığın tatlıya bağlanması bekleniyor.
Maraş dondurması, güney yarımküreyi serinletecek
Uzakdoğu damak tadına yeni bir lezzetler sunan Türkler, Jakarta Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nda boy gösterdi. Un ihracatı ile anılan Türkiye, Kahraman-maraş'ın dondurmasıyla fuarda en çok ilgi çekenler arasında oldu. Malezya'da kendisine iş ortağı bulan Yaşar Dondurma'nın zincir markası Mado, Malez ortağıyla fuara katıldı. Bütün ziyaretçilere gün boyu dondurma dağıtan şirket, ağustosta Malezya'da şube açıyor. Endonezya'nın başkenti Jakarta'ya ve ülkenin turistik adası Bali'ye ekimde iki şube birden açarak girecek. Şirketin Malezyalı ortağı, fuarda gördüğü ilginin kendilerini cesaretlendirdiğini ifade ediyor.
Zaman