Ramazan ayında iftar çadırları gıda denetiminden geçecek
Antalya Gıda Güvenliği Eylem Kurulu, yaklaşan Ramazan ayı nedeniyle iftar çadırları ve pazar yerlerine yönelik bir dizi karalar aldı. Buna göre, iftar
Tarım İl Müdürlüğü ve belediye ekipleri, lokanta ve fırınlarda izinsiz tatlı üretimi, izni olmayan lokanta ve etli pidecilerin Ramazan ayında pide üretmesine fırsat vermeyecek. Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Ramazan süresince iftar yemeği dağıtmak amacıyla firmalarla yapılan yemek sözleşmelerinde üretim izni şartı arayacaklarını bildirdi.
Antalya Gıda Güvenliği Eylem Kurulu, Vali Yardımcısı Hakkı Loğoğlu başkanlığında Tarım İl Müdürlüğü'nde toplandı. İlgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin de katıldığı toplantıda, bir dizi kararlar alındı. Kurul kararına göre, Ramazan ayında iftar çadırlarında ve aşevlerinde gıdaların niteliklerine uygun sunum ve taşıma koşullarının sağlanıp sağlanmadığı kontrol edilecek. Sunum yapılan alanlarda gıdaların açıkta uzun süre bekletilmemesi, gerekirse küçük bir kapalı alan oluşturulması sağlanacak. İlgili belediyelerce yemek üretim yerleri periyodik olarak denetlenecek.
Pazar yerlerinde ise, üretim izinsiz ve etiketsiz ürünlerin pazarlara girişi ve satışı yasaklandı. Taze meyve sebze haricinde açıkta ve uygun olmayan kaplarda gıda satışı, soğuk muhafaza içerisinde satışı gereken hayvansal ve deniz ürünlerinin soğuk ortam dışında satılmasına izin verilmeyecek. Pazar yerlerine yönelik tüketiciyi bilinçlendirmek amacıyla İl Müdürlüğü, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ve Tüketiciler Birliği tarafından broşür hazırlanarak dağıtılacak.
Kurul, ayrıca seyyar veya sabit simit satıcılarının simitle beraber satışını yaptığı eritme peynirlerin soğuk muhafaza içinde tutulması, riskli gıdalar grubunda yer alan midye dolma, tavuk-pilav, ciğer, döner, köfte gibi gıdaların seyyar olarak satışa sunulmasının engellenmesine karar verdi. Kurul'un aldığı karar gereğince, yaz döneminde büfeler faaliyet dışı döner üretimi ve satışı yapamayacak. Özellikle turizm sektöründe büyük risk oluşturan kaçak ve sahte alkollü içki denetimleri, Gümrük Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma güçleriyle devam ettirilecek. Kaçak etle mücadele konusunda veteriner hekimle ilgili sıkıntı yaşanması durumunda Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü'nde talepte bulunulacak.