Türkiye, en cazip piyasa sıralamasında 18. oldu

Uluslararası bir danışmanlık şirketi tarafından yapılan araştırmada, perakende satış zincirlerine dünyada en çok talebin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki

Uluslararası bir danışmanlık şirketi tarafından yapılan araştırmada, perakende satış zincirlerine dünyada en çok talebin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki piyasalardan geldiği belirtildi. AT Kearney adlı firmanın hazırladığı Küresel Perakende Satış Gelişim Endeksi'ne göre Türkiye, 'en popüler genişleme destinasyonu'nda dünyada 18. sırada.

Sıralamanın en üstündeki 21 ülkenin sekizi, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yer alıyor. Çin, ilk sıraya yerleşerek Hindistan'ı geçti. İlk 10 sırada Çin, Hindistan ve Kuveyt'in ardından Suudi Arabistan, Brezilya, Şili, Birleşik Arap Emirlikleri, Uruguay, Peru ve Rusya geldi. Bölgeden sıralamaya Tunus (11), Mısır (13), Fas (15) ve Cezayir (21) girerken, Türkiye ise en cazip piyasa sıralamasında dünyada 18'inci oldu. En büyük yükselmeyi dokuz basamak yukarı çıkan Peru gösterdi. En çok düşüşü de 13 basamak gerileyen ve 25. sıraya inen Meksika yaşadı.

AT Kearney Ortadoğu ortağı Martin Fabel, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin bölgesel ve küresel perakendeciler için geniş imkanlar sunduğunu söyledi. Bölgeyi cazip kılan özellikler arasında zengin petrol kaynakları, artan perakende satış, pozitif şehir nüfusu artışı ve bazı piyasalardaki mali destek programları sayıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), geçen yıl dördüncü sırada iken bu yıl yedinci oldu. Rapora göre düşüşe rağmen BAE, uluslararası perakende satış zincirleri için cazibesini korumaya devam ediyor. Uzmanlar, BAE'nin uzun zamandır cazibe merkezi olduğunu ve artık olgunlaşma devresine girdiğini ifade ediyor. Perakendecilerin BAE'deki portföyünü zenginleştirip Suudi Arabistan ve Kuveyt gibi piyasalara da yatırıma devam edeceği kaydediliyor.

Sıralamanın hazırlanmasında 60 uluslararası perakende yetkilisinin genişleme planları ile ilgili görüşlerine başvuruldu. Ekonomik ve politik risk, perakende pazarının cazibesi, perakende doyum seviyesi ve büyüme oranı gibi 25 değişkene bağlı olarak değerlendirme yapıldı.