Adıyaman Sağlık Müdürü Taş: Türk doktorların Afrika'da yaptıkları takdire şayandır

Adıyaman Sağlık Gönüllüleri Derneği üyesi doktorlar, Senegal ve Moritanya'ya gönüllü sağlık hizmeti götürdü. Türk doktorlar, bu ülkede sünnetle birlik

Adıyaman Sağlık Gönüllüleri Derneği üyesi doktorlar, Senegal ve Moritanya'ya gönüllü sağlık hizmeti götürdü. Türk doktorlar, bu ülkede sünnetle birlikte 500 ameliyat gerçekleştirdi.

Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA)'nın desteklediği proje kapsamında, Adıyaman'dan Senegal'e giden ikisi uzman, üçü aile hekimi beş doktor, Elazığ'daki HAYATDER ve Sivas'taki ANSADER işbirliği ile 10 gün boyunca Senegal ve Moritanya'da sağlık taramaları yaptı. Afrika'daki başarılı çalışmaların ardından Türkiye'ye dönen gönüllü doktorlar Adıyaman İl Sağlık Müdürlüğü'nde izlenimlerini paylaştı. Doktorlar, hastane ve sağlık istasyonlarında yaklaşık 7 bin hasta muayene edildiğini, muayene edilen hastaların tamamının tedavisi için Türkiye'den ilaç götürdüklerini söyledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Adıyaman İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, hekimlerin çok ulvi bir görev yerine getirdiğini belirterek, "Muhtaç ülkelere ülkemizi temsilen giden ve orada sağlığa ihtiyaç duyan insanlara yardım eli uzatıldı. Sivil toplum kuruluşlarımız ve kamu kuruluşlarımızla işbirliği içerisinde bu tür etkinlikler ortaya çıktı. Özellikle TİKA sınırları aşarak, yardıma muhtaç ülkelerde sağlık hizmeti noktasında elini uzatmaya vesile oldu. Sağlık çalışanlarımız, yardıma muhtaç olan sınırlar ötesi ülkelerde, bu etkinliği, bu yardımlaşmayı, bu insanı görevi ifa ettiler. Ben kentim adına, Sağlık Müdürlüğü adına bu arkadaşlarımı canı gönülden kutluyorum." dedi.

Daha sonra Afrika'nın Moritanya ve Senegal ülkelerine giden doktorlar tek tek izlenimlerini ve yaşadıklarını anlattı. Yapılan yardım faaliyetlerinin Türkiye'nin ve Adıyaman'ın tanıtımı adına ciddi katkılar sağladığını aktaran Adıyaman Sağlık Gönüllüleri Derneği Başkanı Dr. Ercan Uluçay, "Program süresince ameliyatlar dışında yaklaşık 5 bin hastanın muayenesi gerçekleştirilerek ilaçları verilmiştir. Bu hastalar yakınlarıyla birlikte düşünüldüğünde Senegal genelinde hatırı sayılır derecede insana ulaşıldığını söylemek mümkündür. Bu faaliyetin Senegal'de zaten var olan Türkiye sevgisini pekiştirdiğine inanıyorum. Yapılan faaliyetlerin Senegal resmi makamlarınca da hüsnükabul görmüş olması ayrı bir iftihar vesilesidir. Programın gerçekleşmesindeki katkılarından dolayı sayın Valimiz Ramazan Sodan'a, İl Sağlık Müdürümüz Sayın Dr. M.Emin Taş' a ve bütün gönüllülerimize teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

Dr. Uluçay, Moritanya ve Senegal'den sonra, 7 kişilik bir ekibin de yakında Gambiya'ya gideceğini; desteklerin devamı halinde yurtdışı faaliyetlerinin artarak devam edeceğini ifade etti.