Mısır'da, Ebru Sanatı Sergisi Düzenleniyor

Mısır'ın başkenti Kahire'de Ebru sanatı sergisi açıldı

Mısır'ın başkenti Kahire'de Ebru sanatı sergisi açıldı. Halvan Üniversitesi Uygulamalı Sanatlar Fakültesindeki serginin açılışı Türkiye'nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı ve Fakülte dekanı Muhammed Sabri tarafından gerçekleştirdi.
Sanatçı Hayati Tosuner tarafından Yunus Emre Türk Kültür Merkezi etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirilen sergi, öğrenciler tarafından büyük ilgi ile karşılandı. Ebru sanatçısı Hayati Tosuner, Güzel Sanatlar Fakültesi Prof. Dr. Muhammed Sabri'ye uygulamalı olarak Ebru sanatının yapılışını gösterdi. Bu tür sergilerin Türkiye ile Mısır arasında güçlenen iletişim ve sevginin bir ifadesi olduğunu ifade eden Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı, serginin Kahire Yunus Emre Türk Kültür Merkezi hocası tarafından
açılan ilk sergi olduğunu söyledi. Botsalı, ''Ebru sanatı öğrenmesi kolay her evde yapılabilecek, yaşlı nesilden genç nesile herkesin yaratıcı olabileceği, hem geleneklerimizle mütenasip hem de her ekonomiye uygun bir sanat dalıdır" şeklinde konuştu. Ebru sanatçısı Hayati Tosuner aslında Mısır'a ebru sanatı için değil daha farklı sebeplerden dolayı geldiklerini ancak, bu güzelliğin Mısır'a da yansıtılması fikrinden yola çıkarak eşi ve kendisinin ilgilendiği bu sanatı öğretmeye başladıklarını söyledi.
Tosuner, ''Mısırla bunca yıl birlikte olmamıza rağmen nasıl oluyor da Ebru burada yayılmamış, okutulmamış ve yapılmamış gerçekten çok şaşırtıcı. Daha önce bir kaç defa burada ebru sergisi açılmış ancak galiba buraya yerleşip bu işin eğitimini veren veya vermeye çalışan biziz, bize nasip oldu" dedi. Mısır'da yağ ile yapılan Ebru sanatına benzer bir tekniğin olduğunu ancak yağ ile çiçek gibi farklı motiflerin yapılamadığını dile getiren Tosuner, ''Ben Mısırlıların yapmış olduğu bu tekniği Ebru tekniği ile
yapmaya çalıştım, daha güzel netice aldık. Biz bu işin hala başındayız. Farklı motifler demeye de çalışıyoruz. Çiçeklerin dışına çıkabilir miyiz, acaba harfler nasıl yazılır, sadece arka plan ve battal Ebrunun dışına çıkabilir miyiz, onlara yeni bir şeyler ekleyebilir miyiz gibi. Bazı Ebru sanatkarları harfleri yazmaya çalışıyor. Biz de Türkiye'nin turizm logosunu yapmaya çalıştık'' ifadelerini kullandı. Mısır'da yaşadıkları için bu ülkenin renklerini de Ebruya taşımaya çalışacaklarını ifade eden Tosuner;
'Nasıl İstanbul'un sembolü lale ise ve lale Ebru sanatında baş aktör ise biz de Mısır'daki palmiyeleri bu sanat için baş aktör yapmaya çalışacağız. O yüzden bu zamana kadar yapılmaya veya az yapılan palmiye ağacını işledik'' diye konuştu.
Yaptıkları palmiye denemesini gösteren Tosuner, "Bu bir palmiye denemesi. Ancak bu fikir inşallah ileride gelişecek Böylece buranın renklerini ebruya taşımaya çalışacağız" dedi. Serginin açılışına yabancı ülke vatandaşları da katıldı. Endonezyalı Muhammed Zeynuddin Ebru sanatını sevdiğini ifade ederek, "Türkiye'de güzel sanatlar, hat sanatı, ney gibi müzik ve İslam sanatları son derece gelişmiş. Türk sanatlarını seviyorum ve öğrenmek istiyorum. İnşallah yakında bu sanatları öğrenmeye başlayacağım"
şeklinde konuştu. Fakülte öğrencilerinden Emel Ahmet ise yeni bir teknik ile karşılaştığını dile getirerek, "Yeni bir yöntem daha önce hiç görmemiştim, çok ince işlenmiş bir sanat olduğunu düşünüyorum" diyerek beğenisini dile getirdi. Sergi esnasında Neyzen Said Karataş'ın ney ile çaldığı ''Hasretinle yandı gönlüm'' şarkısı ise beğeni topladı.