DP kongresinde Tansu Çiller kavgası

DP kongresinde yumruklar konuştu. Delegelerden bir kısmı, eski başbakanlardan Tansu Çiller'in kongreye gönderdiği telgrafın okunmadığını ileri sürerek, 'Çiller geliyor.' şe...



DP kongresinde yumruklar konuştu. Delegelerden bir kısmı, eski başbakanlardan Tansu Çiller'in kongreye gönderdiği telgrafın okunmadığını ileri sürerek, "Çiller geliyor." şeklinde slogan attı. Cindoruk taraftarlarının bu kişileri susturmak istemesi üzerine kavga çıktı. Birbirine giren delegeleri güvenlik güçleri zorlukla yatıştırdı.

Demokrat Parti'nin (DP) 7. Olağanüstü Kongresi'nde yumruklar konuştu. Eski başbakanlardan Tansu Çiller'in kongreye gönderdiği telgrafın okunmadığını ileri süren partililerin itirazı üzerine hava bir anda gerildi. Bunun üzerine bir grup delege, "Tansu Çiller geliyor." şeklinde slogan atmaya başladı. Genel Başkan Hüsamettin Cindoruk taraftarlarının bu kişileri susturmak istemesi üzerine kavga çıktı. Birbirine giren delegeleri, araya giren partililer ve güvenlik güçleri zorlukla yatıştırdı.
Tansiyonun yatışmasının ardından bu kez listelerin divana teslim edilmesi sırasında tartışma yaşandı. Tüzük değişikliği yapılarak alternatif liste çıkarılması için delegelerin yüzde 15'inin teklifi ön şart olarak kabul edildi. Bu durum, delegelerin tepkisini çekti. Cindoruk'un oturduğu bölümün önüne gelen delegeler, "Divan istifa", "Cindoruk istifa" ve "Çiller geliyor" şeklinde sloganlar attı.
Genel başkan seçiminin yapılmadığı kongre, Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda düzenlendi. Cindoruk, konuşmasında Ergenekon'u savundu. Hükümetin yalnız ve güçsüz kaldığını ileri sürdü. Kongrede, başsavcılığın uyarısı doğrultusunda tüzük değişikliğine gidildi. Genel İdare Kurulu üye sayısı 100'den 60'a indirildi. Kongrede salonun büyük kısmı boş kalırken, Mesut Yılmaz'ın gelmemesi dikkat çekti. Cindoruk, Prof. Dr. Çağrı Erhan ve Turhan Güven'e ait üç farklı listeyle gidilen oylamada, Cindoruk'un listesi kazandı. Aralarında Ahmet Özal, Salih Uzun, Orhan Keçeli, Yılmaz Karakoyunlu, Ufuk Söylemez ve Ahad Andican'ın bulunduğu 60 üye seçildi. Mesut Yılmaz ise listede yer almadı.
DP'nin kongresinde partinin simge ismi Adnan Menderes'in fotoğraflarına yer verilmedi. Salonda Atatürk, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Cindoruk'un posteri bulunurken her fırsatta Yassıada'da avukatlık yaptığını iddia eden Cindoruk'un 1960 darbesinin ardından idam edilen Menderes'in fotoğrafına yer vermemesi büyük tepki çekti.

Zaman