Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak boru hattı için ilk imza atıldı

Azeri gazını Avrupa'ya ulaştıracak Türkiye, Yunanistan ve İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (ITGI) mutabakat zaptı dün Ankara'da imzalandı. Enerji ve Tabii Ka...

 

Azeri gazını Avrupa ' ya ulaştıracak Türkiye , Yunanistan ve İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi ' nin ( ITGI ) mutabakat zaptı dün Ankara ' da imzalandı .

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız , projenin 2017 yılında tamamlanacağını belirterek , 11 , 6 milyar metreküp doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa ' ya ulaştırılacağını söyledi . Bakan Yıldız ; Botaş , İtalyan Edison ve Yunan Depa arasında imzalanan zaptın ardından bir basın toplantısı yaptı . Yıldız , Azerbaycan ' la imzalanan anlaşmaya işaret ederek , bu anlaşmanın yeni projeleri tetiklediğini belirtti . Bakan Yıldız , Türkiye ' nin Nabucco ve ITGI projesine güçlü siyasi desteği bulunduğunu vurgulayarak , " AB ' nin stratejik projeler olarak belirlediği Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı ve Nabucco projesine destek veriyoruz . " dedi . Taner Yıldız , " Anlaşmanın bu safhasının ardından projeye taraf ülkeler , finans yükünü belirleme görüşmelerine devam edecek . Ancak bu aşamada projenin finansman yükü konusunda henüz netlik kazanan durum yok . " açıklamasını yaptı .
Enerji Bakanı , proje kapsamında 3 , 6 milyar metreküpü Yunanistan ' a , 8 milyar metreküpü de İtalya ' ya olmak üzere 11 , 6 milyar metreküp gazın , Türkiye üzerinden Avrupa ' ya taşınacağını kaydetti . Yıldız , doğalgazın Azerbaycan , Türkmenistan ve diğer kaynaklardan sağlanacağını bildirdi . Proje çerçevesinde Yunanistan ' dan sonra doğalgaz boru hattının Adriyatik Denizi ' nin altından İtalya ' ya uzatılacağını anlattı . Enerji Bakanlığı , Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı ' nda 15 yıllık anlaşmayı da parafe etti . Bakan Yıldız , " Kerkük-Yumurtalık , 70 milyon ton kapasitesiyle Bakü-Tiflis-Ceyhan ' dan daha yüksek kapasiteye sahip . Anlaşma , 2013 yılına kadar minimum 35 milyon ton petrol geçiş garantisi ile imzalandı . Hedefimiz 70 milyon tona ulaşmak . Hat , tam kapasite ile çalışınca 1 milyar TL gelir hedefleniyor . " diye konuştu .

Zaman