Wikipedia kuralları değişiyor

Wikipedia önce tasarımı değiştirdi, şimdi ise kuralları değiştiriyor.

Wikipedia kuralları değişiyor
Çevrimiçi ansiklopedi Vikipedi, kullanıcıların tartışmalı maddelerin içeriğini değiştirmesini kolaylaştıran yeni kurallar açıklıyor.

İngilizce Vikipedi'de yer alan ve sayıları 2,000'e varan madde üzerindeki düzenleme kısıtlamaları gevşetiliyor.

Bu maddeler arasında eski ABD başkanı George Bush hakkındaki madde de yer alıyor.

Bu kısıtlamalar başlangıçta ansiklopedide yer alan maddelerin kötü niyetli kişilerce değiştirilmesini önlemek amacıyla konulmuştu.

Vikipedi'de üç milyonu aşkın İngilizce madde bulunuyor.

'Komiklik yapan yaramazlar'

Dünyanın en popüler ansiklopedisi olan Vikipedi, her bir kullanıcının istediği madde üzerinde değişiklik yapabilmesi ilkesi ile kurulmuştu.

Ancak bazı kullanıcılar bu hakkı maksatlı olarak yanlış bilgiler yerleştirmek ya da tartışmalı kişisel fikirler eklemek amacıyla kullanınca birtakım sorunlar da ortaya çıktı.

Vikipedi de bu durumu önlemek amacıyla koruma altında ya da yarı koruma altında maddelerden oluşan bir sistem geliştirmişti.

"George Bush", "İzlanda" ve "ev ödevi" gibi değişik bir yelpazeyi kapsayan birtakım maddelerde değişiklik yapma hakkı, az sayıda, yetkilendirilmiş kullanıcıya devredilmişti.

Bu sistem, Vikipedi'nin kurucusu Jimmy Wales'in ifadesiyle "komiklik yapmaya çalışan yaramazları" durdurmayı amaçlıyordu.

Ancak bu durum yine kendi ifadesiyle " güzel değişiklikler yapan düşünceli ve samimi yeni katılımcıları" da Vikipedi kullanımından caydırmaya başladı.

Yeni yaklaşım

Dengenin sağlanması için de çevrimiçi sitenin İngilizce versiyonu, "beklemedeki değişiklikler" adı verilen yeni bir yaklaşımı iki ay süre ile deneme kararı aldı.

Bu sistem ile isteyen herkes maddeler üzerinde değişiklik önerisinde bulunabilecek.

Bu öneriler tüm kullanıcılar tarafından, metnin yanında yer alan bir soru işareti ile anında görüntülenebilecek.

Ancak bu öneriler ana metinden ayrı bir yerde tutulacak. Deneyimli bir gönüllü editör taradından onaylanıncaya kadar da "beklemede" olarak işaretlenecek.

Gönüllü editörlerin başlıca görevi ise maksatlı ya da yanlış bilgiyi ayıklamak olacak.

BBC